Astfel, apar adevărate tendințe, pe care dezvoltatorii de tehnologie încearcă să le anticipeze din timp și să își organizeze activitatea corespunzător. La fel ca în fiecare an, Axis Communications a încercat să identifice din timp acele tendințe despre care consideră că vor modela industria în 2019. Cu toate că realizarea predicțiilor despre viitor nu este niciodată o sarcină ușoară, au fost subliniate șase aspecte principale care vor influența activitatea pe parcursul acestui an.
Inteligența artificială este unul dintre factorii care împing înainte multe industrii, iar domeniul supravegherii video nu face excepție. Soluții de deep-learning sunt deja folosite pentru aplicații de analiză video, dar, pentru viitor, este preconizată utilizarea pe scară mai largă, în aplicații și produse tot mai variate. Trebuie însă menționat că, spre deosebire de alte industrii, în cazul securității și supravegherii video, dezvoltarea de noi aplicații va fi cel mai probabil dictată de scenariile de utilizare și nu de tehnologie în sine. De asemenea, procesul de deep-learning este alcătuit din două etape: învățarea și execuția. Pentru că învățarea este cea care necesită putere de procesare ridicată, cel mai probabil va fi realizată în mare parte pe un server extern sau în cloud, urmând ca ajustările minore să fie efectuate la nivelul dispozitivelor.
Astfel, ajungem la cea de-a doua tendință: procesare la nivel cloud și edge. Conceptul de cloud computing a căpătat amploare în ultimii ani și este la ora actuală un adevărat fenomen, fiind folosit pe scară largă, în toate domeniile. Industria supravegherii video va valorifica puternic acest ecosistem, dar pentru reducerea semnificativă a lățimii de bandă și spațiului de stocare necesare, datele vor fi mai întâi prelucrate la nivelul camerelor și abia apoi transferate. Astfel, domeniul securității nu va trebui să aleagă între cloud și edge, ci va găsi modalitățile de a implementa ambele abordări concomitent, pentru obținerea unor rezultate optime.
O provocare serioasă pentru dezvoltatorii din toate domeniile de activitate o reprezintă menținerea unui echilibru între personalizare și confidențialitate. Așa cum am văzut în 2018, granița dintre cele 2 este una foarte subțire, iar introducerea unui nou set de reguli pentru protecția datelor la nivelul Uniunii Europene a avut rolul de a împiedica depășirea anumitor limite. În cele din urmă, rămâne însă o problemă de încredere, ceea ce înseamnă că producătorii trebuie să continue să personalizeze soluțiile furnizate clienților pentru a răspunde cel mai bine nevoilor acestora, dar, în același timp, trebuie să ia și toate măsurile necesare pentru respectarea confidențialității datelor. Și pentru că imaginile video sunt date cu caracter confidențial, sistemele de supraveghere video nu fac nici ele excepție de la această regulă.
Stabilirea unei relații de încredere între o companie și clienții săi poate fi însă puternic influențată de securitatea cibernetică, întrucât un astfel de atac poate duce la degradarea iremediabilă a relațiilor dintre cele două părți. Într-o notă realistă, trebuie spus că nu va exista niciodată o soluție definitivă pentru această problemă, așa cum probabil că nu va exista niciodată o soluție nici pentru eradicarea criminalității de altă natură. Mai mult de atât, atacurile devin tot mai sofisticate și țintesc sisteme tot mai variate, inclusiv pe cele de supraveghere video. De aceea, companiile trebuie să aloce o atenție deosebită acestui aspect și să se asigure că nu folosesc în procesul de dezvoltare software elemente vulnerabile.
Dincolo de potențialele riscuri generate de inter-conectivitate, tehnologia inteligentă aduce beneficii ecologice. Astfel, soluțiile de analiză video pot optimiza consumul de energie în clădirile de birouri, cu o diminuare atât a cheltuielilor, cât și a amprentei de CO2. În plus, noi tipuri de senzori pot fi utilizați pentru a obține și mai multe beneficii. Astfel, camerele termice pot fi utilizate pentru detecția automată a zonelor în care se risipește energie, dar, în viitorul apropiat, vom vedea tot mai mulți senzori inteligenți utilizați cu scopul reducerii cheltuielilor și îmbunătățirii calității vieții.
La rândul lor, senzorii integrați vor stimula acțiuni inteligente. De exemplu, un senzor de mișcare conectat la o barieră poate activa o cameră, care, la rândul ei, poate declanșa o alarmă în centrul de operațiuni, permițând astfel luarea unei decizii corecte în timp record. Similar, un senzor de mediu poate comanda unei camere video sau termice să transmită date de la un punct unde ar putea avea loc scurgeri de materiale periculoase, alertând personalul autorizat să intervină rapid și eficient pentru remedierea problemei. Dacă luăm în considerare varietatea senzorilor disponibili în prezent pe piață, numărul de combinații posibile sunt practic nelimitate, iar aplicațiile și scenariile de utilizare pe măsură.
În concluzie, devine evident faptul că tehnologia se dezvoltă într-un ritm rapid și va continua să urmeze scenariile de utilizare care vor aduce cele mai mari beneficii societății. Astfel, se conturează adevărați piloni în evoluție, căci cele 6 tendințe identificate pentru anul 2019 sunt de fapt extensii ale celor stabilite la începutul lui 2018. În acest context, 2019 se anunță un an interesant în domeniul securității și supravegherii video, unde vom vedea noi tehnologii, tot mai utile pentru utilizatori.