Soluțiile software dedicate reducerii emisiilor de gaze (carbon, metan, gaze cu efect de seră, etc) analizează activitatea companiilor prin intermediul tehnologiilor de tip machine learning sau inteligență artificială (AI) și oferă soluții mult mai eficiente, generând alerte cu privire la diverse cauze ce influențează creșterea consumului de energie și implicit a emisiilor. Pe lângă acestea, un astfel de instrument are rolul de a recomanda itemi destinați să minimizeze acești factori, ce generează indirect și costuri reduse.
Ca și utilizare și exemplu concret, compania australiană EP&T instalează tehnologii software și generează date cu privire la gradul de poluare și la anumite avarii ce pot apărea, odată la 15 minute. Ca și aplicabilități ale acestui prim exemplu se remarcă: funcționarea nonstop a unei pompe ce ar trebui să fie activă doar în timpul utilizării sau ventilația naturală și anume răcirea cu aer liber (micșorarea energiei consumate de aerele condiționate).
Un instrument destinat reducerii emisiilor de gaze poate gestiona utilizarea sistemică a controlului avansat al proceselor (APC), care urmărește optimizarea funcționării echipamentelor. Ron Beck, Director al Aspen Technology din Boston, afirmă că implementarea sistemelor APC reduce consumul de energie cu până la 10-20%, cu reduceri corespunzătoare ale emisiilor de carbon.
Pe deasupra, un astfel de software utilizează datele de operare pentru a prezice defecțiunile componentelor, conturând un program de verificări frecvent și prevenind eventualele accidente. Saras, operator italian ce se ocupă cu rafinarea petrolului, folosește această unealtă în cadrul unui parc eolian cu 54 de turbine, oferind avertismente cu privire la dezvoltarea problemelor la cutiile de viteze ale turbinelor, de exemplu, astfel încât acestea să poată fi reparate înainte de a se produce o defecțiune costisitoare. Compania folosește, de asemenea, datele pentru a programa întreținerea de rutină în perioadele de producție mai scăzută.
Un alt client, Compania Națională Petrolieră din Abu Dhabi, deținută de guvernul Emiratelor Arabe Unite, gestionează un tablou de bord de durabilitate ce acoperă cel mai mare zăcământ de gaz din țară, care include monitorizarea în timp real a consumului de energie și a emisiilor de metan.
Industria chimică și petrochimică reprezintă sectoarele cu unul dintre cei mai mari indici de poluare – peste 11,6%, emanând în special gaze cu efect de seră. La fel ca și în cazul companiilor cu un nivel mai mic de emisii, soluțiile software au rolul de a eficientiza procesele și de a reduce și preveni numărul de accidente ce pot genera scurgeri de gaze poluante.
Management prin intermediul soluțiilor SAP
Furnizorii de servicii software SAP oferă utilizatorilor suite ce pot utiliza modulul de management al mediului, sănătății și siguranței în acest scop. Recent, în septembrie 2021, compania germană a anunțat un nou produs - Product Footprint Management (PFM), conceput special pentru a măsura și raporta gradul de emisii. Se estimează că soluția va fi integrată cu alte componente SAP încă de la sfârșitul acestui an.
Acest instrument va putea fi folosit și în cadrul ariilor de achiziții, logistică sau management al lanțului de aprovizionare și în special în cadrul industriilor retail, producție, auto, bunuri de larg consum, unde nevoia de urmărire a emisiilor este imperativă.
Responsible Design and Production, un alt produs care urmează să fie lansat în următoarele câteva luni, va include funcționalități specifice pentru gestionarea bateriilor vehiculelor electrice. Producătorii de vehicule dispun de o responsabilitate semnificativă pentru schimbările climatice, transportul rutier generând 11,9% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Gigantul SAP reprezintă unul dintre cei mai importanți producători mondiali de aplicații software pentru gestionarea proceselor de afaceri, dezvoltând soluții ce facilitează procesarea eficientă a datelor și fluxul de informații între organizații. Instrumentele integrate conectează toate părțile unei companii într-o suită inteligentă pe o platformă complet digitală, înlocuind astfel pe cea moștenită bazată pe proces. Astăzi, SAP dispune de peste 230 de milioane de utilizatori Cloud, peste 100 de soluții care acoperă toate funcțiile de business și cel mai mare portofoliu al oricărui furnizor.
Digitalizarea organizațiilor în această direcție reprezintă un subiect de actualitate ce susține sustenabilitatea industriei. Companiile sunt nevoie să înțeleagă importanța soluțiilor de acest tip din două motive: reducerea emisiilor de gaze poluante (carbon, metan, gaze cu efect de seră, etc) și implicit a consumului de energie pentru a evita schimbările climatice sau alte fenomene provocate de aceste neregularități; cel de al doilea motiv se referă la reducerea costurilor în mod indirect prin minimizarea consumului de energie.
Citește și – Cum influențează aplicațiile software ERP sustenabilitatea?