Evenimentul a fost coordonat la nivel european de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA), iar activitatea face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).
Dezvoltarea scenariilor și a exercițiilor pentru faza finală a competiției din România au fost realizate în proporție de peste 55% de Bit Sentinel, companie specializată în servicii complete de securitate cibernetică. Pregătirile au început cu aproximativ 3 luni înainte de eveniment. Cea mai mare provocare a fost păstrarea unui echilibru între nivelul de dificultate a problemelor, complexitatea acestora și elementele inovative introduse pentru acest gen de concurs. Exercițiile presupuneau identificarea unor vulnerabilități și dezvoltarea unor metode avansate de exploatare a sistemelor și aplicațiilor informatice, finalizându-se prin capturarea steagului virtual (dovada de rezolvare a problemei) care aducea puncte echipelor.
Au fost propuse 38 de exerciții cu 77 de sarcini ce au fost rezolvate corect de 957 de ori din 6,500 de încercări realizate de toate echipele pe parcursul celor 2 zile de competiție. Majoritatea exercițiilor, dezvoltarea și administrarea infrastructurii tehnice pentru competiție au fost realizate de experți ai companiei Bit Sentinel.
„Echipele au avut o medie de 18 probleme noi pe zi, ce au acoperit zone din cele mai diverse: de la securitatea aplicațiilor web, criptografie, inginerie inversă, exploatarea sistemelor informatice, până la programare, inginerie socială sau investigații IT. Provocările au fost inspirate din viața reală, iar problemele au fost rezolvate în medie între 2 și 4 ore, cea mai ușoară fiind rezolvată în aproximativ 45 de minute, iar cea mai complexă în peste 8 ore. Echipa României a făcut cu brio față presiunilor și a lucrat eficient contra cronometru pentru a-și asigura locul în top. Se vede clar o evoluție și o maturizare a echipei, fiecare membru având un set de cunoștințe și abilități tehnice care au permis echipei naționale să abordeze întreaga gamă de probleme propuse de organizatori” a menționat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.
Pe lângă calitatea și nivelul ridicat de dificultate al exercițiilor propuse, un alt beneficiu al implicării Bit Sentinel în organizarea competiției a fost calitatea infrastructurii de concurs. Spre deosebire de edițiile precedente din alte țări, infrastructura și sistemul de gestionare a exercițiilor au funcționat în aproape 99% din timp pentru cei peste 200 de participanți activi, setând astfel un record absolut de stabilitate în cadrul ultimelor 6 ediții ale Campionatului European de Securitate Cibernetică.