Oamenii din AROBS Tg. Mureș

15 Oct 2019

Începuturile sunt grele. Mi-aduc aminte că am început doar patru oameni și acum suntem atât de mulți. Mă bucur că suntem azi, aici, împreună.” – Voicu Oprean, Founder&CEO AROBS

Oamenii din AROBS Tg. Mureș

AROBS Tg. Mureș este dovada clară că în comunitățile din orașele mai mici, există un potențial important pentru nișa IT, care așteaptă să fie descoperit. Creșterea echipei noastre, expertiza pe proiecte importante de travel software, enterprise solutions și automotive, precum și munca valoroasă pe care aceasta o aduce în cadrul companiei dovedesc că în cei 5 ani de activitate, AROBS Tg. Mureș s-a transformat într-un nucleu puternic în ecosistemul IT din comunitatea mureșeană.

Mai mult de atât, am strâns laolaltă specialiști din domeniu, cu experiență, care aduc un aport remarcabil în proiecte din industrii de top, din punct de vedere al impactului tehnologiei. În automotive contribuim la crearea de noi componente și software-uri pentru automotive – pentru automobile încă nelansate pe piață, în industria travel optimizăm și susținem platforme de big data, și totodată creăm cele mai optime soluții enterprise.

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri “veterani” din echipă și am aflat povești numai bune de spus într-un moment atât de important precum aniversarea de 5 ani a filialei AROBS Tg. Mureș.

Bogdan, PM and product ownerSimt că e firma care oferă cea mai multă grijă angajaților.

“Primul meu contact cu informatica era prin clasa a 5-a, tatăl meu a lucrat la Electro Mureș și a adus un calculator HC acasă. Și am început să butonez, cum începe orice copil prin jocuri. Prin clasa a 8-a am început să facem cursuri opționale de programare basic și cam tot atunci am făcut și primul meu joc, care se numea Primar. Era un joc în care trebuia să-ți aduni resurse, ca să faci asta, era nevoie să aduni impozite. Daca făceai asta, scădea numarul de votanți și în final existau alegeri la un moment dat. Primul job l-am avut în facultate, când am primit o bursă de cinci luni în Atena. Când m-am intors am avut primul job în .NET, ceva aplicații pentru o firma din State, ce facea software pentru Nasdaq.

La AROBS am ajuns după 12 ani de software în arhitectură. Un coleg cunoștea pe cineva din AROBS și așa am ajuns la aici. După tot acest timp, am rămas, pentru oamenii din AROBS. Datorită colegilor și oportunităților de a mă dezvolta, am continuat. Acum am ajuns să fiu PM cu 40 de oameni în subordine aici și la Arad.

Tinerilor care doresc să ajungă în industrie, le doresc să aibă răbdare cu ei și cu ceilalți. Am văzut relații între oameni stricându-se doar din cuvinte aruncate, regretate apoi, pe care nu le poți lua înapoi. Să nu se oprească niciodată din învățat și citit, că atunci se vor plafona. Dar cel mai important e că - AROBS e a patra firmă la care lucrez - simt că e firma care oferă cea mai multă grijă angajaților.”

Bogdan, Branch manager – “Am satisfacția muncii, ceea ce nu aveam la fostul job.”

“Am ajuns în nișa asta prin 2006, cu primul meu job. Am făcut liceul de informatică, facultatea de informatică, apoi am ajuns la o banca pe departamentul de IT. Dezvoltam aplicația bancară pentru toată țara. Era totul in-house. Dezvoltam o aplicație la bancă dar foloseam o singură tehnologie, eram limitați. La un moment dat am zis că nu mă atrage doar zona asta tehnică. Voiam să fiu mai bun și am vrut să intru în zona de management. Aveam 31 de ani și aveam un coleg de liceu care lucra la AROBS. Am aplicat cu gândul să mă mut în Cluj. Aveam acolo colegi de facultate, fratele meu era în Cluj, părea natural să fie așa. Plus că, dacă nu mă adaptam, oricând puteam să mă întorc. Am avut interviu cu o colegă și mi-a zis de planurile pentru Mureș. A urmat o discuție cu Voicu despre cum să facem implementarea. Discuția cu el mi-a dat încredere să accept jobul.

La început făceam de toate. De la trimis pachete prin curier, lucruri administrative, people management, angajări și chiar discuții cu unii clienți. Când am reușit să creștem ca echipă, am rămas pe partea de dezvoltare și people management. Într-o comunitate mică, interacțiunea este mai apropiată între oameni. Te simți puțin mai familial, din prisma faptului că efectiv cunoști fiecare persoană, relația interumană e mult mai solidă. Relațiile sunt mult mai strânse. Dincolo de asta, mă simt bine, atmosfera este relaxată, nu simt o presiune din partea nimănui, am libertatea de a gestiona lucrurile atât pentru locație și pentru AROBS în general. Am satisfacția muncii, ceea ce nu aveam la fostul job. Ma bucur când mă plimb prin oraș și spun, uite aici am avut prima, a doua locație. Interacționez cu toate departamentele și mulți oameni și vin cu plăcere la job.”

Peto, Technical Lead – “Succesul acestui birou local se datorează oamenilor care au considerat că merită să creezi și aici oportunități.”

“De când am fost mic copil am fost pasionat de asta. Primul contact a fost când tata a adus din fabrică un calculator. Apoi am continuat la fostul cerc al pionerilor. În clasa a 8 -a ai mei m-au întrebat ce vreau să fac și era destul de clar, mate-info. După ce am terminat facultatea m-am și angajat după vreo 2-3 zile. La acel job am lucrat 4 ani și evident, făceam mai multe.  Pe vremea aceea creștere nu se prea producea decât în domeniul web, care din păcate, nu mă atrăgea. La firma la care lucram în acel moment eram limitat atat tehnic cât și financiar. M-am mutat in Timișoara la o companie mai mare, apoi am primit o ofertă mai bună din Budapesta. Paradoxal, drumul era mai simplu de acolo la Mureș, decât de la Timișoara. Prin anumite circumstanțe am fost contactat de unul din colegii din management și m-a întrebat dacă aș fi dispus să particip la deschiderea sediului din Mureș. Când am plecat de aici, am zis că dacă vreodată mi se va oferi ocazia să lucrez aici, acasă, pe domeniul pe care-mi place, cu embedded și automotive, o să dau o șansă lucrurilor.  Și așa, am acceptat. 5 ani mai târziu, succesul acestui birou local se datorează oamenilor care au considerat că merită să creezi și aici oportunități, și am tras fiecare să aducem la rândul nostru alți oameni înapoi acasă. Oameni buni, care să lucreze cu noi. Primii 30 de oameni așa au ajuns aici. În acest moment îmi place rolul pe care-l am în echipă. Mereu am fost un om tehnic și aș vrea să-mi păstrez direcția asta. Dar te lovești oricum și de alte atribuții. Dacă ar fi să le recomand ceva tinerilor care doresc să lucreze în IT, le-aș spune să-și găsească un hobby, să meșterească și acasă, să nu aștepte doar temele de la școală. Facultățile nu-i pregătesc corespunzător pentru piața muncii, pentru că toate cursurile sunt prea teoretice. Și ulterior vor simți că nu fac față locului de muncă. “ 

Mihai, Software PM - "Pe partea de automotive, nu prea avem concurență locală."

„Am tatonat inițial terenul să mă relochez la Cluj, însă n-a fost să fie. Între timp am aflat că o firmă din Cluj a intrat pe piața locală și despre auzisem lucruri bune despre AROBS. Am venit pe poziția de PM, dar pe alt domeniu decât ce lucrasem înainte, mai exact pe automotive. Dar până la urmă așa cum m-am adaptat la celelalte locuri de muncă, la fel s-a întamplat și aici. Am studiat și m-am familiarizat. Contează să fii deschis, că ai posibilitatea să faci o comparație într-un domeniu sau altul. În web, lucrurile trebuie făcute ieri, în automotive merg mult mai lent, e nevoie de meticulozitate și analiză mai multă. Domeniul automotive mi-a oferit o altă perspectivă: totul e foarte bine controlat, documentat. Simt că am crescut mult profesional. Având în vedere fluxul de oameni, prin comparație îmi dau seama cât de mult am acumulat și am evoluat. Mi-a plăcut că echipa de aici a crescut constant și am avut satisfacția că lucrurile merg, că facem ceva și nu este la voia întâmplării. Și partea financiară a jucat un rol important. Ca să sprijinim tinerii, e importantă implicarea lor încă din anii de început. Să-i introducem treptat în mediul acesta.

 Fără doar și poate, comunitățile mici ascund resurse umane foarte valoroase pentru domeniul IT. Ce poate păstra în interiorul comunității potențialul, este contextul potrivit și inițiativa, așa cum s-a-ntâmplat și la momentul creării filialei noastre #AROBSMures.

Contribuția în dezvoltarea unui ecosistem ce susține o industrie cu creștere exponențială va atrage cu sine și propulsarea comunității pe toate planurile: economic, social, cultural.

AROBS își propune să fie un stâlp de rezistență în comunitatea mureșeană în acest sens, prin sprijinirea de programe precum internshipuri și evenimente pentru tinerii ce doresc să acceseze domeniul IT, și totodată prin crearea de oportunități constante de noi locuri de muncă pentru specialiștii de nișă.

Dacă vrei să faci parte din echipa AROBS Tg. Mureș, vezi ce oportunități ai, AICI.

De asemenea, ne poți urmări activitatea și pe rețelele de socializare: Facebook și Instagram.

Fondata in 1998, compania AROBS Transilvania Software si-a construit drumul catre o prezenta globala prin combinarea produselor si serviciilor cu expertiza de inalta calitate si inovarea continua. Acum 25 de ani, totul a inceput cu doar 10 dezvoltatori de software intr-un mic birou, intr-un apartament in Cluj-Napoca.

In ultimii 25 de ani, AROBS Transilvania Software si-a dezvoltat propria linie de produse pentru pietele nationale si internationale cum ar fi Optimall, TrackGPS. Compania a devenit inalt specializata in furnizarea de software services pentru anumite industrii, inclusiv Automotive Engineering, solutii personalizate pentru agentii de turism, solutii pentru ospitalitate, life sciences, sisteme de automatizare a locuintelor, IoT si dezvoltare aplicatii Cloud. In prezent, compania AROBS din Transilvania este un furnizor de solutii IT si software personalizat, bazat pe cele mai noi tehnologii.
Peste 1000 de angajati si colaboratori lucreaza in birourile AROBS din intreaga lume - 11 in Romania si 8 in afara tarii.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul