Transformarea rețelei electrice
UE intenționează să crească energia regenerabilă la 32% până în 2030, ceea ce se încadrează în ambiția multor grupuri de mediu, dar pune în evidență nevoia multor operatori de a aborda ceea ce se numește tranziția energetică. Adoptarea a din ce în ce mai multă energie regenerabilă aduce o instabilitate potențială și noi variabile de administrat pentru operatorul sistemului de transport al energiei în rețea. Tensiunea și frecvența rețelei trebuie să fie cuprinse în limite stricte. Serviciile auxiliare pot oferi stabilitate rețelei de care are nevoie pentru a gestiona niveluri crescute de energie regenerabilă. Acest lucru este important pentru operatorii de centre de date în două moduri:
- Adoptarea energiei regenerabile de către operatorul de rețea va face ca rețeaua să fie mai puțin stabilă și, prin urmare, să crească șansele de întrerupere?
- Poate fi folosită energia mea stocată în centrul de date mare pentru a furniza aceste servicii auxiliare, oferind astfel un nou flux de venituri și de a micșora riscul alimentării mele primare?
De aceea, tranziția energetică face ca operatorul de date să regândească și să-și transforme potențial infrastructura electrică într-o rețea de energie electrică cu noi funcționalități.
Edge și 5G
- „Anul viitor va fi anul când vom începe să înțelegem ce este edge computing și ce nu este. În ultimii ani, a existat o conversație continuă în mod vizat în jurul subiectului, dar rămâne un decalaj imens în cunoștințe despre modul în care va funcționa edge computing. Adesea, edge computing, cloud edge, centrul de date edge, sunt tratați ca termeni echivalenți și interschimbabili - dar, în realitate, nu sunt așa. Conceptul potrivit căruia va exista o proliferare de centre de date mini / micro cloud discrete la nivel de vecinătate va atinge o realitate rece. Există țări întregi, să nu mai vorbim de orașe, fără prezența centrelor de date hyperscale cloud și nu sunt mai puțin sofisticate în nevoile lor IT decât altele. Motivul este utilizarea bine pusă în evidență a centrelor de date în colocație, a rețelelor fixe și în bandă largă mobilă. În spatele 5G, industria telecomunicațiilor este poziționată în mod ideal pentru a produce și sprijini edge computing în rețelele lor - fie independent, fie cu parteneri cloud / DC ”.
- „Edge computing al dispozitivului este diferit de edge computing tradițional. Unele arhitecturi IoT pot necesita o conexiune la un punct centralizat pentru prelucrarea datelor sau stocarea datelor. Alții vor adopta o abordare diferită în care datele sunt generate și procesate toate la sursă. A doua abordare se adresează direct latenței, astfel că este posibilă latența și lățimea de bandă mai mică. Această abordare este gestionată în mod adecvat de actualul centru de date și infrastructura rețelei de telecomunicații”
- „Lansările 5G vor fi în plină evoluție anul viitor, cu latența de o fracțiune de 4G, iar lățimea de bandă un multiplu serios (10-100 de ori mai rapid decât 4G). Anul următor va fi un moment interesant pentru consumatorii care caută viteze mai mari și conținut HD. Dar, de asemenea, va fi un moment interesant pentru organizații care vor să facă următorul pas în transformarea digitală.
În 2020, liderii de energie în telecomunicații vor construi o nouă strategie de rețea energetică pentru adoptarea pe scară largă a 5G. Când 5G este complet implementat, va avea un impact major asupra rețelei energetice pentru operator și țara în sine. Dar echilibrarea consumului de date și energie nu este doar o problemă pentru operator, ci este o problemă din ce în ce mai mare pentru consumator. Consumatorii de astăzi doresc o amprentă digitală mai mare, dar în același timp, vor o amprentă de carbon mai mică. Scenariul ideal este că centrele de date și operatorii de telecomunicații își folosesc infrastructura electrică pentru a ajuta operatorii de rețea să procure mai multă energie verde. Din fericire, există o astfel de tehnologie conștientă de energie, trebuie doar să vedem dorința de a o adopta la scară largă.
În final, dacă acordăm prioritate energiei regenerabile și decarbonizăm energia electrică, consumatorii nu trebuie să se simtă vinovați din cauza amprentei de carbon cauzate de procesele digitale.”
Modificarea ritmului pentru centrele de date
- „Multe aplicații s-au născut și funcționează exclusiv în „cloud”. Privind în trecut, centrele de date care găzduiesc aceste aplicații au devenit o casă naturală pentru multe organizații care doresc eficiență prin mutarea aplicațiilor atât pe platformele cloud publice, cât și private. În plus față de centrele de date de tip hyperscale cloud, sectorul centrelor de date cu mai mulți utilizatori a crescut și el. În 2020, creșterea în ambele sectoare va continua într-un ritm accelerat, deoarece mai multe organizații tind spre strategiile „off site” și mai multe noi modele de afaceri și procese care exploatează eficiența cloud. Dar există și un al treilea sector de centre de date, operatorul național de centre de date cu mai mulți utilizatori. Acestea sunt mai locale în ceea ce privește natura și modelele lor de afaceri. Aceștia oferă clienților locali avantajele strategiilor „off site”, dar oferă, în același timp, acces amplu și facilitat profesioniștilor IT ai companiilor pentru a efectua lucrări, modernizări și operații la centrul de date. Unele companii doresc beneficiul oferit de centrele de date cloud și comerciale, dar nu doresc să piardă controlul asupra activelor și datelor. Poate că nu la scara de „a atrage o notă proeminentă în știri” cum este în cazul marilor operatori de centre de date internaționale, dar aceste centre de date naționale sunt numeroase, oferă un serviciu esențial și constituie o parte semnificativă a peisajului nostru digital. Transformarea digitală este fără margini și aduce beneficii organizațiilor de orice dimensiune, așa cum se răspândește și nevoia de capacitate internațională și națională a centrelor de date.
- „Anul viitor, vom observa o schimbare a numărului de moduri creative de răcire a centrelor de date - în special prin răcirea directă a lichidului. Pe măsură ce puterea de procesare a calculului crește, la fel va crește și căldura generată. Pentru fiecare kW de energie electrică consumată într-un centru de date, este necesar un alt kW pentru a răci echipamentul și a-l menține în intervalul său de temperatură operațional. În locul răcirii întregului spațiu cu răcire mecanică sau cu aer liber la o anumită densitate a energiei electrice, se poate implementa o abordare de răcire mai directă sau mai direcționată. Aceasta se poate face prin răcire prin imersiune, unde serverele întregi sunt scufundate în rezervoare cu lichid conductiv termic, dar nu electric, sau prin răcire directă a lichidului, prin care electronica și radiatorul de răcire de pe placa de bază pot fi încapsulate într-o galerie și un flux de lichid care elimină căldura.
- „În 2020, mai multe centre de date vor fi proiectate cu generarea la fața locului și există diverse motive pentru acest lucru.
Procesul de selecție a locației pentru un centru de date este o sarcină complexă. Unul dintre parametrii principali este disponibilitatea suficientă a energiei electrice de rețea. O locație ar putea fi ideală în toate zonele, dar devine nepotrivită, deoarece energia electrică nu este disponibilă la nivelul sau la timpul necesar. Mergând mai departe, operatorii se pot orienta către generarea la fața locului pentru energie electrică primară, deoarece formarea propriilor microrețele poate oferi multe beneficii. Pe lângă satisfacerea nevoilor energetice proprii, operatorul poate decide chiar să exporte energie electrică și să utilizeze instalația pentru alte servicii de rețea auxiliare.
Aceste soluții on-site pot varia de la panouri fotovoltaice gratuite la turbine mari de gaz sau diesel. Dar trebuie luate în considerare serios pentru a echilibra această nevoie practică cu obiectivele energetice ecologice.