Cum poți crește motivația angajaților în 2022?

14 dec. 2021 14 dec. 2021

Într-un top al elementelor care cresc motivația angajaților, indiferent de industria din care provin sau de mărimea companiei, se află autonomia, prioritizarea (urgentarea) și obiectivele. Cum pot fi folosite cu succes toate acestea cu ajutorul unei aplicații software potrivite?

Cum poți crește motivația angajaților în 2022?

Tot mai cunoscută în rândul companiilor din România, metodologia OKRs este de acum transpusă în soluții software accesibile și prietenoase angajaților, pentru ca aceștia să poată să definească, urmărească și implementeze indicatori de performanță și obiective specifice activității lor recurente, dar și principiilor organizației din care fac parte.

Ceea ce face ca această metodologie să fie aplicată pe scară largă este tocmai faptul că este perfect adresabilă unei companii cu 10 angajați sau uneia cu 500 sau 1000. Cu cât mai devreme compania alege să stabilească obiective, cu atât mai repede se va bucura de angajați fericiți la locul de muncă și de creșteri constante ale celor mai importante cifre de business. De aceea, alegerea unei aplicații software care să motiveze angajații să urmărească și mai ales să îndeplinească obiective este esențială în orice departament sau companie.

7 motive pentru care start-up-urile și companiile medii ar trebui să implementeze OKRs

  1. Concentrează-te pe obiectivele care chiar contează pentru afacerea ta!
  2. Adaugă noi resurse sau canale prin care să atingi mai ușor obiectivele stabilite.

Ai nevoie de un nou specialist în vânzări? Sau de un nou canal de marketing online? Sau de o nouă strategie de comunicare cu noii clienți? Stabilește care sunt tacticile care te pot aduce mai aproape de obiectivele companiei și asociază-le unei aplicații software pentru a le urmări cât mai ușor.

  1. Construiește o cultură dedicată pe transparență și pe cifre.

Pentru a ști în fiecare moment în ce punct se situează compania în raport cu obiectivele, toți angajații trebuie să aibă acces la un sistem transparent în care pot urmări gradul de îndeplinire al obiectivelor, în care să primească mesaje de încurajare, unde pot cere ajutor colegilor sau unde pot trage semnale de alarmă.

  1. Stabilește obiective ambițioase.

Cultura unei companii mici sau medii este centrată pe o creștere rapidă, deci pe obiective clare și din ce în ce mai mari. Unul dintre beneficiile implementării unei soluții software de tip OKRs este acela că motivează angajații să nu se raporteze doar la atingerea a 100% din obiectivele stabilite, ci la 70-80%. De ce? Pentru că dacă un angajat îndeplinește exact ce și-a propus înseamnă că obiectivele sale nu au fost competitive și că succesul putea fi mai mare.

  1. Crește echipe creative

O aplicație dedicată monitorizării obiectivelor și indicatorilor de performanță nu este o soluție software care indică angajații care nu sunt competitivi sau care pot fi concediați, ci susține creșterea fiecărei echipe care a fost la un moment dat recrutată și asociată unei activități sau unui proiect. Urmărirea în timp real a statusului proiectelor, termenelor de îndeplinire a obiectivelor oferă posibilitatea de a adapta strategiile interne chiar în punctul în care rezultatele întregii companii se pot schimba în mod favorabil. Dacă nu ar exista o transparență, la finalul trimestrului/anului, poate fi tardivă reorganizarea echipelor sau o nouă strategie de vânzări/promovare pentru îndeplinirea creșterilor vizate.

  1. Alocă timp pentru pivotare și pentru corectarea din mers.

O caracteristică a start-up-urilor este aceea că în cele mai multe dintre cazuri, nu aleg cele mai bune strategii, iar scenariile create inițial devin rapid eșecuri. Metodologia OKRs le permite companiilor mici să își păstreze flexibilitatea specifică pivotării ideilor, conceptelor de produse sau servicii oferite. Astfel, într-o aplicație software de OKRs, o echipă poate defini 3-5 obiective (fiecare având 3-5 indicatori) în fiecare semestru. Acestea trebuie să fie urmărite constant, iar la intervalul potrivit pot fi adaptate rezultatelor obținute, modificărilor trendurilor sau cerințelor pieței.

  1. Alinierea individuală și de echipă la viziunea companiei

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unei soluții software dedicată OKRs este aceea că are capacitatea de a alinia în mod individual sau în echipă angajații în jurul unei viziuni. În special pentru companiile cu până la 30 de angajați, acesta este un aspect esențial, care poate influența ritmul de creștere, deoarece, de cele mai multe ori, în echipe apare tendința de a pune o amprentă personală asupra obiectivelor întregii companii.

De exemplu:

Specialistul în vânzări: În Q3, obiectivul nostru este să aducem 10 clienți noi din Europa.

Specialistul de marketing: În Q3, obiectivul nostru este să creștem traficul pe site și numărul de conversii.

CEO: În Q3, ne pregătim de extinderea în Asia.

La nivel global, companii precum Yahoo, Oracle, LinkedIN, Google, Netflix, Samsung, Intel, Schneider sau Amazon folosesc framework-ul OKR pentru a crește performanța angajaților și pentru a motiva permanent echipele interne. Unele dintre acestea au inclus metodologia OKRs încă din perioada în care aveau 40 de angajați.

Cât costă o aplicație dedicată OKR?

Mirro, aplicația software care pune accent atât pe performanța fiecărui individ în partem cât și pe interacțiunea dintre colegi, oferă o perspectivă generală asupra evoluției fiecărui membru al echipei încă din momentul în care se alătură organizației. 

Din punctul de vedere al costurilor, Mirro.io nu implică niciun cost de instalare, ci doar un cost de acces per utilizator, de 5 Euro/lună. În funcție de modulele necesare organizației, există un plan superior de tarife, de 7 Euro/lună, precum și posibilitatea de a solicita o variantă personalizată, în cazul în care compania are obiective specifice. Platforma poate fi integrată cu ușurință cu soluții de tip Applicant Tracking System sau soluții Payroll.

Ai nevoie de o aplicație de management a resurselor umane sau de monitorizare a obiectivelor? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!