Cum a reușit o clinică supra-specializată din România să-și digitalizeze activitățile cu ajutorul unui software de imagistică

28 Aug 2023

Din 2019 Medicai este partener Neuroaxis, ei au devenit primul nostru client local B2B. Colaborarea noastră a început prin a le oferi o modalitate securizată de a primi date medicale de la pacientul lor și o arhivă online cu acces de la distanță. În timp, i-am ajutat să-și îmbunătățească fluxurile operaționale, aducând noi instrumente digitale și îmbunătățindu-și eficiența în timp și bani.

 

Cum a reușit o clinică supra-specializată din România să-și digitalizeze activitățile cu ajutorul unui software de imagistică
Ca manager de clinică, caut în mod constant să îmbunătățesc experiența pacientului pe parcursul terapiei, de la diagnostic până la tratament. Medicai reduce timpul și costurile și face procesul mai eficient prin platforme și instrumente ușor de utilizat și ușor de înțeles, dezvoltate și adaptate, atât nevoilor medicilor, cât și ale pacienților.” - Dragos Tudorache, CEO, Neuroaxis

Client

Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din București, unde pacientul beneficiază de consult, diagnostic de precizie, tratament și monitorizare constantă, fiind, poate cea mai bună clinică de neurologie din România.

Neuroaxis este o clinică de neurologie și neurooncologie care activează în București. Echipa Neuroaxis tratează de la cazuri obișnuite de neurologie până la cazuri complexe, precum cazurile de neuro-oncologie. O altă caracteristică importantă a Neuroaxis este reprezentată de colaborările internaționale cu medici și spitale din Europa sau SUA. Clinica poate să trimită pacienți români în străinătate pentru operații complexe sau tratamente oncologice. Neuroaxis este o clinică de neurologie specializată, care oferă tratament de ultimă oră pentru boli complexe precum demența, Parkinson, scleroza multiplă, epilepsia, tumorile cerebrale.

Provocări

Triaj eficient

Incidența în populație a cazurilor de boală tratate la clinica Neuroaxis este una destul de scazută. Astfel, una dintre primele provocări a fost îmbunătățirea efficienței procesului de triaj.

Diagnosticarea rapidă și precisă

Neuroaxis realizează diagnosticare de precizie pentru boli complexe. O altă problemă cu care se confruntă este perioada de timp alocată pentru a stabilirea diagnosticului. Pentru a ajunge la o concluzie medicală, pacientul trebuie să realizeze mai multe investigații, apoi, o echipă multidisciplinară de medici, localizată în mai multe țări (România, Franța), trebuie să colaboreze pentru a ajunge la diagnostic.

Monitorizare facilă și eficientă

După o intervenție, echipa medicală trebuie să monitorizeze pacientul și să se asigure că acesta va adera la tratament. Cea mai mare provocare este să ne asigurăm că pacientul aderă la tratament după intervenție și să revină periodic pentru investigații medicale de rutină sau să trimită rezultatele acestora.

Persoane Cheie

Dr. Dan Mitrea este medic neurolog cu specializare în neuro-oncologie. Pe lângă faptul că deține propriul cabinet de neurologie în România, Neuroaxis, dr. Mitrea efectuează consultații de neurologie și oferă “second opinions” în diverse neuro-patologii.

Dr. Mitrea a descoperit Medicai la începuturile sale și nu a pierdut timpul înainte de a include platforma în practica sa. Astăzi, Medicai a crescut substanțial, iar Neuroaxis continuă să culeagă beneficiile utilizării sale.

Numere Cheie

Implementarea a fost transformată în succes: eficiența triajului a fost îmbunătățită cu 65%, timpul alocat pentru triajul unui pacient a scăzut în medie de la 60 de minute la 20 de minute, 1.341 de cazuri au fost diagnosticate cu precizie de o echipă multidisciplinară localizată în 2 țări (România, Franța), 1.512 pacienți sunt monitorizați de la distanță.

Abordarea noastră

Din 2019 suntem parteneri Neuroaxis, ei au devenit primul nostru client local B2B.

Colaborarea noastră a început prin a le oferi o modalitate securizată de a primi date medicale de la pacientul lor și o arhivă online cu acces de la distanță. În timp, i-am ajutat să-și îmbunătățească fluxurile operaționale, aducând noi instrumente digitale și îmbunătățindu-și efficiența în timp și bani.

Flux I

Peste 90% dintre pacienții lor erau nevoiți să vină la vizitele medicale cu imagistica medical, să aducă cu ei CD-urile cu scanări RMN/CT. Medicii erau nevoiți să ia CD-ul de la pacient pentru a iniția investigațiile.

