-
Cât de importantă este digitalizarea pentru industria construcțiilor? Cum ar putea fi percepute pierderile de către companiile medii sau mari, în cazul în care acestea aleg să amâne procesul de transformare digitală?
Digitalizarea sectorului de construcții este într-o fază de consolidare, fiind stimulată de provocările din piața muncii și de prețurile din ce în ce mai mari la materialele de construcții. Companiile care reușesc să facă pași rapizi în integrarea datelor și a sistemelor informatice, sunt cele care câștigă un avantaj competitiv important în industrie. Și asta mai ales pentru că tehnologiile digitale au transformat rapid șantierele de construcții. De exemplu, fluxurile de business și de management al proiectelor pot fi monitorizate facil, folosind soluții de project management, porfolio management și business intelligence pentru optimizarea proceselor core din cadrul firmelor de construcții și implementarea unei culturi a deciziilor bazat pe date. Acest lucru va reduce costurile alocate pentru administrarea contractelor, va diminua riscurile operaţionale și va creşte gradul de conformitate.
Un alt exemplu este acela prin care profesioniștii în construcții pot avea acum informații în timp real despre evoluția proiectelor și calitatea lucrărilor efectuate prin simpla conectare la diverși senzori, scanere laser sau camere și comparând cu modelul 3D al rezultatului dorit. Aceste exemple arată cum digitalizarea poate elimina risipa de materiale, având în același timp informația clară despre proiect.
Toate aceste tendințe pun presiune asupra operatorilor tradiționali prin generarea unui mediu competitiv complex si prin perturbarea canalelor tradiționale pentru accesul și controlul clienților. De altfel, studiile la nivel global identifică etapele în care procesul de digitalizare are cele mai vizibile efecte, respectiv în etapa de planificare/proiectare și în cea de fezabilitate. Astfel, activitățile care se digitalizează cu prioritate sunt controlul costurilor, planificarea costurilor, estimarea preliminară a costurilor și analiza sistemelor de construcție, ceea ce conduce la scăderea timpului de livrare a proiectelor de construcții, creșterea productivității, creșterea vitezei de lucru, creșterea calității documentelor, accelerarea timpului de răspuns și metode de lucru mai simple.
Companiile care amână acest proces riscă să devină neproductive și necompetitive, cu o reacție mult mai lentă la o eventuală criză, ceea ce va duce inevitabil la eliminarea acestora din piață.
-
Care sunt indicatorii de business sau tipurile de probleme care pot indica nevoia urgentă a achiziționării unei soluții software?
Așa cum spuneam mai sus, studiile globale identifică destul de clar etapele din cadrul proiectelor de construcții care necesită cu prioritate o digitalizare a activităților. Vorbim despre etapele de planificare, proiectare și fezabilitate care sugerează iar acest lucru sugerează problemele frecvente cu care se confrunta firmele de construcții: lipsa unui control asupra costurilor, estimări incorecte ale costurilor, o analiză deficitară a stadiului proiectelor. Toate acestea duc la pierderi de timp și întârzieri ale termenelor de livrare, o scădere a productivității, o scădere a calității lucrărilor, metode de lucru foarte complicate.
-
Unul dintre beneficiile digitalizării domeniului construcțiilor și a nișelor complementare este dat de predictibilitate și de transparență a datelor. Ce se întâmplă, mai exact, în companiile care utilizează Charisma, din această perspectivă?
În primul rând, suita de soluții Charisma pentru construcții elimină mediul nestandardizat de lucru și permite urmărirea centralizată și în timp real a proiectelor, oferind control asupra costurilor și veniturilor realizate. Dar și mai important este faptul că asigură integrarea nativă între soluțiile de project management, porfolio management și business intelligence pentru optimizarea proceselor core din cadrul firmelor de construcții și implementarea unei culturi a deciziilor bazat pe date. Toată informația este centralizată și ușor de accesat, asigurând un flux complet de lucru și o vedere de ansamblu asupra întregii activități derulate.
O astfel de soluție gestionează facil proiectele cu toate etapele aferente, pornind de la gestiunea financiar contabilă, planificarea necesarului de materiale, preluarea și prelucrarea devizelor externe, definirea devizului intern și extern, raportare facilă și intuitivă, administrarea clădirilor și închirierea spațiilor, etc.
De exemplu, companiile care utilizează Charisma pot urmări facil toate versiunile de ofertă și stările lor (în lucru, trimis la beneficiar, acceptat etc.), dar și să gestioneze contractele și cheltuielile planificate pentru a urmări realizarea veniturilor conform contractului. Mai mult, pot defini devizul intern cu legătură la contract și au planificarea activităților de executat prin integrare cu Oracle Primavera. Tot fluxul de achiziții este gestionat pornind de la necesarul de proiect din deviz ceea ce face posibilă înregistrarea și urmărirea progresului lucrărilor prin întocmirea situațiilor de lucrări interne. Nu în ultimul rând, gestionează foarte ușor contractele cu subcontractorii și întregul flux de documente aferente. Totul într-o singură platformă, cu posibilitatea creării unor analize complexe printr-un simplu drag&drop.
-
În ce mod se diferențiază Charisma pentru Construcții de alți competitori de pe piață?
În primul rând, Charisma are un nivel ridicat de integrabilitate care permite gestionarea întregului flux de lucru, centralizând întreaga informație pentru o monitorizare corectă și în timp real a proiectelor de construcții. Astfel, Charisma Portfolio Management se integrează cu Charisma ERP (Stocuri, Financiar, Achiziții, Contabilitate) pentru managementul financiar contabil, cu Oracle Primavera, pentru a asigura un Project Management adecvat, cu suita Charisma HCM pentru managementul resurselor umane, cu soluția Charisma Document Management pentru gestionarea documentelor, cu soluții de tip CRM și SharePoint pentru gestionarea clienților și partenerilor, cu soluții de BI pentru o raportare facilă, cu soluții de management de risc pentru diminuarea riscurilor aferente, etc.
În al doilea rând, soluția Charisma înglobează peste 25 de ani de experiență în domeniul construcțiilor și bunele practici din domeniu, fiind utilizată de principalele companii de construcții din România. Toată această experiență s-a transpus într-un set de funcționalități care asigură conformitatea cu standardele internaționale în domeniu.
-
Cum pot fi măsurate de către companiile de construcții rezultatele implementărilor software de succes?
Rezultatele implementării unei astfel de soluții se pot vedea pe mai multe niveluri de business, însă câteva dintre principalele beneficii sunt:
- Reduce costurile alocate pentru administrarea contractelor;
- Creşte conformitatea şi elimină riscurile financiare;
- Diminuează riscurile operaţionale;
- Îmbunătăţeşte managementul financiar;
- Diminuează riscul financiar şi eficientizează controlul cheltuielilor.
Ai nevoie de o aplicație software dedicată companiei tale de construcții? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected] pentru o ofertă personalizată!