Cum pot ajuta aplicațiile software AI la creșterea companiilor de producție?

24 iul. 2023 24 iul. 2023

 

Competiția și dinamica din domeniul producției determină tot mai multe companii să investească în digitalizarea eficientă, care se reflectă atât în creșterea gradului de automatizare, cât și în performanța angajaților sau în indicatorii de profitabilitate. Tehnologiile AI (Inteligență Artificială) pot aduce schimbări masive în companiile de producție/manufactură, ajustând procesele operaționale și respectând precizia și calitatea produsului finit. 

Cum pot ajuta aplicațiile software AI la creșterea companiilor de producție?

Iată topul celor mai importante avantaje ale folosirii tehnologiilor software AI în companiile de producție

1.    Îmbunătățirea performanței pe toate liniile de producție

Companiile de producție care au investit în automatizare își bazează deja activitatea pe date culese cu ajutorul senzorilor ce au diverse roluri în fluxul intern. Pentru a fi, însă, relevante, toate aceste date trebuie să fie gestionate și analizate corespunzător, în acord cu obiectivele de producție și în timp real. Cu ajutorul aplicațiilor software AI, volume uriașe de date pot fi operate în mod automatizat și pot constitui rapoarte complexe, pe baza cărora activitățile de producție să fie îmbunătățite.

2.    Activarea mentenanței predictive

Cât costă ca un echipament să se strice și să nu poată produce? Care sunt costurile de mentenanță?

Menținerea utilajelor în parametri normali de funcționare înseamnă a avea o unitate aptă de producție. De aceea, predictibilitatea asigurării mentenanței este esențială și poate fi soluționată cu ajutorul sistemelor software AI dedicate. Mai mult decât atât, o astfel de tehnologie poate indica în ce situații sau peste cât timp se poate estima prezența unei erori care să cauzeze defectarea utilajelor, ceea ce se treduce prin controlul costurilor și prin capacitatea de previzionare a bugetelor de intervenție/înlocuire.

3.    Îmbunătățirea capacității de previzionare

Estimarea exactă a cererii este esențială dacă producătorii doresc să planifice eficient ciclurile de producție, să reducă costurile de stoc și să maximizeze profiturile. Metodele tradiționale pot fi inflexibile și inexacte, dar AI oferă un nou nivel de sofisticare și precizie procesului de prognoză a cererii. Modelele AI analizează date noi și istorice dintr-o varietate de surse, inclusiv sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP – Enterprise Resource Planning), punctele de vânzare (POS) și rețelele sociale, care, atunci când sunt combinate cu variabile precum prețurile materiilor prime, problemele cu furnizorii și schimbarea preferințelor consumatorilor, oferă producătorilor o înțelegere mai profundă a modului în care își pot planifica cel mai bine ciclurile de producție. Cel mai important, spre deosebire de soluțiile tradiționale de prognoză, modelele de învățare automată învață și se adaptează în mod constant la informații noi, permițând producătorilor să reacționeze rapid la circumstanțe în schimbare.

4.    Facilitarea producției mai rapide și mai eficiente

Atunci când vorbim despre producție eficientă și rapidă cu ajutorul soluțiilor software AI, ne referim la:

-         Crearea unor noi modele și prototipuri de produse rapid

-         Descoperirea rapidă a defectelor ascunse ale produselor în vederea remedierii lor

-         Reducerea costurilor asociate cu lansarea pe piață a noi produse.

5.    Îmbunătățirea controlului calității

Deși creativi și atenți, cei mai buni angajați care lucrează în domeniul producției nu pot obseva toate erorile ce pot apărea în manufactură. Toate acestea se traduc în pierderi, deci costuri mari. Tehnologia AI permite identificarea erorilor și facilitează controlul asupra calității mărfurilor fabricate, indiferent de volumul de producție.

Camerele inteligente și alte tehnologii bazate pe inteligența artificială pot fi antrenate pentru a analiza imaginile și a identifica defectele la viteze mari. Astfel de programe de recunoaștere a imaginii revizuiesc caracteristicile produsului, apoi evaluează produsele în raport cu un set de standarde pentru a determina dacă un articol trece sau nu trece inspecția. Studiile au arătat că programele de recunoaștere a imaginilor pot crește ratele de detectare a defectelor cu până la 90% în comparație cu inspecția umană.

6.    Creșterea agilității

Majoritatea companiilor încearcă în mod continuu să îmbunătățească modul în care se adaptează și se scalează pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale clienților lor. Din fericire, instrumentele și tehnologia bazate pe inteligență artificială pot forma coloana vertebrală a sistemelor și soluțiilor care ajută companiile să devină mai agile.

7.    Optimizarea gestiunii stocurilor și a lanțului de distribuție

Gestionarea lanțurilor de aprovizionare de astăzi, care pot implica mii de piese și furnizori în diferite locații geografice, este o comandă înaltă și descurajantă. Drept urmare, AI devine rapid o tehnologie necesară pentru a muta produsele de la magazin în mâinile clienților rapid și eficient, iar mulți dintre producătorii de astăzi pot specifica ruta optimă a lanțului de aprovizionare pentru fiecare produs folosind tehnici de învățare automată.

8.    Creșterea satisfacției angajaților

9.    Îmbunătățirea siguranței la locul de muncă

Întrucât tehnologia AI automatizează sarcinile repetitive, poate ajuta la reducerea oboselii lucrătorilor și a probabilității de accidentări la locul de muncă. Acest lucru se vede în fabricile inteligente, bazate pe inteligență artificială, care reduc accidentele prin eliminarea tuturor sau a majorității activităților umane riscante. Controlul accesului de la distanță, făcut posibil de roboții alimentați cu inteligență artificială, înseamnă că sunt necesari mai puțini oameni la nivelul fabricii, în special în zonele în care munca este periculoasă sau se desfășoară în condiții extreme.

10.  Creșterea calității serviciilor și produselor finite

11.  Creșterea nivelului de securitate cibernetică

Ai în plan rezolvarea oricăreia dintre problemele de mai sus în compania ta de producție? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected] pentru a primi o ofertă personalizată de preț pentru aplicația software potrivită!

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!