Hiper automatizarea și structurarea unui business sănătos definesc principalele tendințe strategice pe care CFO-urile ar trebui să le abordeze imediat.
Hiperautomatizarea reprezintă o abordare disciplinată, orientată spre companie pe care organizațiile o utilizează pentru a identifica, examina și automatiza rapid cât mai multe procese de business și IT. O companie care construiește direcții de business sănătoase transformă luarea deciziilor prin accesarea și reacționarea la date într-o metodă mai bună și mai flexibilă.
„Aceste tendințe reflectă necesitatea ca liderii din domeniul finanțelor să se adapteze rapid și eficient la condițiile de afaceri în schimbare rapidă. Hiperautomatizarea subliniază importanța deplasării de la procesele manuale și oneroase la procesele automate care pot fi mai ușor adaptate la schimbarea condițiilor de afaceri. În mod similar, o afacere inteligentă compozibilă evidențiază necesitatea ca liderii din domeniul finanțelor să creeze sisteme și capabilități flexibile care pot fi ajustate după cum este necesar. ” a declarat Alejandra Lozada, Director Senior, Gartner.
Având în vedere multitudinea de tehnologii și tendințe ce concurează pentru atenția CFO-urilor, experții Gartner recomandă ca directorii să se concentreze pe aceste două tendințe pentru acțiune imediată, deoarece o abordare tehnologică fragmentată și sumar considerată va reduce probabil potențialele beneficii ale digitalizării.
- Hiperautomatizarea
Specialiștii Gartner preconizează că până în 2024, organizațiile vor reduce costurile operaționale cu 30% prin alăturarea tehnologiilor de hiperautomatizare cu procesele operaționale reproiectate.
Când vine vorba de automatizare, o greșeală des întâlnită în rândul directorilor financiari o reprezintă capcana utilizării excesive a unui singur instrument tehnologic și anume aplicațiile software de tip RPA (Robotic Process Automation). Pozițiile de CFO trebuie să înțeleagă că soluțiile RPA conturează doar o parte a setului de instrumente de hiperautomatizare, care include și inteligență artificială (AI), învățare automată (ML), arhitectură software bazată pe evenimente și suite inteligente de gestionare a proceselor de afaceri (iBPMS), printre alte instrumente.
Recomandarea este destul de liniară și intuitivă: directorii financiari trebuie să acorde prioritate investițiilor în automatizarea finanțelor, inclusiv mai multe inițiative simultane și aliniate. De asemenea, aceștia ar trebui să dezvolte o abordare orientată către companie spre adoptarea automatizării, concentrându-se pe îmbunătățiri măsurabile ale rezultatelor afacerii, mai degrabă decât pe obiective axate pe automatizare.
- Afaceri inteligente compozibile
Gartner prezice că până în 2024, 50% dintre liderii aplicațiilor financiare vor încorpora o abordare compozibilă a sistemului de management financiar în cadrul soluției lor. O arhitectură compozibilă este exact ca una în care aplicațiile extrem de modulare pot fi compuse și recompuse pentru a oferi capabilități și rezultate care să țină pasul cu ritmul rapid al schimbării și evoluției afacerii.
„Soluțiile unui sistem de tip FMS (Financial Management System) care cuprinde managementul financiar de bază în Cloud, planificarea și analiza financiară și procesele financiare apropiate ar trebui să devină compozibile. Acest lucru le va permite să fie achiziționate, asamblate, compuse, configurate și personalizate în primul rând de către personalul financiar care le folosește efectiv.” a spus Lozada.
Deoarece o astfel de arhitectură este extrem de modulară, poate fi reconfigurată rapid de către personalul care o folosește, pentru a satisface nevoile afacerii. Directorii financiari pot îmbunătăți capacitatea de a accelera implementarea, funcționarea și gestionarea sistemelor de management financiar compozibile prin dezvoltarea competențelor financiare relevante, cum ar fi alfabetizarea datelor, care facilitează integrarea într-o gamă largă de surse disponibile.
Citește și: Gartner: Cât de mult a crescut nevoia de a lucra cu tool-uri de colaborare post pandemie?
Gartner, prin intermediul Gartner Finance Practice îi ajută pe directorii superiori din domeniul finanțelor să își îndeplinească prioritățile, oferind sprijin și stimulând impactul afacerii. Compania este una dintre cele mai importante companii de cercetare și consultanță din lume. Are drept țel echiparea liderilor de afaceri cu informații indispensabile, sfaturi și instrumente pentru a-și atinge prioritățile și pentru a construi organizații de succes de viitor. Aceștia oferă consultanță și resurse pentru peste 14.000 de întreprinderi din peste 100 de țări, în toate funcțiile majore și în fiecare industrie, indiferent de dimensiunea companiei.