Cum comparăm 2 aplicații software de tip ERP?

10 noiembrie 2020

Cum evaluez avantajele unei aplicații software complexe? Care sunt principalele criterii? Prețul, volumul de date operate, integrările necesare, review-urile date de alte companii, reputația din piață, alte aspecte sau toate acestea?

Cum comparăm 2 aplicații software de tip ERP?

În urmă cu doar câțiva ani, aplicațiile software ERP erau privite ca soluții enterprise complexe, ce necesitau bugete substanțiale și resurse umane pe măsură pentru o implementare de succes. Inovația pe care a adus-o migrarea în cloud și posibilitatea de licențiere de tip SaaS (Software as a Service) a însemnat o revoluționare a accesului la aceste soluții, fiind tot mai accesibile pentru companii medii sau chiar mici. Astfel, tot mai multe afaceri au beneficiat de soluții de facturare, contabilitate, managementul stocurilor, resurselor umane sau proceselor de lucru dintr-o singură aplicație software integrată: ERP (Enterprise Resource Planning).

Alegerea aplicației software de tip ERP potrivită unei companii este un proces, o suită de activități, nu o etapă de cercetare încheiată cu o concluzie. Cele mai multe dintre soluțiile software de tip ERP sunt definite prin funcționalități similare și prin modele de preț care nu pot constitui un diferențiator. Așadar, decizia este una complexă, implică bugete, o cunoaștere foarte bună a organizațiilor și a fluxurilor de lucru, a nevoilor, obiectivelor și problemelor. De asemenea, necesită anticipare și configurarea unor scenarii care să plaseze în timp efectele implementării unei astfel de aplicații software.

Atunci când alegi o aplicație software de tip ERP, gândește-te că aceasta îți va impacta afacerea în următorii ani!

Top 5 elemente de evaluare a unei aplicații software ERP:

 • Productivitatea – Cum va impacta aplicația productivitatea?
 • Funcționalitatea – Care este setul de funcționalități oferite?
 • Tehnologia
 • Valoarea – Care este costul de oportunitate?
 • Risc – În ce măsură va minimiza aplicația riscurile și cum este asigurată securitatea?

Cum comparăm 2 aplicații software ERP?

Etapa 1. Stabilirea nevoilor companiei. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași în drumul spre alegerea aplicației software ERP potrivite. Ia în considerare oportunitățile, problemele, provocările și punctele tari ale companiei tale așa cum arată ea astăzi, dar și cum va arăta mâine.

Etapa 2. Creionează o listă cu top 3 soluții software folosind platforma Softlead sau apelând la un consultant în implementare software. Pentru a defini această listă, iată cele mai importante 9 caracteristici ale unei soluții ERP:

 • Modulele. Alege doar acele aplicații software care bifează cele mai multe funcționalități necesare.
 • Scalabilitatea. Pot soluțiile alese să asigure dezvoltarea și creșterea companiei tale? Dacă aplicațiile testate sunt prezentate ca fiind flexibile în ceea ce privește capacitatea lor de a fi integrate facil în fluxurile de lucru, în activitatea de producție, de desfacere pe termen scurt și mediu, atunci aplicațiile ERP pot fi considerate soluții viabile.
 • Personalizarea (Customizare). Fiecare business în parte este diferit, având particularitățile sale. De aceea, este important ca în cazul anumitor industrii, aplicația software de tip ERP să poată fi personalizată în raport cu nevoile companiei care o implementează.
 • Customer Support
 • Portofoliul și reputația vendorului (furnizorului)
 • Actualizări.
 • Costuri. În cazul aplicațiilor software de tip ERP, costurile de implementare includ achiziția propriu-zisă a soluției, implementarea, mentenanță, training și costurile aferente unei eventuale personalizări.

Cele mai multe dintre aplicațiile ERP au cost per utilizator. Așadar, în calitate de achizitor, este important să identifici numărul de useri activi (care vor avea acces și care vor folosi aplicația). În general, pentru o astfel de soluție, putem vorbi despre costuri între 1500 – 4000$/user, diferențele având la bază setul de funcționalități incluse. Cele mai multe dintre aplicațiile ERP au cost per utilizator. Așadar, în calitate de achizitor, este important să identifici numărul de useri activi (care vor avea acces și care vor folosi aplicația).

 • Ușurința în folosire.

Ai nevoie de o aplicație software potrivită companiei tale? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]!

Aplicații software recomandate

ERP de ultima generatie, implementat cu succes la companii medii si mari de Support Soft

Citește tot arrow_forward

Mapează toate procesele din afacere într-un singur loc și îmbunătățește eficiența echipei. Descoperă o soluție simplă și scalabilă care crește odată cu afacerea ta.

Citește tot arrow_forward

Solutie ERP flexibila, in Cloud sau Cloud local

Citește tot arrow_forward

ERP este un acronim pentru Enterprise Resource Planning. Pentru a putea furniza o definitie corecta a unui sistem ERP, ganditi-va mai intai la toate procesele care sunt esentiale pentru a conduce o afacere, incluzand contabilitatea, resursele umane, ...

Citește tot arrow_forward

SPHINX IT vă pune la dispoziție soluția SAP Business One, un ERP compact și flexibil, proiectat special pentru a susţine evoluţia organizațiilor de dimensiuni mici și mijlocii (IMM). SAP Business One este o soluție completă pentru managemen...

Citește tot arrow_forward

CloudSales este un soft complex de vânzări și gestiune în cloud potrivit pentru orice tip de afacere. 

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Antares Romania isi planifica intreaga productie in doar 15 minute

Antares Romania, cel mai mare producator de scaune ergonomice din tara, isi planifica activitatea din cele doua fabrici in doar 15 minute. Inainte de a utiliza solutiile Senior Software, producatorul dedica chiar si 8 ore operatiunilor de planificare a productiei.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Cum creștem profitul unei fabrici cu ajutorul a 5 tipuri de aplicații software?

5 aplicații software pentru digitalizarea fabricilor și liniilor de producție

Citește articolul arrow_forward
Softlead

De ce aplicații software are nevoie o franciză?

Conform datelor publicate de Ziarul Financiar, piaţa românească de francize s-a dez­vol­tat constant în ultimii ani, atât prin concepte create local, cât şi prin branduri internaţionale, ajungând de la 1,6 mld. euro în 2014 la 3,6 mld. euro în 2019, cu un total de 450 de con­­cepte....

Citește articolul arrow_forward