Cum pot afla companiile de construcții care este ADN-ul Digital și de ce este important?

28 Nov 2022

Conform publicației Real Estate, investițiile în piața imobiliară au însumat peste 323 milioane de euro în prima jumătate a anului 2022, fiind vorba despre un volum ridicat de proiecte în lucru. De asemenea, valoarea investițiilor în construcțiile de noi locuințe a ajuns în primul trimestru la 4.6 miliarde de lei, în creștere cu peste 50%, potrivit datelor furnizate de Colliers.

Cum pot afla companiile de construcții care este ADN-ul Digital și de ce este important?

Creșterea domeniului construcțiilor lansează provocări noi pentru companiile de profil, în special în ceea ce înseamnă eficiența și productivitatea activității interne. Mai exact, companiile de construcții trebuie să mențină ritmul de creștere al întregului sector prin mecanisme interne de gestionare a șantierelor, contractelor, echipelor de lucru, documentelor, utilajelor sau materialelor folosite. Primul pas pentru ca toate aceste segmente să comunice eficient este alegerea și implementarea aplicațiilor software potrivite.

Transformarea Digitală poate aduce o creșterii a productivității în companiile de construcții de 14-15% și o reducere a costurilor cuprinsă între 4-6% (conform McKinsey).

Cum poate soluționa digitalizarea provocările companiilor de construcții?

În cele mai multe dintre cazuri, companiile de construcții întâmpină probleme similare, cum ar fi:

  • Întârzierea proiectelor
  • Managementul costurilor materialelor
  • Productivitatea angajaților
  • Lipsa transparenței datelor
  • Raportarea internă și previziunile de business
  • Managementul normării conform legislației în vigoare.

Cu ajutorul soluțiilor software dedicate, companiile de construcții ar putea gestiona facil fiecare dintre aceste provocări, dar și alte aspecte specifice serviciilor oferite.

5 recomandări pentru digitalizarea eficientă a companiilor de construcții

 1. Stabiliți obiectivele și indicatorii de performanță ai companiei
 2. Creionați procesele și activitățile specifice fiecărui departament și apoi ai întregii companii
 3. Asigurați-vă că știți cu exactitate care sunt aplicațiile software sau instrumentele folosite în prezent
 4. Aflați care este ADN-ul Digital al companiei
 5. Stabiliți un buget de digitalizare.

ADN-ul Digital al companiilor de construcții

Fiecare companie este unică în felul ei, prin specificul industriei, dar și prin caracteristici precum mărimea companiei, servicii sau produse oferite, obiective. ADN-ul Digital are la bază toate aceste aspecte, dar și deschiderea companiei către digitalizare, procesele și activitățile interne/externe care sunt automatizate, gradul de digitalizare al anumitor departamente sau al întregii organizații. Poți afla gratuit care este ADN-ul companiei tale folosind Softlead Digital DNA.

Care sunt aplicațiile software dedicate unei companii de construcții?

 • Aplicațiile software de tip ERP – sunt cele mai complexe soluții și răspund, prin modulele lor, celor mai diverse nevoi și obiective ale companiilor de construcții.

Acestea pot include:

   • Planificarea lucrărilor
   • Managementul sarcinilor de lucru
   • Planificarea necesarului de materiale
   • Gestionarea devizelor interne și externe
   • Gestionarea resurselor umane
   • Modul financiar – contabil
   • Managementul depozitelor
   • Gestionarea și monitorizarea flotelor
 • Gestionarea planurilor și schițelor printr-o singură aplicație. Industria construcțiilor implică, de cele mai multe ori, nevoia de comunicare rapidă și eficientă permițând acces la planuri și schițe curente sau la versiuni mai vechi ale acestora, în timp real, de către orice utilizator cu drepturi specifice acțiunii.
 • Managementul documentelor. Companiile de construcții operează cu o suită de tipuri de documente specifice  cum ar fi: contracte, rapoarte de sănătate și de siguranță și securitate a angajaților, procese verbale de predare-primire, managementul riscurilor, aprobarea proiectelor. Desigur, la acestea se adaugă fișe generale: cereri de concediu, contracte de angajare. Soluțiile software dedicate managementului documentelor includ posibilitatea generării acestora, editarea, identificarea rapidă, automatizarea fluxului de trimitere/primire.
 • Semnătura electronică. Deși nu este o soluție digitală specifică industriei de construcții, semnătura electronică poate fi extrem de utilă în special în domeniile de activitate în care comunicarea trebuie să fie facilă și rapidă chiar și atunci când se face între muncitori sau șefi de șantier aflați pe teren și colegii lor din birouri.
 • Integrarea cu dezvoltatorii imobiliari
 •  Raportare și analiză.

Cât costă digitalizarea unei companii de construcții?

În funcție de obiectivele, de mărimea și de provocările companiei de construcții, costurile de digitalizare pot fi diferite. Un buget initial, pentru soluțiile existente în portofoliul Softlead încep de la 1500 de euro + TVA.

Conform unui raport realizat de către Software Advice, în anul 2017, 50% dintre companiile din industria construcțiilor încă folosesc metode tradiționale pentru managementul proiectelor, pregătirea ofertelor și calcularea costurilor.

Ai nevoie de o aplicație software dedicată șantierelor și activității tale din construcții? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail la adresa [email protected].

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Veeam: Managerii IT se simt din ce în ce mai vulnerabili în fața atacurilor cibernetice și a altor dezastre

Raportul Veeam privind tendințele în protecția datelor în 2023 arată că bugetele pentru backup-ul datelor vor continua să crească pentru a se alinia cu nevoia tot mai mare de coerență și fiabilitate pentru protecția datelor...

Citește articolul
Softlead

Previziuni în securitate cibernetică pentru 2023

Comunitatea de securitate cibernetică lucrează intens la tehnologii și soluții care vor proteja oamenii și companiile în 2023 și în anii următori. În pregătirea funcționalităților capabile să depisteze amenințările...

Citește articolul
Softlead

Softlead lansează un eBook dedicat digitalizării companiilor de construcții din România

Descarcă gratuit cel mai nou material de tip eBook dedicat digitalizării companiilor de construcții din România.

Citește articolul