Ancom lansează licitația 5G

13 octombrie 2021

La începutul săptămânii, ANCOM (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii) a anunțat procedurile necesare pentru procedura de selecţie competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile.

Ancom lansează licitația 5G

Spectrul suplimentar pus la dispoziţie de ANCOM prin licitaţie va impulsiona furnizarea şi utilizarea noilor tehnologii în România la scară largă. Cumpărarea întregului spectru disponibil în licitaţie la preţul de pornire ar conduce la obţinerea sumei de 72,5 milioane de euro.

Pentru a alinia perioada de valabilitate a tuturor licenţelor de utilizare a spectrului de frecvenţe radio acordate de ANCOM, licenţele în benzile de 800 MHz şi de 2600 MHz vor avea o perioadă de valabilitate până la 5 aprilie 2029, respectiv 31 decembrie 2025 pentru licenţele în banda de frecvenţe de 3400 – 3800 MHz, se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte taxa de licenţă pentru drepturile de utilizare a frecvenţelor radio disponibile, cuantumul minim al acesteia este echivalentul în lei a: 22 milioane de euro, pentru un bloc pereche cu lărgimea de bandă de 2×5 MHz în subbenzile de frecvenţe radio 791-796 MHz/832-837 MHz; 4,3 milioane de euro, pentru un bloc pereche cu lărgimea de bandă de 2×5 MHz în subbenzile de frecvenţe radio 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz; 3,5 milioane de euro, pentru un bloc nepereche cu lărgimea de bandă de 15 MHz în subbanda de frecvenţe radio 2600-2615 MHz; 700.000 de euro, pentru un bloc nepereche cu lărgimea de bandă de 1×5 MHz în subbanda de frecvenţe radio 3400-3490 MHz.

Caietul de sarcini aferent acestei licitaţii prevede următoarele obligaţii de acoperire şi de dezvoltare în sarcina câştigătorilor: pentru licenţele care vor fi acordate în banda de 800 MHz, asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populaţia a 56 de localităţi, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicaţii mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligaţie se aplică cel târziu de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenţei, 5 aprilie 2029.

Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecție competitivă, în linii mari similară celei organizate în anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă inițială prin care indică numărul de blocuri pe care dorește să le achiziționeze în fiecare dintre benzile disponibile. Operatorii interesaţi să participe la licitaţie îşi pot depune candidatura şi garanţia de participare până la 15 noiembrie 2021. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 candidaţii care se califică în etapa următoare, astfel încât licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie, se menţionează în comunicat.

ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii decembrie, iar licenţele vor fi acordate până la finalul acestui an.

Caietul de sarcini poate fi achiziţionat zilnic, începând de marţi, de luni până joi între orele 09:00 – 16:00 şi vineri între orele 09:00 – 14:00, de la sediul ANCOM din Bucureşti, sau, la solicitarea persoanelor interesate, poat fi transmis în format material sau electronic, pe baza prezentării de către persoana interesată a documentului justificativ prin care să se confirme plata unei sume nerambursabile de 5.000 lei, reprezentând contravaloarea caietului de sarcini, în original, şi a împuternicirii persoanei delegate să ridice caietul de sarcini.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Susţineţi performanţa în business cu ajutorul sistemului ERP – Winline

Pe la jumătatea anului trecut, Institutul Naţional de Statistică a făcut publică o analiză foarte relevantă pentru mediul local de afaceri. Companiile romaneşti din Top 1000 au reuşit să genereze venituri medii mai mari cu +8% deşi au înregistrat o scădere cu 14% a numărului de angajaţi.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

5 curiozități privind adoptarea unei soluții de management a documentelor. De ce DocuWare?

Vă confruntați cu dificultăți privind identificarea și organizarea documentelor sau petreceți mult timp pentru obținerea acordurilor legate de contracte sau de plata facturilor? 

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Gartner: Care sunt cele 4 tehnologii ce vor avea un impact semnificativ asupra e-commerce?

Potrivit Gartner, în următorii doi ani, configurația vizuală, portofelele digitale, managementul identității și accesului clienților la diverse instrumente digitale (Customer Identity and Access Management - CIAM), cât și asistenții virtuali pentru clienți (VCA) vor avea un impact ridicat asupra comerțului digital pe măsură ce adoptarea generală a acestor tehnol...

Citește articolul arrow_forward