De ce crește sau se menține apetitul pentru tehnologie în perioadele de recesiune?

06 aprilie 2020

Deși cei mai mulți dintre manageri încearcă să identifice similitudini între perioadele de recesiune, în speranța anticipării efectelor și a minimizării acestora, specificul decadelor în care se întâmplă fenomenul în sine poate face diferența.

De ce crește sau se menține apetitul pentru tehnologie în perioadele de recesiune?

Astfel, anul 2020 poate să ofere o perspectivă cu totul nouă evoluției economice, tocmai prin faptul că spre deosebire de anii 2008-2009, digitalizarea este deja parte din ADN-ul companiilor, multe dintre ele considerând migrarea în online ca fiind o ultimă șansă de supraviețuire, iar altele o strategie de creștere sau de menținere.

Din punctul de vedere al companiilor SaaS, la nivel global sunt deja peste 10.000 de entități care dezvoltă soluții de tip Software as a Service, generând încasări de peste 3 milioane de dolari. Este evident că toate aceste companii au reușit să creeze automatisme necesare industriilor în cadrul cărora au implementat aplicațiile, iar pentru cei mai mulți dintre clienți, cel mai probabil, au devenit vitale.

Dintre cele peste 10.000 de companii de tip SaaS, peste 6.800  au dezvoltat și implementează soluții de marketing, cifrele din 2018 indicând o creștere cu 27% față de anul anterior. Desigur, acest fapt indică un apetit crescut pentru 2 segmente: marketing și software. Cu siguranță, vor fi companii afectate de recesiune care vor alege să renunțe la servicii și la produse specifice promovării, dar, cu siguranță, în funcție de gradul de afectare și de strategiile pe termen mediu și lung, cele mai multe vor investi în oportunități generate prin canale integrate de marketing și de sales.

În ceea ce privește serviciile de cloud computing, conform unui studiu publicat de 99firms.com, peste 80% dintre companiile incluse folosesc cel puțin o aplicație de tip SaaS, în timp ce 64% utilizează soluții de tip PaaS (platform as a service) și 48% folosesc cel puțin o soluție sau mai multe IaaS (infrastructure as a service).

Una dintre industriile care indica o creștere semnificativă chiar și înaintea episodului pandemic anunțat la nivel global este cea de Healthcare, ce promite o creștere cu aproximativ 20% de la an la an, previziunile incluzând perioada 2019-2021, piața globală fiind evaluată la aproape 52 de miliarde în 2024.

De asemenea, conform acelorași studii citate, companiile mici au indicat o tendință de investiție în soluții de tip SaaS, în anul 2020 anunțându-se ca o pondere de 85 din 100 să aibă acces la cel puțin o astfel de soluție.

Cu siguranță, unele dintre datele prezentate în studiu vor fi ușor alterate în contextul actual, cu mențiunea că vor fi segmente noi, ce vor alege să investească și să dezvolte aplicații software nișate, personalizate noilor paradigme de consum și cerințelor din prezent.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward