10 tipuri de procese utile în companiile de producție care pot fi automatizate cu soluția software Laserfiche (Matricia)

21 mai 2024 21 mai 2024

Companiile mature, din domeniul producției, reprezintă unul dintre segmentele de business ce înregistrează o nevoie evidentă de a avea acces în timp real la date utile pentru a previziona, evalua și decide care sunt cele mai bune opțiuni de creștere.

10 tipuri de procese utile în companiile de producție care pot fi automatizate cu soluția software Laserfiche (Matricia)

Companiile mature, din domeniul producției, reprezintă unul dintre segmentele de business ce înregistrează o nevoie evidentă de a avea acces în timp real la date utile pentru a previziona, evalua și decide care sunt cele mai bune opțiuni de creștere. Toate acestea înseamnă, însă, capacități de vizibilitate extinsă la nivelul operațiunilor și resurselor interne, ce poate fi obținută facil cu ajutorul aplicațiilor software potrivite.

O astfel de soluție dedicată companiilor de producție este Laserfiche, implementată cu succes în România de Matricia. Principalul beneficiu al aplicației software este flexibilitatea, măsurată prin capacitatea de adaptare la specificul fiecărei companii într-un timp extrem de scurt, menținând, însă, caracterul prietenos și intuitiv care a convins deja peste 30.000 de clienți din întreaga lume.

  1. Planificarea și programarea producției implică definirea planurilor și programelor de producție pentru a asigura fabricarea produselor la timp și în conformitate cu specificațiile date. În fabrici, procesul de planificare include stabilirea cantităților, alocarea resurselor și determinarea secvențelor specifice fiecărei etape de lucru.
  2. Monitorizarea producției în timp real reprezintă o etapă-cheie în contextul eficientizării fluxurilor prin identificarea rapidă a eventualelor probleme, dar și prin optimizarea performanței utilajelor și altor tipuri de resurse (exemplu: umane, de timp).
  3. Planificarea capacității de producție este o etapă esențială pentru stabilirea îndeplinirii volumului de comenzi și a calendarelor de execuție. Mai mult decât atât, planificarea atentă a capacității de producție înseamnă și acțiuni de creștere a eficienței costurilor.
  4. Managementul lanțului de aprovizionare. Acest proces presupune coordonarea întregului set de activități ce vizează furnizarea materiilor prime, activitățile de producție propriu-zise și livrarea produselor finite către furnizori sau clienții direcți.
  5. Gestionarea stocurilor presupune controlul și monitorizarea nivelurilor de inventar pentru a evita surplusurile sau lipsurile, datele rezultate având rolul de a optimiza bugete de cheltuieli sau necesarul de achiziții.
  6. Analiza predictivă. Prin integrarea analizelor de date și a algoritmilor de învățare automată, companiile pot prezice și preveni defecțiunile echipamentelor înainte ca acestea să apară, reducând astfel timpul de nefuncționare și costurile de reparații.
  7. Controlul calității este unul dintre procesele esențiale dintr-o companie de producție și presupune verificarea unui set de norme ce asigură îndeplinirea standardelor de calitate definite inițial. Această componentă include inspecții tehnice, teste și audituri efectuate în diferite etape ale fluxului de manufactură.
  8. Managementul deșeurilor – Eficientizarea gestionării deșeurilor implică utilizarea de soluții tehnologice pentru monitorizarea, raportarea și reducerea deșeurilor generate în timpul procesului de producție. În acest fel, compania contribuie la creșterea sustenabilității și la conformitatea cu reglementările de mediu.
  9. Gestionarea proceselor repetitive din fabrici și companii de producție  poate crește cu ajutorul soluțiilor de tip RPA poate crește în mod semnificativ eficiența întregii companii. Conform datelor furnizate de compania de consultanță McKinsey, 87% din orele de lucru dintr-o unitate de producție pot fi automatizate.
  10. Vizualizarea și analiza datelor. Domeniul producției este unul extrem de generos din perspectiva datelor furnizate în diverse departamente (manufactură, financiar, contabilitate, resurse umane, inventariere, aprovizionare etc.). Cu ajutorul soluțiilor software potrivite, vizualizarea datelor permite transformarea datelor brute în grafice și diagrame ușor de înțeles, facilitând deciziile bazate pe date.

În concluzie, pentru companiile ce fac parte din Industria 4.0, este esențială abordarea interconectării prin și cu ajutorul tehnologiei (utilaje, tehnologii, aplicații software, infrastructură IoT sau hardware) pentru a asigura un flux continuu de informații între diverse departamente și pentru ca orice structură internă să poată lua deciziile corecte pornind de la un sistem integrat. Astfel, la nivelul întregii organizații, este îmbunătățită colaborarea, comunicarea, iar acțiunile decizionale sunt transparente și facile.

Ai nevoie de o aplicație software potrivită companiei tale? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]

 

De 13 ani eliminam mail-ul pentru procesele interne ale organizatiilor din Romania prin digitalizarea fluxurilor si documentelor ce le implica, folosind o platforma globala, OnBase by Hyland. Am acumulat peste 80 de clienti, fiecare cu propria solutie OnBase, fie ca este vorba de aprobarea achizitiilor, bugetare, contractare, dosar de productie, evidenta pacientilor sau registratura generala,...

Citește mai mult

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!