Siemens, una dintre cele mai mari companii de inginerie din România, aduce în premieră, în București, replica robotului Curiosity, odată cu aniversarea a 110 ani de prezență a companiei pe piața locală. Robotul, care are la bază un software dezvoltat de Siemens, explorează în prezent planeta Marte, într-un program derulat de NASA.
Curiosity este cel mai sofisticat robot explorator trimis vreodată pe o altă planetă. Acesta a aterizat pe Marte pe 6 august 2012 și explorează în continuare pentru a afla dacă Planeta Roșie a oferit în trecut condiții propice pentru a întreține viața. Oamenii de știință ai NASA au folosit software-ul Siemens PLM, dezvoltat și cu sprijinul unei echipe Siemens din Brașov, pentru a proiecta digital, simula și asambla virtual robotul, precum și pentru a testa prototipul, înainte de lansare și amartizare. Cu o greutate de aproape o tonă, robotul are o lungime de 2,9 m, o lățime de 2,7 m și o înălțime de 2,2 m.
În ultimii ani, Siemens România a dezvoltat în mod sistematic segmente de afaceri în zonele de software și IT și urmărește noi oportunități de creștere în acest domeniu. Peste 300 de angajați sunt dedicați activităților de cercetare-dezvoltare IT în centre de competență regionale și internaționale în Brașov și Cluj-Napoca. Cea mai recentă investiție a companiei a constat în deschiderea celui de-al doilea punct de lucru din Cluj-Napoca, după o investiție inițială de 4.5 milioane euro.
„Viitorul înseamnă inovație în inginerie, tehnologie la cele mai înalte standarde și capacitatea de adaptare la un mediu în continuă schimbare. De-a lungul celor 110 ani de prezență în România, Siemens fost un partener al dezvoltării infrastructurii țării și creșterii competitivității locale. Investiția în cercetare și dezvoltare, precum și adaptarea unor tehnologii care și-au dovedit deja rezultatele în alte piețe sunt pilonii pe care România poate continua să crească”, a declarat George Cătălin Costache, Chief Executive Officer Siemens SRL.
De-a lungul a peste un secol de istorie în România, Siemens a modernizat sectoare strategice precum cel energetic sau al transporturilor și a contribuit la eficientizarea proceselor industriale și la echiparea cu aparatură medicală de ultimă generație a spitalelor.
Siemens România urmează trei direcții de creștere: electrificare, automatizări și digitalizare. Investițiile sale se regăsesc astăzi în multiple domenii: de la un portofoliu axat pe modernizarea infrastructurii României, la dezvoltarea unităților de producție sau extinderea echipelor de cercetare - dezvoltare.
La finalul anului fiscal 2014 (Octombrie 2013 – Septembrie 2014), Siemens a înregistrat o cifră de afaceri de 138 milioane euro şi număra 1.680 de angajaţi în România. Compania deţine patru fabrici în Sibiu şi Buziaş, care produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale, alături de patru centre de cercetare-dezvoltare în domeniile IT şi energie, localizate în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca.
Soluțiile Siemens reduc costurile de operare a clădirilor din România, contribuie la electrificarea orașelor și la modernizarea sistemului energetic național. Siemens asigură în România sisteme de control al traficului rutier, sisteme de gestionare a parcărilor și se implică în proiecte de extindere și reabilitare a sistemelor de apă și apă uzată. De asemenea, Siemens oferă soluții complete pentru industria petrolieră din România.
Pentru mai multe informații despre istoria Siemens în România, accesați albumul aniversar “Siemens 110 ani” sau clipul video aniversar.