De ce aleg companiile aplicații software ERP?

12 iul. 2021 12 iul. 2021

Tendințe. Costuri. Beneficii ale implementării unei soluții de tip ERP (Enterprise Resource Planning).

De ce aleg companiile aplicații software ERP?

La nivel internațional, procentul companiilor ce folosesc o aplicație ERP a ajuns la 57% în anul 2021, dintre care 41% sunt multinaționale și companii de dimensiuni mari, companiile mici și mijlocii fiind deficitare la acest capitol.

Conform unui studiu realizat de IDC în 2016, aplicațiile ERP (Enterprise Resource Planning) au rolul de a spori productivitatea angajaților, de a lua decizii mai bune, de a conferi agilititate în vânzări și de a maximiza profitul. Cifrele generate în urma implementării unei soluții de acest gen în cadrul companiilor prezintă:

  • Creșterea venitului anual suplimentar la 1.141 de dolari per angajat
  • Reducerea risculor erorilor și a costurilor operaționale cu o medie de 170 de dolari pe angajat, anual
  • Creșterea vitezei pe piață și rentabilității anuale cu 2.628 de dolari per angajat
  • Creșterea veniturilor în medie cu 3,8 miliarde de dolari (pentru o companie de 1.000 de angajați)
  • Oferă posibilitatea de integrare cu alte aplicații, fapt ce sporește veniturile cu peste 10%

Principalele funcționalități pe care le conține o aplicație ERP sunt:

Ce este Cloud computing și ce reprezintă?

Conform Hosting Tribunal, alegerile pentru soluțiile software de tip Cloud se află în plină expansiune, devenind una dintre cele mai justificate alegeri în domeniul tech. Se estimează că peste 80% dintre organizații vor migra către soluții Cloud până în 2025, iar următoarele praguri vor fi atinse:

  • Inițiativele Cloud vor reprezenta 70% din totalul cheltuielilor tehnologice până în 2026
  • Piața globală de Cloud computing va depăși 1,025 miliarde de dolari până în 2026
  • Se așteaptă ca IaaS (Infrastructure as a service - este o formă de cloud computing care oferă resurse de calcul virtualizate pe internet) să ajungă la 82 miliarde de dolari în întreaga lume până în 2022

Cloud-ul este un mediu virtual organizat și bine securizat, care stochează și oferă acces prin intermediul conexiunii la internet la date și informații prezentate sub forma aplicațiilor software, a jocurilor, a bazelor de date, platformelor de e-learning sau a celor de e-commerce (magazine online). Mai mult decât atât, pentru companiile medii, cloud-ul asigură infrastructura necesară utilizării soluțiilor complete de gestionare a resurselor unei companii, așa cum sunt soluțiile software de tip ERP (Enterprise Resource Planning).

Iată care sunt principalele beneficii ale soluțiilor în Cloud:

  • Oferă accesibilitate fără limite de spațiu și timp
  • Prezintă abonamente lunare gestionabile
  • Nu necesită costuri hardware
  • Se realizează actualizări regulate ale software-ului, acestea făcând parte din abonament
  • Implementarea este aproape instantă, prezentând flexibilitate la configurare
  • Costurile sunt minore sau aproape de zero pentru infrastructură, actualizări, instalare, back-up, suport sau pentru personalul specializat

E-commerce prin intermediul unui Cloud ERP

Pe fondul pandemiei COVID-19, până la sfârșitul anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu 41% a sectorului E-commerce, fapt ce a propulsat interesul companiilor pentru o soluție ERP ce integrează și un modul dedicat acestei direcții.

Conform unor studii realizate de KHAOS Control, prin implementarea unei soluții ERP bazată în Cloud, peste 80% dintre companiile chestionate au înregistrat o creștere a productivității în primele 6 luni, rezultatele luând amploare, mai ales pentru industriile predominante în E-commerce:

  • 70% din firme au reinvestit bugetele economisite
  • 35% dintre acestea au declarat recuperarea investiției într-un termen de 3 ani
  • 64% din business-uri au redus consumul de deșeuri și energie
  • 24% dintre utilizatorii din industria Retail susțin că o astfel de aplicație contribuie la introducerea noilor produse
Softlead dispune de peste 50 de soluții software de tip ERP înrolate în platformă, aplicații ce pot fi comparate și analizate în vederea unei decizii de implementare. Află mai multe aici!

Care sunt costurile implementării unei astfel de soluții?

Costurile pentru o aplicație de tip ERP diferă în funcție de modalitatea de licențiere. Cele mai multe dintre aplicațiile ERP au cost per utilizator. Așadar, în calitate de achizitor, este important să identifici numărul de useri activi (care vor avea acces și care vor folosi aplicația). În general, pentru o astfel de soluție, putem vorbi despre costuri între 1500 – 4000$/user, diferențele având la bază setul de funcționalități incluse.

Pentru a vedea care sunt tipurile de costuri pentru o soluție ERP și cum pot varia acestea, puteți accesa link-ul de aici. 

O aplicație ERP (Enterprise Resource Planning) reprezintă o soluție software de management care permite organizațiilor să folosească un sistem de aplicații integrate cu ajutorul cărora se gestionează structuri de afaceri și care automatizează activități de lucru interne (din departamente administrative, tehnologice, ale resurselor umane, marketing, dezvoltare, vânzări sau producție).

Iată care este topul industriilor ce au optat până în anul 2021 pentru o soluție ERP:

Conform unui raport anual realizat de PANORAMA CONSULTING GROUP pentru anul 2020, pe prima poziție a industriilor ce utilizează o astfel de soluție se află detașat, cu un procent de 30.7% - industria producătoare. Pe următoarele locuri, cu o distanță de aproximativ 20%, se poziționează industriile IT, Distribuție, Sector Public, Serviciile Profesionale și Retail.

Sub borna de 5% se afla diferite industrii, precum construcții, energie sau imobiliare, iar în coada clasamentului, cele mai neglijate sunt agricultura și sistemul de sănătate.

 

Ai nevoie de o aplicație software de tip ERP potrivită companiei tale? Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.

Încă nu știi ce soluție software este potrivită pentru tine? Folosește SoftleadBIZ, singurul tool care indică gradul de digitalizare al companiei tale și îți oferă un raport personalizat al aplicațiilor necesare și al bugetelor de care poți avea nevoie. 

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!