Cum să reduceți timpul de producție din fabrici cu ajutorul unei aplicații software ERP?

8 mar. 2022 8 mar. 2022

Cei mai mulți dintre producători plasează eficientizarea timpilor de livrare în fruntea listei lor de priorități. Deloc surprinzător, pentru că timpul de livrare este un factor determinant în creșterea portofoliului de clienți, al extinderii accelerate sau al creșterii profitului unei companii/fabrici.

Cum să reduceți timpul de producție din fabrici cu ajutorul unei aplicații software ERP?

Care sunt principalele verticale care influențează timpul de livrare al unei comenzi:

  • Ofertarea
  • Fluxurile interne
  • Producția efectivă

Pentru ca toate activitățile ce stau la baza acestor verticale să funcționeze optim, cu rezultatele vizate de unitățile de fabricare, este nevoie de aplicații software dedicate, care să susțină și să urmărească procesele interne de ofertare, de inginerie tehnică, de producție sau de transport.

Ofertarea

Companiile de producție (fabricile) care au rezultate foarte bune în optimizarea fluxurilor și în gestionarea eficientă au apelat la aplicații software de tip CRM. Acestea au rolul de a susține managementul vânzărilor. Din păcate, însă, de cele mai multe ori, aplicațiile CRM nu sunt integrate cu aplicațiile software ERP (Enterprise Resource Planning), fapt care duce la generarea unor volume de muncă suplimentară (dublarea activităților de introducere a unor date, alocarea unor resurse de timp pentru conectarea individuală la fiecare sistem și urmărirea datelor din fiecare aplicație software).

Soluția: Companiile producătoare să opteze pentru o soluție software CRM (Customer Relationship Management), care fie să facă parte dintr-o aplicație complexă de tip ERP, fie să fie integrată cu aceasta.

Alte beneficii ale comunicării dintre aplicațiile software CRM și ERP:

  • Capacitatea de a previziona mărimea volumelor de producție
  • Posibilitatea de a vizualiza în timp real statistici de vânzări
  • Planificarea eficientă a resurselor necesare (stocuri, resurse umane, bugete etc.)
  • Managementul eficient al furnizorilor
  • Gestionarea ofertelor de preț primite

Fluxurile interne – Procesele de inginerie

Procesele interne care contribuie la generarea unui produs finit sunt esențiale în contextul unei afaceri de succes. Acestea trebuie să fie corelate cu date externe și interne, fapt ce duce la eficientizarea timpilor de livrare al produselor finite.

De asemenea, utilizarea unui configurator de produse, pornind de la un catalog de piese de bază (și conectat la baze de date de stocuri, costuri și resurse necesare) poate scădea în mod semnificativ timpul de livrare al produsului final, fără a afecta diversitatea portofoliilor comerciale. Toate aceste date trebuie să fie, însă, introduse într-o aplicație software de tip ERP, la care vor avea acces departamentele de producție, vânzări, marketing, distribuție/logistică, analiză/raportare, contabilitate sau resurse umane.

Un alt avantaj major este acela că în acest fel sunt reduse erorile umane și îndepărtarea de la previziunile sau obiectivele de vânzări stabilite.

Reducerea timpului de producție

Care sunt factorii determinanți?

  • Disponibilitatea materialelor. Pentru a onora la timp comenzile, fabricile și companiile de producție au nevoie de stocuri de piese/materiale la standardele de calitate impuse.

Cele mai multe aplicații software ERP oferă module și funcționalități de planificare a cerințelor de materiale (MRP). Însă, pentru ca acestea să funcționeze la parametri optimi, este nevoie de introducerea datelor și politicilor de planificare a pieselor, timpilor de livrare de la furnizori, actualizarea stocurilor.

  • Disponibilitatea resurselor. Al doilea factor determinant al timpului de livrare este capacitatea resurselor. Ar trebui să aveți toate resursele configurate în sistem cu disponibilitatea schimburilor, ratele de rulare și operatori unici (după caz). Dacă este posibil, stabiliți când aceste resurse sunt oprite pentru întreținere preventivă, astfel încât programatorii de producție să aibă o imagine reală a disponibilității resurselor.
  • Prelucrarea externă. Serviciile externalizate sau prelucrarea externă trebuie să fie gestionate de compania producătoare pentru a putea previziona livrările.

Soluție: Fabrica trebuie să verifice dacă sistemul ERP are capacitatea de a gestiona procesele externe, iar în acest caz trebuie să fie configurate timpul de transfer către procesator și timpul de rulare al acestora, rezultatele fiind importate în aplicația ERP și stocate rapoartele finale.

Concluzii

Fiecare companie este unică în felul său. De aceea, pentru fabrici sau companii de producție, Softlead oferă acces la o suită de aplicații software dedicate, ce pot fi personalizate în funcție de obiectivele interne sau de nevoile specifice.

Ai nevoie de o ofertă pentru o aplicație software ERP potrivită companiei tale? Solicită informații pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.

Încă nu știi ce soluție software este potrivită pentru tine? Folosește SoftleadBIZ, singurul tool care indică gradul de digitalizare al companiei tale și îți oferă un raport personalizat al aplicațiilor necesare și al bugetelor de care poți avea nevoie. 

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!