Începând cu data 1 august, firmele din România trebuie să depună la ANAF noua Declaraţie 394, completată la nivelul lunii iulie, a cărei complexitate a produs deja nelinişte în rândul operatorilor economici.
Declaraţia 394 este o declarație informativă obligatorie privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, mult mai complexă ca până acum. Spre exemplu, numărul de secţiuni a crescut de la 4 la 9, iar volumul de informaţii ce trebuie completate s-a triplat, cel puţin. Noua declaraţie impune raportarea plajei de facturi utilizate cu o defalcare în cazul facturilor anulate, a facturilor stornate și a autofacturilor, înscrierea valorii totale a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate și bonurile care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate, şi trebuie completată chiar dacă nu au fost operaţiuni în perioada fiscală respectivă. Printre noile secțiuni adăugate în cadrul Declarației 394 se numără „persoane neînregistrate în scopuri de TVA”, respectiv „persoane impozabile stabilite în afara României (atât în UE cât și în afara UE) și neînregistrate în scopuri de TVA în România”.
Wizrom Software a adaptat deja soluţiile existente, WizPro ERP şi WizCount, prin care clienţii companiei pot automatiza procesul de completare a Declaraţiei 394 şi o pot depune în termenul indicat de legiuitor.
„Acesta este un proiect la nivel european de standardizare a modului de colectare electronică de date fiscale de la persoane juridice impozabile, pentru taxe şi impozite, iar România urmează această tendinţă de digitalizare. Având în vedere complexitatea noii Declaraţii 394, am constituit o echipă de proiect dedicată, şi în plus, organizăm deja seminarii din luna mai pentru clienţii noştri, pentru a le uşura adoptarea noului model de raportare”, a declarat Adrian Bodomoiu, managing director Wizrom Software.
Firmele care nu dispun de o soluţie adaptată la noua formă a Declaraţiei 394 vor întâmpina dificultăţi în îndeplinirea acestei cerinţe obligatorii de la 1 iulie.
Wizrom Software implementează sisteme ERP (furnizorul cu cel mai mare număr de clienţi ERP), WMS, TMS, SFA, CRM, BI şi altele, având în total 4.100 clienţi activi şi peste 40.000 de licenţe instalate.