Cum schimba tehnologiile practicile de management ale resurselor umane?

20 ianuarie 2020

Tehnologia schimba in mod fundamental modul in care departamentele de resurse umane mentin relatiile cu angajatii, organizeaza documentele si analizeaza performantele echipelor. Folosite eficient, sistemele software fac munca specialistilor din domeniul resurselor umane mult mai productiva si sporesc gradul de multumire a angajatilor. Sa vedem cum au transformat tehnologiile practicile de management al resurselor umane:

Cum schimba tehnologiile practicile de management ale resurselor umane?

Recrutare inteligenta

Tehnologia si inteligenta artificiala fac recrutarea mai “smart”. Recrutorii pot uita de zecile sau chair sutele de CV-uri rasfoite manual si de telefoanele date candidatilor pana la intocmirea unei ”liste scurte”. Acum, toate anunturile sunt postate online si stadiul procesului de recrutare poate fi urmarit in timp real, cu ajutorul unui sistem HR automatizat, care triaza aplicantii in functie de filtrele definite de companii. Sunt si alte softuri folosite de angajatori care le fac viata mai usoara si candidatilor, pentru ca acestia ajung sa completeze dosare interactive, in care pot incarca prezentari si fisiere video in loc de CV-urile clasice. In astfel de context, expertii din domeniul resurselor umane trebuie doar sa se asigure ca intreg procesul este unul standardizat, asteptarile sunt clar exprimate, iar instructiunile sunt explicate pas cu pas. Doar asa pot fi evitate situatiile in care un sistem ineficient ii descurajeaza pe unii candidati talentati sa aplice pentru posturile scoase la concurs.

Inovatie si management performant

Sistemele HR automatizate ajuta managerii sa analizeze mai rapid performantele angajatilor si sa monitorizeze evolutia acestora. In acest fel, reprezentantii departamentelor de resurse umane pot oferi feedback angajatilor intr-un mod constructiv si consistent. Pentru ca au acces la informatii de baza, expertii HR au o privire de ansamblu asupra membrilor din echipa si pot ajuta atat managerii, cat si anagjatii sa ia decizii mai bune si mai eficiente. Asadar, optimizarea comunicarii in echipa, cu ajutorul unor sisteme IT inseamna ca, in orice moment, angajatii stiu clar ce se asteapta de la ei, ce obiective au de indeplinit, primesc feedback si pot sa isi creasca performanta, in timp ce rezultatele sunt analizate in timp real.

Rolul strategic al departamentului de HR

Pentru ca tehnologia elimina timpul pierdut cu sarcini repetitive, precum recrutarea manuala printre zecile de CV-uri ori arhivarea fiecarui document din dosarul de angajare sau urmarirea fisei de pontaj, expertii de HR au un rol strategic in furnizarea unor informatii pe baza carora managerii pot lua decizii de business bine fundamentate si sa lucreze la strategii pentru imbunatatirea gradului de multumire a subordonatilor. De exemplu, cu un program software performant poate fi urmarit gradul de incarcare pe fiecare proiect si nicio secunda nu mai este pierduta atunci cand managerii au nevoie de rapoarte specifice, in functie de o anumita perioada, echipa sau proiect. Informatiile despre orele lucrate care sunt introduse in sistem de salariati si care pot fi verificate pe tot lantul, pana la departamentul de salarizare inseamna un plus de transparenta si de acuratete atunci cand sunt intocmite statele de plata, orice eroare fiind eliminata din start cu ajutorul automatizarii.

Siguranta si date confidentiale in cloud

Pastrarea documentelor confidentiale, fie ca este vorba despre dosarele angajatilor sau rapoarte legate de performanta echipei, nu mai inseamna demult un dulap incuiat cu cheia. O platforma performanta in cloud include automat si un protocol de securitate si un proces standard pentru acces si mentenanta. Practicile de HR performante trebuie sa integreze asadar tehnologia in procesele de zi cu zi si sa verifice ca dosarele de personal sunt pastrate si arhivate in format electronic, pentru a fi disponibile la orice ora din zi. Orice manager poate avea la dispozitie in prezent o suita intreaga de programe informatice, care il ajuta sa tina sub control toate aspectele legate de resurse umane, de la programul de pontaj si pana la softul pentru managementul personalului si cel de salarizare, oriunde si oricand.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate

Romanian Software este unul dintre leaderii pietei romanesti de solutii software dedicate resurselor umane. Solutia noastra, www.colorful.hr, este o sol

Descoperă aplicația arrow_forward

Romanian Software este lider pe piata din Romania in domeniul dezvoltarii si implementarii de solutii sofware in domeniul resurselor umane. Din anul 2001, de cand se afla pe piata din Romania, compania a oferit solutii flexibile si inovatoare unui numar de peste 500 clienti. Produsul principal al Romanian Software este solutia integrata Human...

Află mai multe

Articole IT&C similare
Softlead

Softlead Weekly News - 4 martie 2022

La sfârșitul fiecărei săptămâni, Softlead adună într-un material dedicat cele mai importante noutăți din Industria software/IT, atât de pe plan local, cât și la nivel internațional.  

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Softlead Weekly News - 18 februarie 2022

La sfârșitul fiecărei săptămâni, Softlead adună într-un material dedicat cele mai importante noutăți din Industria software/IT, atât de pe plan local, cât și la nivel internațional.  

Citește articolul arrow_forward
Softlead

UiPath anunță un nou program ce le oferă beneficii companiilor partenere

Firmele care distribuie și dezvoltă soluții de automatizări software pe platforma UiPath pot beneficia de o serie de facilități din partea companiei româno-americane de robotic process automation...

Citește articolul arrow_forward