Probleme care au apărut în acest flux:

Fluxul Medicai a îmbunătățit:

Realizări:

Flux II

Fiind clinica neurologică nr. 1 din București, echipa Neuroaxis primește solicitări de la pacienți din toată România. Având timp limitat, sunt nevoiți să respecte programul, neștiind dacă au ratat un caz complex sau urgent.

Un alt flux complex din activitatea lor este reprezentat de colaborarea internațională. Mulți dintre pacienții Neuroaxis au primit tratamente în afara României, dar au înâmpinat aceeași problemă de comunicare legată de triaj.

Probleme care au apărut în acest flux:

Fluxul Medicai a îmbunătățit:

Realizări:

Recepționarea imaginilor medicale ale pacienților

Înainte de colaborarea cu Medicai, medicul primea CD-ul în cabinetul său, în timp ce examina pacientul. Acest lucru însemna că 10 minute din programare erau ocupate de copierea imaginilor pe laptop și accesarea DICOM.

Cu Medicai, recepția poate prelua CD-ul de la pacient, poate încărca cu ușurință imaginile și poate crea un caz pentru medicul care urmează să vadă pacientul. În momentul în care pacientul intră în cabinetul medicului, imaginile sunt deja pregătite, rezultând 10 minute salvate. În plus, clinica a realizat că nu mai există incidente în care pacientul să uite CD-ul în cabinetul medicului sau medicul să uite să copieze imaginile local, pentru a le revizui ulterior.

O altă problemă a vechiului mod de lucru era faptul că în timpul programării, medicul vedea imaginile pentru prima dată, ocupând timp prețios care ar fi trebuit să fie dedicat exclusiv pacientului. Cu Medicai, aceștia pot primi imaginile online pentru a permite medicului să se pregătească pentru programare dacă se confruntă cu un caz complex.

Triaj

Triajul este esențial în activitatea unei clinici, deoarece rezultă într-o utilizare eficientă a resurselor. Fără o modalitate de a primi date medicale și imagini DICOM de la pacienți înaintea vizitei, este foarte dificil să se trieze și să se prioritizeze în mod corespunzător programările. Medicai oferă o modalitate de a face exact acest lucru prin simplificarea întregului proces de încărcare și transfer.

Mai mult decât atât, clinica poate integra soluția direct în site-ul lor web pentru a ușura procesul pentru noi potențiali pacienți. Cu această soluție, clinicile văd datele și pot lua decizii cu privire la cazuri înainte de a primi fizic pacienții. Datele sunt apoi revizuite de personalul administrativ al clinicii și se ajunge la o decizie cu privire la programare, dacă ar trebui să fie online (telemedicină), offline (vizită), dacă este urgentă sau poate fi amânată.

Realizarea și primirea recomandărilor

Medicii specializați primesc pacienții în mare parte de la colaboratori. Din acest motiv, colaborarea este foarte importantă în sistemul de sănătate actual. Prin Medicai, medicii pot crea și menține o rețea de recomadări în care datele pot călători liber și în siguranță în ajutorul medicilor, dar și al pacienților.

 Acest lucru le-a permis celor de la Neuroaxis să colaboreze cu medici din toată Europa și să găsească cea mai bună opțiune pentru pacienții care nu au putut fi tratați la nivel local. Unii dintre acești pacienți chiar au călătorit pentru o intervenție chirurgicală.

Comisii multidisciplinare online

Pentru a asigura rezultate optime pentru cazurile complexe (de exemplu, oncologie), sunt necesare echipe multidisciplinare care să coordoneze îngrijirea. Acest lucru devine o provocare dacă transferul de date între membrii echipei se face prin CD-uri sau link-uri de descărcare. Cu Medicai, aceste echipe au un mediu online care poate extrage date din sistemele locale din spitale și clinici pentru a facilita colaborarea și coordonarea îngrijirii pacienților. Neuroaxis a implementat acest mod de lucru în rețeaua lor și a îmbunătățit considerabil parcursul medical al acestor pacienți.

 

Medicai ofera spitalelor si clinicilor inovative infrastructura moderna pentru fluxurile de imagistica medicala si aplicatii web si mobile (iOS si Android) prin care doctorii si pacientii pot accesa investigatiile imagistice (RMN, CT, PET-CT, angiografii, radiografii si multe altele).

Cu solutiile cloud Medicai (PACS, Node, exchange, VNA) accesul la date imagistice e unificat, securizat (respectam GDPR, HIPAA) si disponibil atat din interiorul organizatiei, cat si din exterior.

Colaborarea este extrem de facila. Pacientii si doctorii trimitatori pot avea instant acces la datele lor prin portalul de pacient si doctor (web si aplicatii mobile).

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Digitalizare IMM Nord-Vest: Află secretul unui proiect tehnic de succes!

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest a lansat un demers de consolidare a culturii digitale în mediul de afaceri! 

Citește articolul