Peste 16% dintre utilizatorii de PC care au furnizat informații rețelei globale Kaspersky Security Network, în iunie 2014, au declarat că încă lucrau pe computere care rulau Windows XP, fapt care poate avea implicații asupra securității informațiilor. Acesta este numai unul dintre aspectele rezultate în urma cercetării "Windows usage and vulnerabilities research" derulate de experții Kaspersky Lab în vara anului 2014.
Utlizatorii pe computerele cărora rulează sistemele de operare vechi sau cu versiuni neactualizate de software riscă să fie ținte ale unor atacuri de malware care exploatează vulnerabilități.
Studiul a calculat ponderea utilizatorilor de Windows XP din numărul total de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru Windows, din fiecare țară. Conform cercetărilor, cei mai mulți utilizatori de Windows XP se află în Vietnam, cu 38,79%. Locul al doilea este ocupat de China, cu 27,35% dintre utilizatori, aceasta fiind urmată de India cu 26,88% și de Algeria cu aproape un sfert dintre utilizatori (24,25%) care sunt încă loiali binecunoscutului sistem de operare.
Aproximativ unul din cinci computere protejate de un produs Kaspersky Lab încă rulează Windows XP în Italia (20,31%) și în Spania (19,26%). Un procentaj mai mic de utilizatori – 4,52%, încă utilizează Windows XP în SUA.
XP e longeviv, dar Windows 8.1 câștigă teren
Deși suportul tehnic pentru utilizatorii de Windows XP a fost întrerupt abia în aprilie 2014, vânzările de Windows XP s-au încheiat încă din 2010. Acest lucru nu a afectat foarte mult popularitatea sa: conform informațiilor obținute de experții Kaspersky Lab în iunie 2011, la un an după încetarea vânzărilor, 48,86% dintre utilizatori încă rulau Windows XP. După încă un an, în iunie 2012, numărul utilizatorilor de Windows XP era 35,64%, iar în iunie 2013 numărul ajungea la 25,42%. Cu alte cuvinte, popularitatea Windows XP a scăzut cu aproximativ 10% în fiecare an. Declinul nu a fost influențat considerabil de alte evenimente externe care l-ar fi putut accelera, precum lansarea sistemului de operare Windows 8.1 în luna octombrie 2013 sau sistarea serviciilor de suport pentru Windows XP: în noiembrie 2013, procentul utilizatorilor de XP era de 21,42%, iar până în iunie 2014, acesta a scăzut la 16,37%, determinând un declin de 5,05%, sau aproximativ o jumătate din declinul total anual, în popularitatea sistemului Windows XP.
Prin comparație, Windows 8,1, cel mai nou sistem de operare Windows, a avut o cotă de piață de 7,22% în iunie 2014. Rezultatul obținut este cu 1% mai mare decât cel obținut de precursorul Windows 8, în perioada echivalentă: din octombrie 2012 până în iunie 2013, Windows 8 a fost instalat pe computerele a 6,22% dintre utilizatorii de produse Kaspersky Lab. Creșterea numărului de utilizatori de Windows 8.1 ar putea fi corelată cu faptul că Windows 8 a fost primul sistem de operare Microsoft care permitea actualizări de versiuni din Windows app store, prin intermediul unui client integrat. În plus, utilizatorii de Windows 8 aveau opțiunea gratuită de a trece la Windows 8.1, acest lucru jucând un rol important în adoptarea noii versiuni.
Țările cu cel mai mare număr de utilizatori care au adoptat versiunea nouă a sistemului de operare, sunt SUA (16,27%), Germania (11,17%), Marea Britanie (10,79%) și Franța (10,31%). Cu mult în urma acestora, se află Italia (8,1%), Rusia (5,14%) și India (2,91%).
Tehnologii de protecție
„Statisticile Kaspersky Security Network arată că epoca XP se apropie de final,” afirmă Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Vulnerability Research Team la Kaspersky Lab. „Totuși, o proporție considerabilă de utilizatori încă rulează acest sistem învechit de operare. Mentenanța sa a fost întreruptă de Microsoft, acest lucru însemnând că producătorul nu va mai lansa actualizări de securitate sau pachete de corecție pentru vulnerabilitățile care încă ar putea exista în cadrul sistemului. În cazul în care creatorii de viruși vor descoperi o asemenea vulnerabilitate, utilizatorii de XP vor fi în pericol,” încheie Vyacheslav Zakorzhevsky.
Pentru a minimiza riscul atacurilor care implică vulnerabilități, experții Kaspersky Lab recomandă ca utilizatorii să-și actualizeze software-ul cu regularitate și să utilizeze o soluție de securitate fiabilă, echipată cu tehnologii capabile să contracareze atacurile de tip exploit.
Aceste tehnologii sunt încorporate în produsele Kaspersky Lab destinate utilizatorilor individuali – Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security Multi-Device și Kaspersky PURE, precum și în soluțiile corporate: Kaspersky Small Office Security și Kaspersky Endpoint Security Business.