De ce sunt datele responsabile pentru succesul unei aplicații software?

02 februarie 2021

Conform unui raport publicat de Standish, 31.1% din totalul proiectelor software reprezintă implementări anulate, în timp ce 52.7% vor costa cu 189% mai mult decât estimarea inițială.

De ce sunt datele responsabile pentru succesul unei aplicații software?

Unul dintre principalele motive: lipsa introducerii corecte a datelor de operare, specifice fiecărei industrii.

Adesea, implementarea unei noi soluții software poate însemna digitalizare, mecanisme operaționale ajustate conform nevoilor companiei, dar și reticența de a fi parte din tot procesul de informatizare. Aceasta este o practică des întâlnită în rândul angajaților din companii, care sunt parte din activitățile de digitalizare și care pot ocupa poziții de responsabili de proiect, dar, cel mai frecvent, sunt chiar utilizatorii finali ai aplicației software. Pentru a avea o soluție funcțională în parametri optimi, aceștia trebuie să introducă datele atât de mult așteptate, ce vor returna rapoarte financiare, de cash-flow, statistici pe centre de cost, pierderi, oportunități de eficientizare și de creștere.  

Studiu de caz

O companie de producție cu peste 150 de angajați și o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro implementează o soluție software de tip ERP (Enterprise Resource Planning), pentru creșterea eficienței, a productivității sau a accesului la rapoarte.

Module implementate:

 • Modul comandă
 • Gestionarea materiei prime
 • Managementul și pregătirea producției
 • Modul Supply Chain
 • Managementul stocurilor
 • Monitorizarea fluxurilor de lucru
 • Gestionarea livrărilor
 • Managementul depozitelor
 • Gestionarea furnizorilor (managementul sistemelor de loializare)
 • Gestionarea activității de inventariere
 • Gestionarea resurselor umane
 • Gestionarea modelelor de preț în raport cu datele rezultate
 • Raportare (costuri și bugete, previziuni financiare, eficiență, productivitate etc.)

 Probleme și situații de criză apărute în implementarea soluției ERP din perspectiva datelor:

 • Managementul datelor. Care sunt datele de care are nevoie utilizatorul final?

Aceasta este prima întrebare la care trebuie să răspundă echipa de proiect alocată de beneficiar în contextul unei implementări software.

 • Evaluarea nerealistă a echipei de proiect. În cele mai multe dintre cazuri, planificarea proiectelor de implementare software este privită optimist. Termenele sunt strânse, managementul companiei beneficiar așteaptă cu nerăbdare să înceapă să folosească aplicația software, angajații companiei trebuie să introducă date și să furnizeze companiei software informațiile utile implementării în ritm alert și suprapus activității pentru care au fost recrutați.
 • O echipă prea mare de oameni poate cauza eșecul unei implementări software.
 • Reticența la adăugarea datelor. Reușita unei implementări software e dată de corectitudinea datelor introduse și de fidelitatea menținerii acestei activități. Investițiile de câteva zeci de mii de euro într-o soluție completă și complexă nu asigură buna funcționare a aplicației și nicidecum exportul datelor ulterior.

Angajații trebuie să introducă în mod recurent toate informațiile de ordin numeric sau descriptive cerute prin fiecare modul software și să se asigure, prin testare, de eficiența acestora.

 • Importul datelor dintr-o altă soluție. În cazul în care compania avea deja implementată o soluție software de tip ERP sau dacă este nevoie de integrări specifice cu alte aplicații software, importul și migrarea datelor sunt esențiale atunci când vorbim despre succesul unei implementări software. În aceste cazuri, este necesară verificarea arhitecturii soluțiilor, definirea dependenței dintre ele, a modului de comunicare, configurarea mediului de lucru și a tehnicii de tranziție.

În 2016, o divizie a companiei Vodafone a fost amendată cu 4.6 milioane de lire pentru exportul greșit al facturilor și a neplăcerilor cauzate celor peste 28.5 milioane de clienți, din cauza unei migrări a bazelor de date eșuate.  

De ce sunt datele responsabile pentru succesul unei aplicații software?

Ai nevoie de o aplicație software? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]! 

Aplicații software recomandate

ERP de ultima generatie, implementat cu succes la companii medii si mari de Support Soft

Citește tot arrow_forward

Mapează toate procesele din afacere într-un singur loc și îmbunătățește eficiența echipei. Descoperă o soluție simplă și scalabilă care crește odată cu afacerea ta.

Citește tot arrow_forward

Solutie ERP flexibila, in Cloud sau Cloud local

Citește tot arrow_forward

ERP este un acronim pentru Enterprise Resource Planning. Pentru a putea furniza o definitie corecta a unui sistem ERP, ganditi-va mai intai la toate procesele care sunt esentiale pentru a conduce o afacere, incluzand contabilitatea, resursele umane, ...

Citește tot arrow_forward

SPHINX IT vă pune la dispoziție soluția SAP Business One, un ERP compact și flexibil, proiectat special pentru a susţine evoluţia organizațiilor de dimensiuni mici și mijlocii (IMM). SAP Business One este o soluție completă pentru managemen...

Citește tot arrow_forward

CloudSales este un soft complex de vânzări și gestiune în cloud potrivit pentru orice tip de afacere. 

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Centraleyezer – soluția de securitate cibernetică, cu până la 25% mai accesibilă companiilor

Cunoscută ca fiind una dintre soluțiile soluțiile software cu eficiență mare în contextul securității organizaționale, Centraleyezer aduce beneficiile sale mai aproape de utilizatorii corporate printr-o campanie dedicată. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Revolut lansează o nouă versiune a aplicației

Un mod mai ușor de gestionare a tuturor aspectelor financiare, într-o singură aplicație

Citește articolul arrow_forward
Softlead

AROBS Transilvania Software devine investitor majoritar al SoftManager CRM+ Ploiești

AROBS Transilvania Software a devenit acționar majoritar al firmei SoftManager SRL, preluând platforma de soluții de management SoftManager CRM+ de la Arroganet Solutions SRL.

Citește articolul arrow_forward