Cum a reușit un startup românesc de medtech să ajute medicii din SUA în a trata pacienții bolnavi de cancer

10 Aug 2023

Proiectul "Tumor Board" a fost inițiat de medici din SUA, România și Republica Moldova pentru a oferi tratamente salvatoare pentru ucrainenii refugiați care suferă de cancer.

Cum a reușit un startup românesc de medtech să ajute medicii din SUA în a trata pacienții bolnavi de cancer

Un nou start-up medical inovator din România a ajutat medici din trei țări să colaboreze pentru a trata pacienți ucraineni bolnavi de cancer deveniți refugiați în urma invaziei brutale a Rusiei. Proiectul "Tumor Board" a fost inițiat de medici din SUA, România și Republica Moldova pentru a oferi tratamente salvatoare pentru ucrainenii refugiați care suferă de cancer.

O colaborare a Asociației Heal 21 și a Fundației Blue Heron, comisia tumorală a folosit o platformă oferită de start-up-ul românesc Medicai (https://www.medicai.io/) pentru a conecta medicii, a face schimb de fișiere medicale și a oferi o platformă pentru a discuta planurile de tratament, precum și pentru a permite pacienților să își urmărească propriul progres.

Începând cu luna aprilie, au fost încărcate imaginile pacienților cu cancer din Ucraina (cei care le aveau), imaginile noi din Moldova au fost traduse din ucraineană în română/engleză și au fost pregătite rapoarte pentru fiecare pacient.

Medicai, care a strâns până în prezent 1,2 milioane de euro în cadrul unei finanțări de venture capital, spune că platforma sa web și conformă cu normele HIPAA, speră să devină un fel de "Miro pentru sănătate", permițând medicilor să colaboreze pe baza imagisticii și a dosarelor pacienților.

Problema pe care Medicai o rezolvă sună familiar. De exemplu, până în ziua de azi, pacienții intră într-un aparat RMN de 1 milion de dolari și - în general - ies cu un CD cu o imagine a genunchiului sau a altei părți a corpului lor. Acesta este doar un exemplu al modului în care datele pot fi izolate și al modului în care pacienții sunt de obicei blocați în sisteme mari, centralizate. Acest lucru înseamnă că medicii nu pot colabora cu ușurință cu specialiștii din afara spitalelor lor.

Parcursul în domeniul sănătății al lui Mircea Popa, co-fondatorul Medicai, a început în 2011, când, împreună cu un prieten, a co-fondat o companie care acum se numește SkinVision, o aplicație de screening pentru depistarea cancerului de piele care detectează melanomul (cancerul de piele) prin algoritmi ML aplicați pe imagini realizate cu smartphone-uri. SkinVision a ajuns la 1,2 milioane de descărcări și a strâns un total de 15 milioane de dolari în total. Co-fondatorii Medicai, Alexandru Artimon (CTO) și Andrei Blaj (COO), au co-fondat anterior compania de software Atta Systems.

"O lecție pe care am învățat-o în ultima vreme despre sistemul de sănătate este că avem nevoie disperată de flexibilitate. Cu proiectul Tumor Board am demonstrat că Medicai poate crea o infrastructură în câteva zile pentru a oferi acces la expertiză pe 2 continente: SUA și Canada către România și Moldova - iar acest lucru a fost realizat în condiții mai puțin ideale. Prin intermediul proiectului Tumor Board am reușit să atingem viețile unor pacienți oncologici care nu ar fi avut altă opțiune în căutarea unui tratament și suntem foarte mândri că am luat parte la acest lucru", a declarat Mircea Popa.

Medicai ofera spitalelor si clinicilor inovative infrastructura moderna pentru fluxurile de imagistica medicala si aplicatii web si mobile (iOS si Android) prin care doctorii si pacientii pot accesa investigatiile imagistice (RMN, CT, PET-CT, angiografii, radiografii si multe altele).

Cu solutiile cloud Medicai (PACS, Node, exchange, VNA) accesul la date imagistice e unificat, securizat (respectam GDPR, HIPAA) si disponibil atat din interiorul organizatiei, cat si din exterior.

Colaborarea este extrem de facila. Pacientii si doctorii trimitatori pot avea instant acces la datele lor prin portalul de pacient si doctor (web si aplicatii mobile).

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Digitalizare IMM Nord-Vest: Află secretul unui proiect tehnic de succes!

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a lansat un demers de consolidare a culturii digitale în mediul de afaceri! 

Citește articolul