Noul studiu BSA indică faptul că rata de utilizare a software-ului nelicențiat în România este de 59 de procente

6 iun. 2018 6 iun. 2018

Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice și pentru a-și impulsiona creșterea, companiile din România ar trebui să evalueze ce software au în rețelele lor și să elimine software-ul nelicențiat, arată studiul BSA | The Software Alliance, 2018 Global Software Survey.

Noul studiu BSA indică faptul că rata de utilizare a software-ului nelicențiat în România este de 59 de procente

Studiul, lansat astăzi, arată că în România, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licențiat corespunzător. Această cifră reprezintă o scădere cu 1 punct procentual a ratei de utilizare de software nelicențiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat în 2016.

În întreaga lume, organizațiile folosesc software-ul pentru a-și îmbunătăți modul în care fac afaceri, pentru a-și spori profiturile, pentru a ajunge pe noi piețe și pentru a obține avantaje competitive. Dar, după cum arată directorii de tehnologia informației și după cum confirmă și analiza detaliată în studiu, în cazul în care software-ul nu este licențiat corespunzător, organizațiile se confruntă cu un risc semnificativ de a cădea victimă unor amenințări de securitate care duc adesea la afectarea activității de business.

Pentru a înțelege mai bine implicațiile utilizării software-ului neautorizat, BSA a lansat studiul 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity. Studiul măsoară volumul și valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de țări și regiuni și include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaților și directorilor de tehnologia informației.

"Organizațiile din întreaga lume nu beneficiază de avantajele economice și de securitate pe care le oferă software-ul bine gestionat", a declarat Victoria Espinel, președinte și CEO al BSA | The Software Alliance. "Companiile ar trebui să aplice programe de management al software-ului (SAM) pentru a evalua și gestiona software-ul din rețelele lor. Acest lucru, la rândul său, ajută organizațiile să reducă riscul de atacuri cibernetice care le pot afecta activitatea și contribuie la creșterea veniturilor."

Elementele cheie ale studiului includ:

  • Utilizarea de software nelicențiat, desi într-un trend descendent, este încă foarte răspândită. Software-ul nelicențiat continua să fiee utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere - o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016.
  • Directorii de tehnologia informației indică faptul că software-ul nelicențiat este din ce în ce mai riscant și mai scump. Malware-ul asociat software-ului nelicențiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informației consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor și a altor amenințări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din rețelele lor este pe deplin licențiat.
  • Creșterea nivelului de respectare a condițiilor de licențiere a software-ului este acum un factor de creștere economică, pe lângă faptul că reprezintă un imperativ de securitate. Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-și îmbunătăți gestionarea software-ului, își pot crește profiturile cu până la 11%.
  • Organizațiile pot adopta astăzi măsuri semnificative pentru a îmbunătăți gestionarea software-ului. Studiile arată că organizațiile pot obține până la 30% economii în costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software și de optimizare a licențelor pentru programele pentru calculator.

Prin analiza aprofundată, studiul arată că organizațiile pot implementa măsuri eficiente, inclusiv programe SAM, pentru a îmbunătăți modul în care gestionează software-ul, sporindu-și astfel profiturile, reducând riscurile de securitate și crescând oportunitățile.

Pentru a explora rezultatele studiului, inclusiv o defalcare a datelor specifice diferitelor țări, puteți www.bsa.org/globalstudy.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!