Cum poți să folosești fondurile PNRR pentru creșterea securității informatice?

26 Mar 2023

Prin Programul Naționale de Redresare și Reziliență, companiile din România pot crește atât nivelul de digitalizare curent, cât și securitatea informațiilor operate, a fluxurilor de activități. 

Cum poți să folosești fondurile PNRR pentru creșterea securității informatice?

Astfel, un buget de 100 de milioane de euro este disponibil pentru asigurarea protecției și securității cibernetice, atât pentru infrastructurile TIV publice, cât și pentru cele private, dacă acestea impun efecte critice pentru securitatea națională. 

Care sunt entitățile vizate?

Conform ghidului dedicat Transformării Digitale prin fonduri PNRR, sunt vizate aproximativ 101 instituții și entități care dețin infrastructuri IT cu importanță critică pentru securitatea națională. Acestea sunt atât cele din categoria guvernamentală (ministere, autorități publice), cât și companii private din domeniul energetic (de exemplu: furnizori sau distribuitori de gaze, curent electric), fie reprezentanți ai domeniilor de bază, cum ar fi sănătatea, domeniul transporturilor (aeroporturi, porturi) sau domeniul utilităților publice (alimentare cu apă și canalizare).

Actorii cibernetici utilizează contextul social actual pentru derularea de atacuri cibernetice, care au la bază tehnici de inginerie socială, inclusiv cu scopul de a afecta servicii din domenii cheie (producție, transport și distribuție gaze naturale și energie electrică, sănătate; administrație publică; educație, transporturi etc.) cu impact ridicat la buna desfășurare a activităților curente de la nivel național.

De asemenea, în contextul pandemiei, multe entități au integrat pentru angajați opțiunea de lucru la distanță (telemuncă) sau hibrid, ceea ce a condus la creșterea riscurilor expunerii infrastructurilor de tehnologie și comunicații la atacuri cibernetice.

Care sunt criteriile de selecție ale beneficiarilor?

Soluții și servicii de securitate cibernetică eligibile prin fonduri PNRR:

Grupul țintă vizat este format din Centrul Național Cyberint, SRI.

De asemenea, IMM-urile pot include în proiectele pentru digitalizare subvenționate prin programe PNRR bugete dedicate consolidării securității cibernetice aplicabile pentru aplicații software, hosting (găzduire), rețelistică. Acestea trebuie să fie cheltuite pe toată perioada de implementare și durabilitate a proiectului.

Informații complete despre calendar și alte criterii de aplicare pot fi găsite în Ghidul public.

Ai nevoie de audit/consultanță sau de o soluție pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică în compania ta? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Lucrezi cu volume mari de comenzi? Iată 6 aplicații software utile pentru a eficientiza activitatea

Gestionarea unui volum mare de comenzi poate fi un proces complex și solicitant pentru orice companie. De la urmărirea inventarului, gestionarea comenzilor și optimizarea livrărilor, până la asigurarea unei comunicări eficiente cu...

Citește articolul
Softlead

Studiu Bitdefender: inteligența artificială reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru specialiștii în securitate IT

Peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT susțin că s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creștere cu 6% comparativ cu 2023, arată un studiu...

Citește articolul