SmartBill - 2 milioane de facturi emise prin sistemul e-Factura

25 iul. 2023 25 iul. 2023

SmartBill, liderul de piață din România pentru soluții de softuri financiar-contabile, a atins pragul de 2 milioane de facturi emise prin sistemul național de facturare electronică e-Factura în ultimul an de când obligativitatea acestuia s-a extins și la operatorii economici care comercializează bunuri considerate cu risc fiscal, dar și la cei care facturează către instituții publice, în context B2G.

SmartBill - 2 milioane de facturi emise prin sistemul e-Factura

Sistemul e-Factura este folosit prin platforma SmartBill de 23.000 de companii, care au emis în ultimul an facturi în valoare totală de peste 15 milioane de lei, numere în continuă creștere. Rata de validare a acestor facturi de autoritățile statului a fost de 99,85%. În topul zonelor din țară unde s-a folosit cel mai mult e-Factura se poziționează București, urmat de Ilfov, dar și alte două mari județe, precum Cluj și Timiș.

Digitalizarea proceselor de business și în special implementarea e-Factura se armonizează cu tendințele la nivel european și se traduc prin transparentizarea tranzacțiilor comerciale, având beneficii evidente în ceea ce privește limitarea fraudei fiscale și colectarea taxelor. Mai mult, au un impact real la nivelul întregii economii, iar rezultatele se văd. Peste 23.000 de companii mici și mijlocii din ecosistemul nostru au apreciat integrarea timpurie cu sistemul național de facturare e-Factura și accesul gratuit la această soluție imediat ce a fost disponibilă, eficientizându-și astfel operațiunile”, a declarat Radu Hasan, CEO și Cofondator SmartBill.

1 milion de facturi emise electronic, care nu sunt tipărite pe hârtie, ci arhivate digital, pot salva 118 copaci

Implementarea și integrarea sistemului național de facturare e-Factura aduce beneficii și în ceea ce privește grija față de mediu. Astfel, pentru fiecare milion de facturi emise strict digital, 118 copacii nu mai trebuie să fie tăiați. Mai mult, conform unui studiu realizat de autoritățile fiscale finlandeze, o factură electronică este, în medie, de 4 ori mai prietenoasă cu mediul decât una în format fizic, în timp ce amprenta de CO2 aferentă emiterii de e-Facturi este de 3 ori mai mică decât cea pentru emiterea de facturi pe hârtie.

În prezent, sistemul național de facturare electronică e-Factura este în proces de implementare. Prima etapă s-a concretizat pe 1 aprilie 2022, când e-Factura a devenit obligatorie pentru agențiile de turism sau operatorii economici care acceptă plata cu vouchere de vacanță pentru serviciile de turism oferite persoanelor fizice. A doua etapă a avut loc pe 1 iulie 2022, când a fost introdusă obligativitatea utilizării e-Factura pentru companiile care emit facturi către instituții publice într-o relație de tip B2G, dar și pentru companiile care livrează bunuri considerate cu risc fiscal ridicat, în afaceri de tip B2B.

Conform datelor din piață, așteptarea este ca de la 1 ianuarie 2024 obligativitatea utilizării e-Factura să se aplice la întreg mediul de business din România.

Detalii suplimentare pot fi consultate pe site-ul www.smartbill.ro/ sau în secțiunea de blog a companiei blog.smartbill.ro/. Și mai multe informații despre e-Factura sunt disponibile aici: https://blog.smartbill.ro/7-motive-efactura/

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!