Raymond Wang, în vârstă de 17 ani, din Canada a obținut locul intâi la ediția din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) pentru invenția sa, un sistem de admisie a aerului din cabinele de avion pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea transmiterii bolilor.
Sistemul lui Wang îmbunătățește disponibilitatea aerului proaspăt în cabină cu mai mult de 190% reducând în același timp concentrația inhalării agenților patogeni cu până la 55 de ori față de modele convenționale. Sistemul poate fi încorporat cu ușurință în avioanele existente, fără costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în onoarea co-fondatorului Intel.
Nicole Ticea, de 16 ani, din Canada a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unui dispozitiv accesibil, ușor de utilizat în combaterea ratei ridicate a infecției nediagnosticate cu HIV în comunitățile cu venituri reduse. Dispozitivul de unică folosință nu necesită utilizarea energiei electrice și oferă rezultate într-o oră, iar realizarea lui este așteptată să coste mai puțin de 5 dolari. Ticea a înființat deja propria companie care a primit recent o finanțare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.
Karan Jerath (18 ani) din Friendswood, Texas, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru pentru rafinarea și testarea unui sistem care să permită refacerea rapidă și în siguranță a unei conducte submarine de petrol în urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasă de izolare mai bună care separă gazele naturale și petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adâncimi, avea variate dimensiuni și compoziții fluide și poate preveni formarea potențialei colmatări a metanului hidrat.
“Intel consideră că tinerii sunt cheia viitoarelor inovații și că pentru a face față provocărilor globale de mâine, avem nevoie ca elevi din toate mediile să se implice în știință, tehnologie, inginerie și matematică”, a declarat Wendy Hawkins, directorul executiv al Fundației Intel. “Sperăm ca acești câștigători să inspire și alți tineri să își urmeze interesele în aceste domenii și să-și folosească ingeniozitatea, curiozitatea și creativitatea pentru binele comun”, a mai spus Hawkins.
Ediția acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de târguri afiliate din peste 75 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de câștigători la secțiunea "Cel mai bun din categoria", care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu granturi de câte 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.
România a fost reprezentată la ediția din acest an a Intel ISEF de șase elevi din București și Solca, județul Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile prin care poate fi scoasă energie electrică și din vibrațiile podelei unei săli de sport și până la un mall virtual de aplicații pentru smartphone.
Daniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă, din Solca, județul Suceava, în vârstă de 19 ani, a participat la Intel ISEF cu un proiect despre instrumente optice configurabile cu aplicabilitate în construirea microscoapelor, ochelarilor și camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor și domeniului opticii din medii de imponderabilitate. Daniel a câştigat anul trecut la Intel ISEF premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie. El a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuințe.
Luca George Florescu de la Colegiul Național Sf. Sava și Andrei Dan Corbeanu de la Colegiul Național Tudor Vianu din București, ambii în vârstă de 17 ani, au propus un studiu teoretic și experimental în domeniul colectării energiei reziduale, ce se concretizează într-o structură cubică. Proiectul lor se numește “Harvesting energy cube”.
Al treilea proiect românesc de la Intel ISEF a fost dezvoltat de Alexandru-Mihai Glontaru (19 ani), Mihai-Alexandru Bercu (18 ani) și Cristian-Alexandru Dragomir (19 ani) de la Colegiul Național “Tudor Vianu” din București. MobMall este un mall online de aplicații pentru smartphone.
În 2013, marele premiu al competiției Intel ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, a fost câștigat de Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul său bazat pe inteligență artificială, mașina fără șofer.
Society for Science & the Public, o organizație non-profit dedicată angajamentului public în știință și educație științifică, a deținut și administrat această competiție de la începuturile sale, încă din 1950, sub formă de Târgul Național de Știință.
”Felicitări lui Raymond, Nicole și Karan! Selectarea câștigătorilor demonstrează într-adevăr munca pe care aceștia au depus-o la o vârstă fragedă în diverse domenii”, a spus Maya Ajmera, președinte și CEO-ul al Society for Science & the Public. ”Așteptăm cu nerăbdare să-i vedem nu numai pe ei, dar și pe ceilalți finaliștil ai Intel ISEF pe măsură ce progresează în continuare și să-și urmărească interesele în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Acești tineri elevi talentați sunt rezolvarea problemelor și inovatorii generației lor”.
Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) premiază pe cei mai promițători elevi pasionați de știință, inventatori și ingineri. Finaliștii sunt selectați anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fața locului cu mai mult de 1.000 de jurați de la aproape fiecare disciplină științifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a șase ani de experiență profesională relevantă într-una dintre disciplinele științifice.
O listă completă a finaliștilor este disponibilă pe site-ul evenimentului. Intel ISEF 2015 este finanțat de Intel și Fundația Intel prin premii suplimentare și sprijinul a zeci de alte organizații, academii, organizații guvernamentale și axate pe științe. Anul acesta au fost oferite premii de aproximativ 4 million de dolari.
Pentru a afla mai multe despre Society for Science & the Public, vizitați www.societyforscience.org și urmăriți paginile de Facebook și Twitter ale organizatiei.
Pentru a citi cele mai noi știri despre activitatea Intel în domeniul educației, vizitați www.intel.com/newsroom/education și participați la discuțiile de pe Facebook și Twitter.