Care este rolul aplicațiilor software de tip ERP în creșterea sustenabilității?
O aplicație software ERP (Enterprise Resource Planning) este o soluție integrată, cu rol în monitorizarea, managementul, controlul și raportarea datelor la nivelul unei organizații și în interiorul departamentelor administrative, de vânzări, resurse umane, producție, marketing, dezvoltare.
În ultima perioadă, tot mai multe organizații se aliniază trendurilor și nevoilor de mediu, prin introducerea caracteristicilor și implementarea soluțiilor software de tip ERP, cu rol în reducerea emisiilor de carbon și a deșeurilor sau stabilirea altor obiective de durabilitate. Așadar, iată care sunt principalele funcționalități ale soluțiilor ERP ce pot aduce un impact gradului de sustenabilitate:
- Eficientizarea proceselor de producție, distribuție și lanțului de aprovizionare
- Managementul eficient al documentelor (în special prin digitalizare)
- Gestionarea deșeurilor, consumului de energie și a resurselor
- Eficientizarea traseelor, flotelor auto, consumului de carburant
- Managementul ambalajelor (folosirea unor cantități reduse de plastic sau de materiale care nu sunt bio degradabile)
- Capacitatea de a simula costuri în funcție de anumite scenarii de consum, pentru a lua deciziile potrivite în interiorul companiilor.
Sustenabilitatea este un subiect complex, iar inițiativele și caracteristicile corporative ale furnizorilor tind să se îndrepte în 2 direcții. Prima conturează eforturile de reducere a emisiilor de carbon și a gazelor cu efect de seră, pe când cealaltă reprezintă adoptarea unui model de economie circulară, în care companiile proiectează, construiesc și distribuie produse sau componente cu intenția de a le menține pe o perioadă cât mai mare posibilă.
Eforturile de durabilitate au un efect asupra liniei de jos, deoarece investitorii iau în considerare din ce în ce mai mult standardele ESG (criterii de mediu, sociale și de guvernanță - un set de standarde pentru operațiunile unei companii pe care investitorii conștienți social îl folosesc pentru a evalua investițiile potențiale) pentru a estima viabilitatea financiară viitoare a unei companii.
Tot mai multe și mai ieftine surse de energie alternativă devin din ce în ce mai accesibile, acestea oferind un impuls mai serios companiilor spre sustenabilitate.
Cum poate ajuta în mod concret o aplicație software în creșterea sustenabilității?
Un bun exemplu, produsele ERP concepute de IFS oferă companiilor o modalitate de a construi sustenabilitatea în procese precum producția, distribuția și lanțul de aprovizionare, fiind centrate pe nevoile fiecărei companii. Această strategie este condusă de creșterea gradului de conștientizare și de cerere al clienților.
"Când vă gândiți la impactul asupra mediului, gestionarea activelor se află chiar în fruntea listei. O mare parte din munca depusă este în jurul valorii de a câștiga eficiență, iar în jurul ariei de producție există o tonă de poluare.” a afirmat Kevin Samuelson, CEO al Infor.
Coupa, un furnizor de platforme de gestionare a cheltuielilor în Cloud, abordează problemele de durabilitate și standardele ESG din perspectiva achizițiilor. Aplicațiile destinate gestionării cheltuielilor pot permite companiilor să înțeleagă mai bine cine sunt furnizorii lor, să proiecteze lanțuri de aprovizionare și să creeze o varietate de scenarii care modelează diferite moduri de a muta bunurile cât mai eficient posibil.
Nu există o singură soluție care să ajute o afacere cu întreaga responsabilitate ESG. Astfel, aplicațiile software precum Coupa oferă modalități mai ușoare de a pune în aplicare inițiativele de sustenabilitate.
În iulie, Acumatica (o aplicație software globală, de tip ERP, care ajută companiile să accelereze dezvoltarea și să se îndrepte spre o economie digitală) a primit certificarea “Climate Neutral” datorită soluționării reducerii emisiilor de carbon, ceea ce permite clienților să-și reducă consumurile prin trecerea de la sistemele ERP locale la platforme bazate pe Cloud.
”Scopul companiei pentru următorii câțiva ani este să-și poată rula Cloud-ul pe energie complet durabilă. Sistemele de astăzi rulează pe servere vechi și sunt ineficiente, consumând foarte multă energie electrică. Trecerea la o platformă Cloud, cu un server găzduit și răcit corespunzător este extrem de eficientă și benefică.” a spus Jon Roskill, CEO al Acumatica.
În sfera tendințelor de îmbunătățire a gradului de sustenabilitate prin intermediul aplicațiilor software ERP, se mai remarcă și nevoia de monitorizare, în special prin senzori care pot capta orice informație utilă. Aceștia au rolul de furniza alerte și predicții cu privire la perioadele de nefuncționare, de a ține evidența deșeurilor, pierderilor și economiilor de energie și a planificării scenariilor în legătură cu trecerea la alternative.
SAP reprezintă una dintre organizațiile ce a lansat produse ce îmbunătățesc gradul de sustenabilitate, iar prin intermediul unui parteneriat cu Accenture, aceștia contribuie la implementarea soluțiilor în cadrul companiilor. Totuși, întrebarea ce stă pe buzele specialiștilor din domeniu este: Oare sunt pregătiți clienții pentru astfel de soluții?
“Trebuie să acționăm acum asupra sustenabilității cu obiectivul de a avea zero emisii, zero pierderi și zero inegalități.” a declarat Christian Klein, CEO-ul SAP.
Sustenabilitatea a devenit atât de strategică încât chiar și investitorii financiari majori au declarat că schimbările climatice pot reprezenta punctul central al întregului plan de investiții. Deci, acest subiect a devenit o problemă de top pentru investitori, întreprinderi mari și mici, consilii sau comunități.
Deși există beneficii clare pentru eforturile de sustenabilitate, atât din punct de vedere moral, cât și din punctul de vedere al afacerii, există, de asemenea, problema semnificativă a costurilor. Este posibil ca organizațiile să fie nevoite să aducă analiști de date pentru a lucra cu produsele de sustenabilitate, este posibil ca producătorii să trebuiască să instaleze noi sisteme de monitorizare sau să modernizeze utilaje vechi pentru a îndeplini noile cerințe, iar angajații vor trebui să fie instruiți cu privire la cele mai bune practici. Pentru fiecare companie acest proces poate fi diferit, în funcție de abordare și rapiditatea cu care își dorește implementarea.
Ai nevoie de o aplicație software de tip ERP Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.
Încă nu știi ce soluție software este potrivită pentru tine? Folosește SoftleadBIZ, singurul tool care indică gradul de digitalizare al companiei tale și îți oferă un raport personalizat al aplicațiilor necesare și al bugetelor de care poți avea nevoie.