Pentru infractorii cibernetici, Android reprezinta tinta mobila numarul unu. G Data Security Labs a contabilizat aproape 520.000 de noi fisiere periculoase in prima jumatate a anului, asa cum arata actualul G Data Mobile Malware Report. Troienii universali au fost armele atacatorilor in atragerea utilizatorilor in capcana. In dezvoltarea aplicatiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificila si au ascuns functionalitatile periculoase pe cat posibil. Alta tendinta este cresterea folosirii kit-urilor specializate, care fac mai usoara sustragerea de date de catre infractorii neexperimentati. Pentru cea de-a doua jumatate a anului, G Data asteapta o triplare a numarului de malware-ului de Android si se asteapta la o abordare a atacurilor pe termen lung.
"Cu aproape 520.000 de noi fisiere malware pentru Android, fluxul de malware-ul mobil a atins un nivel record. Cea mai noua tendinta este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care sa poata fi folosite de infractorii cibernetici fara experienta," explica Ralf Benzmuller, seful G Data Security Labs. "Android isi va mentine pozitia dominanta in segmentul smartphone-urilor si al tabletelor in lunile ce urmeaza. Noi ne asteptam chiar la triplarea numarului de malware mobil."
Un numar de aplicatii malware aflat permanent in crestere, detectate de G Data Security Labs, au fost echipate cu coduri complexe camuflate, facand efectuarea de analize manuale si automate mai dificila. Atacatorii se bazeaza, deasemenea, pe module de atac pe termen lung: "Infractorii ascund functionalitatile periculoase prin intermediul aplicatiilor manipulate in ideea de a intarzia descoperirea si stergerea acestora. Asta inseamna ca aplicatiile malware raman active pe dispozitivele mobile cat mai mult timp posibil pentru a castiga bani din servicii premium sau din furtul de date personale, in functie de ce si-au propus," noteaza Ralf Benzmuller.
In prima jumatate a anului, G Data Security Labs a inregistrat un total de 519.095 noi fisiere malware. Comparativ cu cea de-a doua jumatate a anului 2012, reprezinta o crestere de 180 de percente. Numarul de familii malware s-a dublat, ajungand la 454. Dintre fisierele malware secrete, troienii au avut o pondere de 86%.
Trei tendinte infractionale pentru lunile urmatoare
- Triplarea numarului de fisiere noi de malware pentru Android: Numarul de programe malware noi va continua sa creasca in mod similar cu popularitatea telefoanelor inteligente si tablete ce folosesc sistemul de operare dezvoltat de Google. Expertii de la G Data Security Labs se asteapta la triplarea numarului in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
- Cresterea popularitatii kit-urilor malware: Producerea si comercializarea kit-urilor malware va continua sa fie profitabila pentru infractori si in cea de-a doua jumatate a anului. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste kit-uri ii ajuta pe atacatorii neexperimentati sa devina adevarati infractori si sa profite de vanzarea prazilor pe piata neagra si sa faca bani din servicii premium scumpe.
- Cresterea numarului de aplicatii malware camuflate: Functiile malware din aplicatiile manipulate sunt din ce in ce mai camuflate – atat in codul programelor, facand analizarea acestora mai dificila, cat si in functionalitatea aplicatiilor. Asta face mai dificila pentru utilizatori detectarea si stergerea aplicatiilor malware. Datorita situatiei, infractorii pot sa-i spioneze pe utilizatori si dispozitivele mobile ale acestora un timp mai indelungat si sa-i exploateze in scopuri infractionale.
Pentru mai multe informatii, vizionati G Data Mobile Malware Report pe pagina:
http://www.gdatasoftware.com/security-labs/information/whitepaper.html