Analiza- instrument de bază în alegerea aplicațiilor de HR

21 iulie 2016

Aplicațiile software dedicate resurselor umane includ funcționalități precum evaluarea personalului, training, managementul timpului, baze de date sau administrarea resurselor. Complexitatea operațiunilor desfășurate în cadrul unui departament de Resurse umane, a dus la conștientizarea necesității implementării unor sisteme specializate, care să înlocuiască activități zilnice, efectuate manual, cu sisteme specializate, ce contribuie astfel la dezvoltarea companiei.

Aplicațiile software dedicate resurselor umane includ funcționalități precum evaluarea personalului, training, managementul timpului, baze de date sau administrarea resurselor. Complexitatea operațiunilor desfășurate în cadrul unui departament de Resurse umane, a dus la conștientizarea necesității implementării unor sisteme specializate, care să înlocuiască activități zilnice, efectuate manual, cu sisteme specializate, ce contribuie astfel la dezvoltarea companiei.

Piața globală a aplicațiilor software de resurse umane va înregistra o creștere anuală de 2,4%, atingând 9.2 miliarde de dolari până în anul 2022.

Potrivit Gartner, în anul 2016, încă mai există companii ale căror conducere nu are idee despre numărul oamenilor care lucrează pentru ea. Cel mai recent studiu realizat de Gartner arată o diferență de 15% între numărul angajaților, estimat de conducere și numărul real al acestora. Diferența a fost descoperită în urma implementării unui sistem de resurse umane, la nivel mondial.

Software-urile de HR vin în sprijinul comunităților, ajutându-le să descopere și să înțeleagă care este numărul real al persoanelor pe care trebuie să le angajeze, expunerea financiară la care se supun atunci când angajații se pensionează și fluxul pensiilor pentru anii ce urmează.

În ultimii ani, unii furnizori au început să crească cererea de funcționalități pentru produsele software de resurse umane. Analizele de date au reprezentat un modul de bază ce contribuie la creșterea performanței și eficienței organizaționale.

Din ce în ce mai mulți furnizori de top încep să fie interesați de previziunile legate de angajații care urmează să părăsească compania și motivele pentru care o fac. Ei vor să știe de asemenea ce candidat se potrivește cerințelor lor de business.

În septembrie 2015, un grup de cercetători de la universitățile Harvard, Yale și Toronto au demonstrat că oamenii selectați pe baza unor analize predictive, rezultate în urma unor teste de performanță, pentru posturile de operator call center au rămas în companie mai mult cu 15% decât ceilalți.

Reprezentanții Gartner consideră totuși că aceste analize predictive sunt folosite mai mult în recrutarea tinerilor, decât în cea a seniorilor.

Tom Pohlmann consideră că opțiunea de analiză poate fi folosită pentru a ridica statutul strategic al departamentului de resurse umane, dar adaugă că acest lucru implică o cantitate imensă de date nestructurate, de multe ori stocate în sisteme diferite. ,,Aceasta este cea mai mare provocare a HR-ului”, consideră Pohlmann. ,,Există informații codificate și statistice. ” Pohlmann adaugă faptul că acest tip de date poate fi folosit pentru a prevedea cine este probabil să părăsească organizația.

Andy Campbell, director strategic pentru capitalul uman la Oracle consideră că ,,atunci când organizația vrea să descopere motivul real pentru care angajații pleacă, poate face acest lucru trecând în revistă motivele pentru care au făcut-o și alții în trecut sau prin analizarea chestionarelor de satisfacție. Acestea, împreună, pot oferi un răspuns apropiat de realitate.

Acest instrument trebuie totuși aplicat cu grijă pentru că există situații în care angajații prezintă toți indicatorii abandonului, dar sfârșesc prin a nu pleca din companie.

            Care sunt beneficiile unei aplicații de HR?

 • Eficiența administrării (volumul de lucru și documente)
 • Reducerea costurilor
 • Acces direct și rapid la informații
 • Analize de date
 • Securitate (aplicațiile software de HR sunt sisteme asigură securitatea informațiilor)
 • Reducerea numărului de erori
 • Creșterea productivității și eficienței

Softlead, prima platformă integrată de tip marketplace din România, comercializează, pe lângă multe alte soluții software, aplicații de resurse umane. Misiunea Softlead este aceea de a stabili conexiuni valide între furnizorii de soluții software și potențialii achizitori, construind punți de legătură bazate pe nevoi reale.

Lucruri de știut înainte de achiziționarea unei aplicații de HR:

 • Conține funcționalitățile pe care cumpărătorul și le dorește și de care are nevoie
 • Se integrează cu sistemele pe care cumpărătorul deja le utilizează
 • Oferă mentenanță și suport
 • Oferă training

Iată câteva recomandări de soluții de HR:

 1. Nexus ResurseUmane (Nexus Media SRL): ofera functii de baza precum:
 • Organigrama structurii ierarhice a posturilor disponibile ale companiei și evidența ocupării cu personal (angajați) al acesteia.
 • Crearea, calculul și previzionarea (prin modificarea diverșilor parametri: nivelul salariilor, impozitele datorate) bugetelor de cheltuieli cu salariile pentru intreaga organizație sau pentru anumite sectoare ale acesteia.
 • Crearea și gestionarea fișelor de post și a criteriilor de performanță ale posturilor
 • Crearea, planificarea și gestionarea evaluarilor salariaților, pe baza criteriilor de performanță ale posturilor și pe baza obiectivelor personale stabilite pentru fiecare salariat în parte.
 1. Gestiunea dosarelor de personal (Star Storage): Soluție de arhivare elecronică ce gestionează dosarele de personal; permite stocarea în format electronic a dosarelor de personal și regăsirea rapidă a acestora în condiții de siguranță.
 1. Charisma HCM (TotalSoft): este cea mai puternică soluţie software de resurse umane, adaptată legislaţiei româneşti şi care acoperă atât zonele critice de salarizare şi administrare de personal, cât şi zonele strategice ale investiţiilor în dezvoltarea capitalului uman. Astfel, această soluţie software pentru resurse umane rezolvă într-un mod simplu şi intuitiv, complexitatea extraordinară a capitalului uman, oferind funcţii avansate de analiză a performanţei angajaţilor, de management al competenţelor, de planificare la cursuri sau programe de training şi de urmărire a evoluţiei carierei în cadrul organizaţiei.
 2. SeniorHR (Senior Software): SeniorHR este cel mai performant sistem de gestionare a informațiilor referitoare la resursa umană din cadrul companiei, atât din punct de vedere al dezvoltării și traseului profesional al angajaților, cât și al calculului personalizat al salariilor și emiterii declarațiilor și raportărilor aferente. SeniorHR este o soluție modernă de management a resurselor umane în conformitate cu cerințele legislației în vigoare. Asigură transparența relației dintre angajați și angajator și oferă suportul necesar gestionării resurselor umane pentru a crește productivitatea la nivelul companiei.

 

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward