Ce pot face companiile pentru a creiona scenarii de cost eficiente și cât mai apropiate de realitate?
Cele mai multe dintre organizații subestimează și stabilesc termene nerealiste pentru finalizarea proiectului sau pur și simplu nu includ costuri pentru cerințe vitale, cum ar fi managementul schimbării. De asemenea, o mulțime de companii nu țin cont de planificarea software arhitecturală semnificativă ce necesită a fi orientată către migrarea aplicațiilor și a sarcinilor de lucru în Cloud.
Astfel de greșeli pot duce la costuri mai mari și chiar la eșuarea migrării, deoarece o transformare digitală nu va produce rentabilitatea investiției așteptate. De multe ori, ceea ce sfârșește să se întâmple cu companiile este că acestea își doresc să grăbească trecerea, astfel încât să ruleze proiectele în Cloud în așa fel cum le-au rulat și în trecut, în centrele de date, lucru total greșit.
Așadar, care sunt costurile ascunse identificate în migrarea unei aplicații software de tip ERP în Cloud?
Întotdeauna vor exista costuri ascunse, dar în primul rând, unul dintre factorii neidentificați îl poate reprezenta costul tehnic al experienței specialiștilor. Indiferent de cât de ușoară va fi trecerea către Cloud, angajații ce au activat într-o arie fixă nu vor fi întotdeauna pregătiți pentru a lucra cu astfel de tehnologii, iar nivelul de adaptare poate fi scăzut.
Acest aspect trebuie să reprezinte o prioritate strategică, unde angajații trebuie să știe că organizația investește în ei și în cunoștințele lor și că reprezintă un punct important al acestei tranziții. Dacă acest aspect nu este clarificat, oamenii pot trăi cu sentimentul că își pot pierde locul de muncă odată cu această migrare, fapt ce va conduce activitatea într-o direcție problematică, se vor crea fricțiuni și se va îngreuna procesul.
În al doilea rând, există o abordare de tip “lift-and-shift” (procesul de migrare a unei copii exacte a unei aplicații sau unei sarcini de lucru) în care se ia un sistem monolitic on-premises și se transpune în Cloud. În urma acestei proceduri se evidențiază faptul că nu se poate scala și nu se pot folosi o mulțime de lucruri și funcții. Acest lucru se întâmplă din cauza accelerării procesului, iar de cele mai multe ori, organizațiile ajung să arunce vina pe tehnologia Cloud.
“Începeți cu asigurarea calității sau cu mediile de dezvoltare mai simple. Începeți acolo înainte de a realiza migrarea aplicațiilor software mai complexe, precum cele ERP. Trebuie să aveți o abordare calculată a modului în care realizați această transformare digitală, astfel încât să aveți moralul, impulsul și sprijinul necesar. Odată cu realizarea unui procent semnificativ din tranziție, puteți păstra încă o mulțime de sisteme vechi și puteți începe a gândi importanța mutării fiecăruia în Cloud și dacă se pot folosi și în sistem vechi.” a declarat Asim Razzaq, CEO al Yotascale.
Când ar trebui companiile să constate profitabilitatea investiției în implementarea unei strategii de transformare digitală?
În cele mai multe cazuri, randamentul investițiilor nu se observă nici după câteva luni, iar această așteptare poate ajunge și la câțiva ani. Totuși, perioada respectivă depinde de la companie la companie, în funcție de eficacitatea și respectarea planului și de costurile stabilite și preconizate. Trebuie luat în considerare faptul că această migrare este realizată pentru a spori agilitatea și pentru a crea un avantaj competitiv, aspect ce devine din ce în ce mai important.
Dacă organizațiile nu dispun de resursele necesare, personalul potrivit și implicat și un plan stabilit de costuri, termenul de realizare a trecerii se poate prelungi din ce în ce mai mult, iar odată cu asta și perioada în care ROI-ul va fi vizibil.
Pentru a realiza o transformare cu succes, cârmele trebuie să fie în mâinile oamenilor cu un grad de experiență înalt în ceea ce privește sistemele Cloud, oameni care au făcut greșeli prima dată în această arie. De asemenea, trebuie clarificate planul și așteptările cu directorii companiei pentru a înțelege că transformarea digitală reprezintă o călătorie complexă și prezentate beneficiile aduse odată cu finalizarea.
Pentru a evita scenariile ce conduc la eșecuri sau costuri inutile, Softlead le oferă clienților săi instrumente menite să eficientizeze astfel de tranziții prin: acces la o listă semnificativă de soluții software de tip ERP, detalii cu privire la implementări personalizate și suport pe parcursul alegerii celei mai bune aplicații pliate pe cerințele și nevoile companiei, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar.
O soluție de tip ERP (Enterprise Resource Planning) reprezintă un instrument integrat, cu rol în monitorizarea, managementul, controlul și raportarea datelor la nivelul unei organizații și în interiorul departamentelor administrative, de vânzări, resurse umane, producție, marketing, dezvoltare.
Citește și - De ce aleg companiile aplicații software ERP, care sunt funcționalitățile și care sunt costurile de implementare?
Ai nevoie de o aplicație software de tip ERP? Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.
Încă nu știi ce soluție software este potrivită pentru tine? Folosește SoftleadBIZ, singurul tool care indică gradul de digitalizare al companiei tale și îți oferă un raport personalizat al aplicațiilor necesare și al bugetelor de care poți avea nevoie.