Analiza- instrument de bază în alegerea aplicațiilor de HR

21 iulie 2016

Aplicațiile software dedicate resurselor umane includ funcționalități precum evaluarea personalului, training, managementul timpului, baze de date sau administrarea resurselor. Complexitatea operațiunilor desfășurate în cadrul unui departament de Resurse umane, a dus la conștientizarea necesității implementării unor sisteme specializate, care să înlocuiască activități zilnice, efectuate manual, cu sisteme specializate, ce contribuie astfel la dezvoltarea companiei.

Aplicațiile software dedicate resurselor umane includ funcționalități precum evaluarea personalului, training, managementul timpului, baze de date sau administrarea resurselor. Complexitatea operațiunilor desfășurate în cadrul unui departament de Resurse umane, a dus la conștientizarea necesității implementării unor sisteme specializate, care să înlocuiască activități zilnice, efectuate manual, cu sisteme specializate, ce contribuie astfel la dezvoltarea companiei.

Piața globală a aplicațiilor software de resurse umane va înregistra o creștere anuală de 2,4%, atingând 9.2 miliarde de dolari până în anul 2022.

Potrivit Gartner, în anul 2016, încă mai există companii ale căror conducere nu are idee despre numărul oamenilor care lucrează pentru ea. Cel mai recent studiu realizat de Gartner arată o diferență de 15% între numărul angajaților, estimat de conducere și numărul real al acestora. Diferența a fost descoperită în urma implementării unui sistem de resurse umane, la nivel mondial.

Software-urile de HR vin în sprijinul comunităților, ajutându-le să descopere și să înțeleagă care este numărul real al persoanelor pe care trebuie să le angajeze, expunerea financiară la care se supun atunci când angajații se pensionează și fluxul pensiilor pentru anii ce urmează.

În ultimii ani, unii furnizori au început să crească cererea de funcționalități pentru produsele software de resurse umane. Analizele de date au reprezentat un modul de bază ce contribuie la creșterea performanței și eficienței organizaționale.

Din ce în ce mai mulți furnizori de top încep să fie interesați de previziunile legate de angajații care urmează să părăsească compania și motivele pentru care o fac. Ei vor să știe de asemenea ce candidat se potrivește cerințelor lor de business.

În septembrie 2015, un grup de cercetători de la universitățile Harvard, Yale și Toronto au demonstrat că oamenii selectați pe baza unor analize predictive, rezultate în urma unor teste de performanță, pentru posturile de operator call center au rămas în companie mai mult cu 15% decât ceilalți.

Reprezentanții Gartner consideră totuși că aceste analize predictive sunt folosite mai mult în recrutarea tinerilor, decât în cea a seniorilor.

Tom Pohlmann consideră că opțiunea de analiză poate fi folosită pentru a ridica statutul strategic al departamentului de resurse umane, dar adaugă că acest lucru implică o cantitate imensă de date nestructurate, de multe ori stocate în sisteme diferite. ,,Aceasta este cea mai mare provocare a HR-ului”, consideră Pohlmann. ,,Există informații codificate și statistice. ” Pohlmann adaugă faptul că acest tip de date poate fi folosit pentru a prevedea cine este probabil să părăsească organizația.

Andy Campbell, director strategic pentru capitalul uman la Oracle consideră că ,,atunci când organizația vrea să descopere motivul real pentru care angajații pleacă, poate face acest lucru trecând în revistă motivele pentru care au făcut-o și alții în trecut sau prin analizarea chestionarelor de satisfacție. Acestea, împreună, pot oferi un răspuns apropiat de realitate.

Acest instrument trebuie totuși aplicat cu grijă pentru că există situații în care angajații prezintă toți indicatorii abandonului, dar sfârșesc prin a nu pleca din companie.

            Care sunt beneficiile unei aplicații de HR?

 • Eficiența administrării (volumul de lucru și documente)
 • Reducerea costurilor
 • Acces direct și rapid la informații
 • Analize de date
 • Securitate (aplicațiile software de HR sunt sisteme asigură securitatea informațiilor)
 • Reducerea numărului de erori
 • Creșterea productivității și eficienței

Softlead, prima platformă integrată de tip marketplace din România, comercializează, pe lângă multe alte soluții software, aplicații de resurse umane. Misiunea Softlead este aceea de a stabili conexiuni valide între furnizorii de soluții software și potențialii achizitori, construind punți de legătură bazate pe nevoi reale.

Lucruri de știut înainte de achiziționarea unei aplicații de HR:

 • Conține funcționalitățile pe care cumpărătorul și le dorește și de care are nevoie
 • Se integrează cu sistemele pe care cumpărătorul deja le utilizează
 • Oferă mentenanță și suport
 • Oferă training

Iată câteva recomandări de soluții de HR:

 1. Nexus ResurseUmane (Nexus Media SRL): ofera functii de baza precum:
 • Organigrama structurii ierarhice a posturilor disponibile ale companiei și evidența ocupării cu personal (angajați) al acesteia.
 • Crearea, calculul și previzionarea (prin modificarea diverșilor parametri: nivelul salariilor, impozitele datorate) bugetelor de cheltuieli cu salariile pentru intreaga organizație sau pentru anumite sectoare ale acesteia.
 • Crearea și gestionarea fișelor de post și a criteriilor de performanță ale posturilor
 • Crearea, planificarea și gestionarea evaluarilor salariaților, pe baza criteriilor de performanță ale posturilor și pe baza obiectivelor personale stabilite pentru fiecare salariat în parte.
 1. Gestiunea dosarelor de personal (Star Storage): Soluție de arhivare elecronică ce gestionează dosarele de personal; permite stocarea în format electronic a dosarelor de personal și regăsirea rapidă a acestora în condiții de siguranță.
 1. Charisma HCM (TotalSoft): este cea mai puternică soluţie software de resurse umane, adaptată legislaţiei româneşti şi care acoperă atât zonele critice de salarizare şi administrare de personal, cât şi zonele strategice ale investiţiilor în dezvoltarea capitalului uman. Astfel, această soluţie software pentru resurse umane rezolvă într-un mod simplu şi intuitiv, complexitatea extraordinară a capitalului uman, oferind funcţii avansate de analiză a performanţei angajaţilor, de management al competenţelor, de planificare la cursuri sau programe de training şi de urmărire a evoluţiei carierei în cadrul organizaţiei.
 2. SeniorHR (Senior Software): SeniorHR este cel mai performant sistem de gestionare a informațiilor referitoare la resursa umană din cadrul companiei, atât din punct de vedere al dezvoltării și traseului profesional al angajaților, cât și al calculului personalizat al salariilor și emiterii declarațiilor și raportărilor aferente. SeniorHR este o soluție modernă de management a resurselor umane în conformitate cu cerințele legislației în vigoare. Asigură transparența relației dintre angajați și angajator și oferă suportul necesar gestionării resurselor umane pentru a crește productivitatea la nivelul companiei.

 

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward