De asemenea, achiziția unei aplicații software de tip ERP poate fi o provocare importantă pentru o companie, indiferent de mărimea ei sau de gradul de digitalizare.
Specialiștii în consultanță și achiziții software ERP consideră că sunt 4 factori critici care determină succesul unei implementări software:
- Stabilirea echipei care se va implica în mod direct în implementare.
- Alegerea aplicației software potrivite pentru companie.
- Selectarea furnizorului potrivit.
- Creionarea rolurilor pe care le va echipa internă.
Ce înseamnă o implementare software de succes?
Pentru ca o companie să vorbească despre o implementare de succes este nevoie de stabilirea unui set de indicatori de performanță și de un interval de timp asociat. De cele mai multe ori, succesul unei implementări software începe să fie măsurat după ce se finalizează aspectele tehnice (dezvoltare software a unor module personalizate industriei și nevoilor companiei, integrări cu alte soluții software, importul datelor). De aceea, este important ca fiecare Project Manager să stabilească în mod obiectiv așteptările, dar să și pregătească în mod corect și eficient resursele necesare unei implementări de succes.
Care sunt tipurile de roluri necesare implementării unei aplicații software ERP de succes?
- Project Owner
De obicei, Project Ownerul face parte din nivelul de management al organizației și este persoana care deține cele mai importante responsabilități în raport cu activitățile de implementare software ERP. În companiile mari și foarte mari, această poziție poate fi ocupată de mai mulți colegi, nefiind un post individual. La polul opus, în organizațiile mai mici, poziția poate fi ocupată chiar de Directorul General sau de Manager.
Project Owner-ul nu se implică direct în activități operaționale propriu zise, ci se asigură că implementarea respectă calendarul de lucru, că sunt soluționate eventuale situații de criză sau că echipa are acces la informațiile și la resursele necesare
- Project Manager
Project Managerul este responsabil pentru întreaga organizare a implementării software: brief-ul de lucru, demo-uri, strângerea ofertelor, managementul echipei, implementarea propriu-zisă.
Project managerul este și persoana responsabilă cu selecția furnizorului.
- Super User
Super utilizatorul (Super user) este persoana care va învăța noile fluxuri de proceduri adaptate noii implementări software pentru fiecare departament, dar și pentru întreaga organizație.
În cazul companiilor mari, pot fi echipe de Super User și pot fi împărțiți în funcție de obiectivele principale: financiar și operațional. În companiile mai mici, Project Managerul și Super Userul pot fi aceeași persoană.
- Echipa de utilizatori curenți
În funcție de dimensiunea companiei, de anvergura implementării și de rolurile de bază ale persoanelor direct implicate în proces, utilizatorii recurenți pot fi reprezentanții fiecărui departament-cheie al organizației (financiar, colectare date, producție, inginer tehnic etc.) sau poate fi un singur coleg.
- Analist
Orice implementare software trebuie să fie însoțită de un set de obiective și de indicatori măsurabili. Pentru a fi identificate în timp real și monitorizate performanțele echipelor post achiziție și implementare, este nevoie ca o persoană să urmărească datele și să extragă rapoarte de activitate ale departamentelor/organizației.
Citește și care sunt beneficiile aduse companiilor de implementarea unei aplicații software de tip ERP?
Ai nevoie de o soluție software ERP potrivită companiei tale? Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.
Încă nu știi ce soluție software este potrivită pentru tine? Folosește Softlead Digital DNA, singurul tool care indică gradul de digitalizare al companiei tale și îți oferă un raport personalizat al aplicațiilor necesare și al bugetelor de care poți avea nevoie.