Blocajele vin sub două forme: blocaje pe termen scurt și blocaje pe termen lung. Blocajele pe termen scurt sunt temporare și se vor remedia atunci când lucrurile vor reveni la normal. De exemplu, acestea sunt date de situații precum: concediul luat de un tehnician – actor cheie în fluxul de producție sau situația în care un furnizor ratează o comandă.
Blocajele pe termen lung sunt situații mai complexe, care pot opri operațiunile. Acestea sunt întârzieri care apar în mod regulat și întrerup în mod constant operațiunile sau care provoacă încetiniri în întregul flux de lucru.
Cum să identifici posibile obstacole în activitatea ta de producție?
- Mapează procesele
Creionați procesul de producție într-o diagramă a fluxurilor de activitate și identificați fiecare nod apărut în derularea corectă a acestora. Această sarcină poate fi una costisitoare, atât din perspectiva timpului, cât și a costurilor cu resurse interne sau externalizate, dar, în același timp, este primul pas spre identificarea problemelor și obstacolelor specifice companiei.
- Identifică acumulări de resurse
Oare câte companii știu sau pot stabili timpii de așteptare între două sau mai multe activități care nu sunt coerente sau nu sunt organizate eficient și în mod productiv? Imaginați-vă cât de multe procese poate influența o eroare de comunicare între două departamente sau două fluxuri de lucru și cum acest haos organizațional poate să devină un joc de domino cu toate acțiunile direct implicate în flux.
Fiecare acumulare sau suprapunere de resurse trebuie să fie identificată și reorganizată, astfel încât atât personalul angajat, cât și partenerii, furnizorii și clienții să fie parte dintr-un circuit intuitiv, logic și eficient.
- Ajustează debitul
Performanța liniei de producție este direct legată de blocajele echipamentelor. Creșterea debitului către un centru de lucru neperformant nu va aduce un plus de eficiență și nici o maximizare a profitabilității, ci dimpotrivă. Testați debitul de producție al fiecărui utilaj și verificați impactul pe care acesta îl aduce la nivelul întregului lanț de producție.
Aveți grijă ca toate experimentele și datele să fie atent monitorizate, prevăzute prin scenarii multiple și asociate prin rapoarte cu aplicațiile software existente.
- Stabilește nivelurile de capacitate
Așa cum fiecare departament, respectiv fiecare angajat, are un set de obiective și de indicatori de performanță specifici, așa și utilajele au o capacitate maximă de producție la standarde de calitate avansate. Stabiliți care este capacitatea maximă în raport cu tipul de manufactură și de caracteristici specifice.
Citește și Cum să reduceți timpul de producție din fabrici cu ajutorul unei aplicații software ERP?
- De ce?
Pentru a stabili cauzele blocajelor, creionați diverse scenarii de lucru adresând de multe ori întrebarea DE CE echipelor direct implicate pe fiecare sector de activitate. De fiecare dată, anticipați și analizați nivelul următor, pentru a afla ce cauzează cu adevărat blocaje la nivelul circuitelor de producție. De exemplu, dacă o lucrare pe care ați fost pe cale să o livrați la timp a fost întârziată, întrebați-vă de ce? A fost o problemă cu furnizorul? A apărut o defecțiune tehnică?
Ai nevoie de o aplicație software dedicată fabricii tale sau fluxurilor de producție? Completează formularul de mai jos și primește rapid 3 oferte personalizate!
Ai o întrebare specifică? Trimite un e-mail pe adresa [email protected]
Softlead adună cei mai importanți producători de aplicații software din România, ajutând companiile să aleagă soluția IT potrivită și să demareze primii pași către digitalizare.