Cum alegem aplicațiile software atunci când vrem să digitalizăm activitatea companiei?

25 Oct 2021

Atunci când trebuie să achiziționăm o aplicație software suntem puși în situația de a decide între mai multe opțiuni. Să cumpărăm o aplicație software gata făcută numită și COTS (comercial off-the-shelf), să contactăm o firmă care dezvoltă aplicații software pentru a construi aplicația de la zero așa cum o dorim sau să apelăm la o platformă BPMS peste care să configurăm aplicația dorită? O astfel de alegere nu este deloc simplă, pentru că fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, iar alegerea optimă se poate face doar după o evaluare a mai multor parametri.

Cum alegem aplicațiile software atunci când vrem să digitalizăm activitatea companiei?

Aplicație software “de pe raft” este prima opțiune care ne vine în minte și de cele mai multe ori este și opțiunea selectată. Exista o piață extrem de diversificată de aplicații software gata făcute care acoperă aproape orice nevoie organizațională, de la ERP la CRM și de la WMS la BI. Acest tip de aplicații conțin diverse setări care permit activarea și dezactivarea diverselor funcționalități sau module precum și diverse particularizări, în funcție de specificul clientului. Diverșii furnizori folosesc o paletă largă de tehnologii, iar interfețele și funcționalitățile sunt extrem de variate.

Aplicația software la comandă este opțiunea care ne vine în minte atunci când: “Ce avem noi nevoie este așa de specific încât nu poate fi găsit nicăieri gata făcut”. Mai mult, uneori managerii spun: “Și dacă tot depunem efort să construim această aplicație, vrem să fie a noastră și să nu cumva să mai ajungă și la altcineva” chiar dacă trebuie să plătim în plus.

Platforma BPM low-code este o opțiune mai nou apărută pe piață și oferă un mix interesant între o aplicație de pe raft și o aplicație la comandă. Mai exact platforma conține un portal pentru utilizatori, o bază de date și o interfață grafică care permite construirea funcționalităților aplicației, fără scriere de cod, folosind principiile BPM. Odată instalată platforma, peste ea se pot implementa oricâte fluxuri de lucru. Aceste fluxuri pot fi modificate rapid, de cele mai multe ori fără să fie nevoie de intervenția furnizorului. Aplicația se construiește dinamic în funcție de configurările făcute și schimbările pot fi publicate în portalul utilizatorilor în timp real.

În această prezentare vom detalia capabilitățile platformelor BPM low code, nu doar pentru că acestea sunt mai nou apărute pe piața și implicit mai puțin cunoscute, dar și pentru că, în opinia noastră, ele susțin mai bine transformarea digitală a unei companii.

Cum construim un prototip de aplicație software fără să știm programare

Pentru a exemplifica capabilitățile platformelor BPM low code vom utiliza în continuare Webcon BPS Designer Desk, un instrument care ne permite să proiectăm aplicații software, fără sa avem cunoștințe de programare.

În primul pas al procesului de design, ne gândim la fluxul aplicației și îl reprezentăm în mod grafic, folosind stări ale procesului și legături între stări. În acest mod definim coloana vertebrală a aplicației care conține prezentarea logică a viitoarei aplicații software. Pentru fiecare legătură sau stare se vor defini mai apoi și acțiunile pe care le va derula sistemul în mod automat sau la comandă.   

După ce am construit diagrama fluxului, urmează să definim câmpurile în care utilizatorii sau sistemul vor introduce, stoca și procesa informațiile. Aceste câmpuri vor fi așezate într-un formular pentru a reprezenta, în mod grafic, ecranele viitoarei aplicații. Pentru fiecare câmp în parte se vor defini constrângerile, comportamentul, regulile de validare și aspectul. 

 

În final, proiectul va fi salvat și după prezentarea și validarea de către toate persoanele interesate a prototipului, acesta poate fi transferat către echipa de dezvoltatori profesioniști (sau echipa internă de IT). În toți pașii procesului de proiectare s-au folosit doar elemente grafice, ușor de învățat și de utilizat. Utilizatorilor Designer Desk nu le sunt necesare niciun fel de cunoștințe anterioare despre dezvoltarea de software, baze de date sau limbaje de programare. O gândire logică și structurată împreună cu o înțelegere a nevoilor de business sunt suficiente pentru a construi un prototip de aplicație rapid, cu costuri reduse.

Avantajele unei platforme BPM:

Dezavantajele unei platforme BPM:

Concluzie

Transformarea digitală a companiilor și a instituțiilor reprezintă un proces inevitabil, care se întâmplă chiar acum! Conform unui sondaj realizat de 451 Research, 49% dintre organizații sunt în faza de execuție a transformării digitale, iar 15% se află în faza de evaluare și dezvoltare. Un factor important care a stat la baza accelerării procesului de transformare digitală l-a reprezentat conștientizarea  beneficiilor aduse de digitalizare.

Digitalizarea tuturor proceselor din companie implică, în varianta utilizării aplicațiilor comerciale de pe raft, să achiziționați mai multe aplicații diferite, cu interfețe diferite care nu vor comunica între ele și care vor avea furnizori diferiți. Nici varianta clasică a dezvoltării unei aplicații software la comandă nu este o soluție optimă, într-o lume modernă, caracterizată de schimbări continue și transformări rapide, pentru că orice schimbare va fi costisitoare (implică scriere de cod), va dura mult și va introduce instabilitate în sistem (bug-uri). În cazul unei platforme BPM, puteți modifica ușor și fără scriere de cod modulele existente și veți putea adaugă oricând module noi, pe care le puteți proiecta chiar dumneavoastră la un cost redus, fără sa așteptați luni de zile. Viitorul aparține platformelor colaborative, flexibile și scalabile, care pot integra noi tehnologii fără să trebuiască să reconstruiți totul de la zero.

ENCORSA este un partener de transformare digitală și simplificare a proceselor operaționale ale unei companii prin implementarea de tehnologii de atutomatizare precum low-code development, roboți RPA și asistenți virtuali de tip chatboți dotați cu inteligență artificială.

Misiunea noastră este de a simplifica viața oamenilor din business prin intermediul tehnologiei, având ca scop final să îi sprijinim către îndeplinirea potențialului lor maxim. Așadar, consultanții noștri pun înțelegerea afacerilor mai presus de pasiunea pe care o au pentru tehnologie, care este doar un instrument în drumul clienților noștri pentru a obține excelența. Căutăm întotdeauna feedback pentru a învăța și evolua. Și întotdeauna căutăm un parteneriat pe termen lung.

Aplicând principii din Design Thinking ajutăm companiile din România și nu numai să se alăture agendei de Transformare Digitală prin intermediul următoarelor servicii:

  • Servicii de consultanță pentru analiza afacerii, design-ul proceselor de afaceri și recomandări pentru actualizarea tehnologică a afacerii;
  • Re-ingineria proceselor de afaceri curente și transformarea lor în fluxuri de lucru digitale, capabile să facă față schimbărilor, cu un mix de tehnologii inovative precum BPM Low-Code, roboți RPA și interfețe conversaționale sub forma chatboților dotați cu Inteligență Artificială;
Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare