Dinamica globală a creșterii companiilor și disponibilitatea acestora pentru a se adapta tendințelor tehnologice, fie că este vorba despre cele software sau hardware, a impus noi direcții pentru soluțiile dedicate, cum ar fi cele de tip ERP.
Așadar, acum se vorbește tot mai mult despre trăsături precum agilitate, capacitate de adaptare și de modelare, ca rezultat al flexibilității (văzută ca o constantă), fiind scoase din context sistemele deja învechite de ERP care au fost create pentru a funcționa în centre de date locale.
Astăzi se implementează sisteme ERP complexe, bazate pe tehnologii în cloud, care să fie operaționale, hibride prin construcție pentru a putea întruni cu succes cât mai multe cerințe, dar și extrem de dinamice prin lansările de actualizări de sistem.
Cum alegem o soluție ERP?
Printre cele mai importante aspecte pe care le iau în considerare utilizatorii finali în alegerea unei soluții ERP se regăsesc: modalitatea de licențiere, criteriul de management al aplicației (este nevoie de un departament intern care să gestioneze utilizarea aplicației sau aceasta poate fi folosită cu ajutorul companiei producătoare), precum și modalitatea de a distribui resursele (către un singur beneficiar sau către mai mulți, în sistem shared).
În ceea ce privește licențierea aplicațiilor software, modelele au suferit adaptări considerabile de-a lungul timpului.
Licențierea prin subscripție este una extrem de avantajoasă, deoarece include accesul prin licență la produs, servicii de mentenanță sau alte costuri regăsite într-un pachet lunar.
În ceea ce privește managementul unei soluții de tip ERP, există companii în care se impune dedicarea unui departament în vederea gestionării aplicației. În acest sens, este indicat ca cei care gestionează fluxul de lucru și aplicația să aibă cunoștințe de IT, precum și de management de proiect. Nu toate companiile care au nevoie de o soluție de tip ERP pot acorda resurse pentru crearea unui nou departament, iar în acest caz compania producătoare a sistemului software poate oferi o soluție.
Posibilitatea migrării aplicației de la un model de dezvoltare la un altul, cum ar fi, de exemplu, de la cloud la on-premises este un alt aspect pe care anumiți beneficiari îl pot considera esențial.
Pentru cele mai multe dintre companiile-beneficiar final, soluțiile ERP în cloud pot fi o opțiune ideală. În ceea ce privește companiile mici care se află la prima implementare a unui astfel de sistem, varianta subscripțiilor de tip SaaS reprezintă cea mai puțin costisitoare opțiune. În cazul giganților care doresc o replicare a afacerii lor sau a proceselor interne pentru ca acestea să fie folosite la scară largă, aplicațiile informatice de tip ERP în cloud sunt cele recomandate.
În funcție de nevoile companiei, beneficiarii pot alege din cadrul Softlead aplicația ERP optimă afacerii lor.