Gartner: Directorii IT accelerează investițiile digitale

10 Nov 2022

În regiunea EMEA, 94% dintre organizații fac eforturi pentru dezvoltarea unei viziuni cu privire la transformarea digitală

Gartner: Directorii IT accelerează investițiile digitale

Directorii și liderii IT trebuie să ia măsuri pentru a accelera timpul de punere în valoare (Time to Value – TTV) și pentru a stimula creșterea veniturilor brute și nete ale companiilor prin investiții digitale, conform sondajului global anual efectuat de Gartner în rândul directorilor IT și de tehnologie.

Time To Value (TTV) este un parametru referitor la timpul necesar unui client nou să realizeze și să extragă valoare din produsul sau serviciul implementat.

În 2023, directorii IT din regiunea EMEA se așteaptă ca bugetele lor IT să crească în medie cu 4,4%, o valoarte mai mică decât rata inflației de 6,5% estimată la nivel global. Aceasta înseamnă că CIO vor avea disponibile mai puține resurse de finanțare decât anul trecut. O tripletă de factori ce generează presiune economică, bazinul limitat și costisitor de talente și provocările continue legate de aprovizionare sporesc dorința și urgența de a se obține punerea în valoare cât mai rapidă a investițiilor.

Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™ de la Orlando, Florida. Sondajul 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey a adunat date de la 2.203 respondenți CIO din 81 de țări și toate industriile majore, reprezentând aproximativ 15 trilioane USD în venituri/bugete din sectorul public și 322 de miliarde USD în cheltuieli IT. În regiunea EMEA, au participat la sondaj 780 de directori IT din 51 de țări și din toate industriile majore, reprezentând venituri de aproape 5,9 trilioane USD și 78 de miliarde USD în cheltuieli IT.

Analiza datelor sondajului a dezvăluit patru moduri prin care CIO pot oferi beneficii digitale și pot demonstra impactul financiar al investițiilor în tehnologie:

Prioritizarea inițiativelor digitale adecvate

În regiunea EMEA, respondenții la sondaj au ierarhizat obiectivele executivilor lor pentru investițiile în tehnologie digitală în ultimii doi ani. Primele două obiective au fost îmbunătățirea excelenței operaționale (53%) și îmbunătățirea experienței clienților sau a cetățenilor (44%). În comparație, doar 29% au menționat creșterea veniturilor ca obiectiv principal și 22% au menționat îmbunătățirea eficienței costurilor.

„În general, directorii IT trebuie să acorde prioritate inițiativelor digitale cu impact asupra creșterii, orientate spre piață”, a declarat Daniel Sanchez-Reina. „Pentru unii CIO, acest lucru înseamnă să iasă din zona lor de confort a automatizării interne de back-office pentru a se concentra în schimb pe inițiativele care se confruntă cu clienții sau constituenții”, a adăugat Hill.

Sondajul a arătat că prioritățile de business ale directorilor IT din regiunea EMEA pentru ce a mai rămas din acest an și pentru 2023 sunt creșterea și transformarea digitală. Principalele domenii ale investițiilor sporite ale CIO pentru 2023 includ securitatea cibernetică și a informațiilor (70%), business intelligence/analiticele datelor (53%) și platformele cloud (48%). Cu toate acestea, doar 34% cresc investițiile în inteligența artificială (AI) și 24% în hiperautomatizare.

„Cei mai importanți directori IT au mai multe șanse să folosească date, analize și inteligență artificială pentru a detecta comportamentul sau sentimentele emergente ale consumatorilor care ar putea reprezenta o oportunitate de creștere”, a adăugat Hill.

Crearea unei ierarhii de metrici

Sondajul a relevat faptul că 94% dintre organizațiile din regiunea EMEA se străduiesc să dezvolte o viziune pentru transformarea digitală, adesea din cauza așteptărilor concurente ale diferitelor părți implicate. „Avem directorul de marketing, directorul de vânzări, directorul financiar și alți directori care concurează între ei în realizarea transformării digitale, iar acest lucru consumă resursele directorului IT, deoarece nu există o strategie digitală unificată”, a spus Sanchez- Reina. Principalul dezavantaj al acestei lipse de viziune digitală este inexistența unui obiectiv de afaceri comun și cuantificat în întreaga organizație. Soluția este ca fiecare departament să aibă o metrică proprie care să contribuie la același rezultat al afacerii.

Contribuția talentelor IT la o echipă mixtă condusă de obiective de afaceri

În timp ce angajamentul strategic cu liderii departamentelor de afaceri este necesar pentru a accelera inițiativele digitale, sondajul a dezvăluit o mentalitate a IT-ului de acționa solitar în ceea ce privește livrarea soluției. De exemplu, doar 32% dintre directorii IT din regiunea EMEA au spus că angajații din zona de business participă în echipe de execuție agile pentru inițiativele digitale.

Compensarea lipsei de talente cu resurse neconvenționale

Mulți CIO continuă să se lupte să angajeze și să rețină talente IT pentru a accelera inițiativele digitale. Cu toate acestea, sondajul a identificat numeroase surse neexploatate de talente în zona tehnologiilor. De exemplu, doar 12% dintre organizațiile din regiunea EMEA folosesc studenți (prin stagii și relații stabilite cu instituții de învățământ) pentru a ajuta la dezvoltarea capacităților tehnologice și doar 24% folosesc contractori independenți.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul