Recrutare inteligenta
Tehnologia si inteligenta artificiala fac recrutarea mai “smart”. Recrutorii pot uita de zecile sau chair sutele de CV-uri rasfoite manual si de telefoanele date candidatilor pana la intocmirea unei ”liste scurte”. Acum, toate anunturile sunt postate online si stadiul procesului de recrutare poate fi urmarit in timp real, cu ajutorul unui sistem HR automatizat, care triaza aplicantii in functie de filtrele definite de companii. Sunt si alte softuri folosite de angajatori care le fac viata mai usoara si candidatilor, pentru ca acestia ajung sa completeze dosare interactive, in care pot incarca prezentari si fisiere video in loc de CV-urile clasice. In astfel de context, expertii din domeniul resurselor umane trebuie doar sa se asigure ca intreg procesul este unul standardizat, asteptarile sunt clar exprimate, iar instructiunile sunt explicate pas cu pas. Doar asa pot fi evitate situatiile in care un sistem ineficient ii descurajeaza pe unii candidati talentati sa aplice pentru posturile scoase la concurs.
Inovatie si management performant
Sistemele HR automatizate ajuta managerii sa analizeze mai rapid performantele angajatilor si sa monitorizeze evolutia acestora. In acest fel, reprezentantii departamentelor de resurse umane pot oferi feedback angajatilor intr-un mod constructiv si consistent. Pentru ca au acces la informatii de baza, expertii HR au o privire de ansamblu asupra membrilor din echipa si pot ajuta atat managerii, cat si anagjatii sa ia decizii mai bune si mai eficiente. Asadar, optimizarea comunicarii in echipa, cu ajutorul unor sisteme IT inseamna ca, in orice moment, angajatii stiu clar ce se asteapta de la ei, ce obiective au de indeplinit, primesc feedback si pot sa isi creasca performanta, in timp ce rezultatele sunt analizate in timp real.
Rolul strategic al departamentului de HR
Pentru ca tehnologia elimina timpul pierdut cu sarcini repetitive, precum recrutarea manuala printre zecile de CV-uri ori arhivarea fiecarui document din dosarul de angajare sau urmarirea fisei de pontaj, expertii de HR au un rol strategic in furnizarea unor informatii pe baza carora managerii pot lua decizii de business bine fundamentate si sa lucreze la strategii pentru imbunatatirea gradului de multumire a subordonatilor. De exemplu, cu un program software performant poate fi urmarit gradul de incarcare pe fiecare proiect si nicio secunda nu mai este pierduta atunci cand managerii au nevoie de rapoarte specifice, in functie de o anumita perioada, echipa sau proiect. Informatiile despre orele lucrate care sunt introduse in sistem de salariati si care pot fi verificate pe tot lantul, pana la departamentul de salarizare inseamna un plus de transparenta si de acuratete atunci cand sunt intocmite statele de plata, orice eroare fiind eliminata din start cu ajutorul automatizarii.
Siguranta si date confidentiale in cloud
Pastrarea documentelor confidentiale, fie ca este vorba despre dosarele angajatilor sau rapoarte legate de performanta echipei, nu mai inseamna demult un dulap incuiat cu cheia. O platforma performanta in cloud include automat si un protocol de securitate si un proces standard pentru acces si mentenanta. Practicile de HR performante trebuie sa integreze asadar tehnologia in procesele de zi cu zi si sa verifice ca dosarele de personal sunt pastrate si arhivate in format electronic, pentru a fi disponibile la orice ora din zi. Orice manager poate avea la dispozitie in prezent o suita intreaga de programe informatice, care il ajuta sa tina sub control toate aspectele legate de resurse umane, de la programul de pontaj si pana la softul pentru managementul personalului si cel de salarizare, oriunde si oricand.