5 Schimbări care apar în viața angajaților după implementarea automatizării

10 Aug 2023

Au fost puține momente în istoria recentă în care tehnologia a provocat atât de multe perturbări într-un interval de timp atât de scurt. Cutremurele produse de dezvoltarea Inteligenței Artificiale (AI) creează atât entuziasm, cât și tulburări pentru companii și societate.

5 Schimbări care apar în viața angajaților după implementarea automatizării

Aparent, cu fiecare postare virală care evidențiază capacitățile impresionante ale acestei tehnologii, multe industrii se zguduie, iar angajații sunt pe bună dreptate îngrijorați de viitorul rolurilor lor. Este aproape o certitudine că anumite locuri de muncă vor dispărea în viitorul apropiat, multe altele vor fi profund afectate, iar unele noi vor fi create pe măsură ce nevoile se schimbă.

În acest articol, dorim să explorăm mai în detaliu modul în care viața angajaților este impactată de automatizare. Având în vedere vehicularea multor termeni tehnici, este important să înțelegem diferențele dintre tehnologii.

În primul rând, Automatizarea Inteligentă nu este neapărat o tehnologie nouă, cel puțin nu în sensul în care se definesc noutățile în tehnologie. Aceasta a fost utilizată la scară largă în numeroase industrii, ca parte unor eforturi de digitalizare, cel mai adesea în proiecte de succes.

Spre deosebire de efectele greu de prezis ale accesului publicului larg la diverse forme de inteligență artificială, știm exact ce poate face Automatizarea Inteligentă în companii și de ce rata de adoptare este în creștere.

Ce este Automatizarea Inteligentă?

Gândiți-vă la automatizarea inteligentă ca fiind un conglomerat de tehnologii diferite, în loc de una singură. Ea include RPA (Robotic Process Automation) ca o echipă formată din lucrători digitali. Acești roboți software fac cel mai adesea munca grea dintr-o companie, finalizând neobosit sarcini repetitive pe baza unor reguli stabilite către angajații care îi supraveghează. Automatizarea inteligentă are, de asemenea, o "minte", care poate fi o combinație între inteligență artificială (AI), machine learning (ML), recunoaștere optică a caracterelor (OCR) și natural language processing (NLP).

Aceste tehnologii din urmă permit soluțiilor de automatizare inteligentă să gestioneze nu doar seturi de date structurate și bazate pe reguli, ci și schimbări și inconsistențe neprevăzute. Scopul principal al automatizării inteligente nu este să înlocuiască angajații, ci să le ușureze munca și să o facă mai interesantă.

La fel cum roboții industriali i-au eliberat pe oameni de cele mai solicitante sarcini fizice, rolul automatizării inteligente este de a ajuta la gestionarea unor volume mari de muncă repetitivă. Aceast fapt poate avea diferite efecte pentru angajați. Iată cinci dintre cele mai semnificative schimbări.

Luarea unor decizii mai bune

În mediul de afaceri, deciziile cu cel mai mare impact sunt luate având acces complet la date relevante. Cu toate acestea, majoritatea companiilor vor avea o cantitate semnificativă de date incomplete. Parcurgerea lor manual poate consuma foarte mult timp și prezintă un risc semnificativ de eroare umană. Automatizarea inteligentă excelează în procesarea datelor. Aceasta poate aduna și organiza date cu un risc minim de greșeli într-un timp mult mai scurt. Având acces rapid la date clare, luarea deciziilor se poate optimiza, îmbunătățind în cele din urmă eficiența companiilor.

O legătură mai puternică între oameni și rolurile lor

Poate suna surprinzător, în special pentru persoanele cu un nivel ridicat de anxietate cu privire la rolul pe care tehnologia îl va juca în contextul joburilor în viitor. Automatizarea inteligentă este recunoscută pentru construirea și restabilirea unor niveluri ridicate de satisfacție la locul de muncă. În realitate, nimeni nu își dorește cu adevărat să petreacă ore sau zile cu sarcini repetitive, care necesită o calificare redusă și oferă puțină satisfacție. Aceasta este în mod special o problemă pentru angajații ambițioși care sunt conștienți de valoarea pe care o pot aduce companiilor în care lucrează. Afacerile cu un grad ridicat de automatizare raportează nivele mai ridicate de satisfacție în rândul angajaților și o mai bună productivitate. 

Există o explicație logică. Odată ce sarcinile plictisitoare sunt eliminate cu soluții precum Atomatik, angajații își pot redirecționa energia, concentrarea și creativitatea către sarcini mai semnificative care le produc un sentiment de împlinire mai puternic. Un exemplu clasic este domeniul financiar, unde automatizarea sarcinilor repetitive precum procesarea facturilor, plata furnizorilor sau încasarea facturilor permite angajaților să facă o muncă mai strategică, cum ar fi analiza financiară, prognozarea și gestionarea.

O colaborare mai bună

Echipele izolate care petrec mult timp cu sarcini de rutină au tendința să comunice mai puțin cu alte departamente. Un flux de comunicare slab poate avea dezavantaje precum productivitate scăzută și un mediu de lucru dificil. Automatizarea acestor sarcini de rutină poate crea proiecte cu o colaborare mai puternică, cea ce va crește productivitatea și calitatea mediului de lucru.

Un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală

Dezbaterea despre relația dintre muncă și viața personală a fost amplificată semnificativ în ultimii ani din cauza a două motive principale. Unul dintre ele a fost reprezentat de măsurile luate pe timpul pandemiei, când biroul a fost mutat complet acasă. Pe măsură ce granița dintre job și viața personală s-a estompat, necesitatea separării lor a devenit evidentă.

Al doilea factor care determină schimbările în această zonă ține de intrarea Generației Z în câmpul muncii și de schimbări importante pe care aceasta le aduce. Spre deosebire de generațiile anterioare, ei sunt mai protectori cu stilul lor de viață, iar limitele pe care le impun sunt mai pronunțate. Automatizarea inteligentă susține un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală prin transferul rolurilor umane de la sarcini repetitive la cele strategice. Acest efect, împreună cu orele de lucru flexibile din ce în ce mai des întâlnite, ajută angajații să gestioneze mai bine responsabilitățile personale și profesionale, conducând în cele din urmă la o viață mai împlinitoare.

 Dezvoltare și reconversie profesională

Implementarea tot mai extinsă a automatizării inteligente a creat o cerere pentru noi competențe în analiza datelor, inteligența artificială și machine learning. Companiile pun accentul pe inițiative de reconversie pentru a-și pregăti personalul pentru viitor. Acest lucru creează oportunități importante pentru angajații care doresc să-și dezvolte carierele și să învețe noi abilități care îi vor ajuta să navigheze într-un mediu de afaceri aflat în continuă schimbare.

 Pe scurt

Automatizarea inteligentă redefinește multe industrii prin simplificarea muncii și eficientizarea acesteia, crescând productivitatea și oferind angajaților posibilitatea de a obține rezultate mai bune. De asemenea, aceasta poate fi un motor puternic pentru satisfacția angajaților.

Această listă de beneficii nu este în niciun caz exhaustivă. În funcție de fiecare structură organizațională, impactul automatizării va fi diferit. Cu toate acestea, dacă este implementată corect, poate îmbunătăți masiv calitatea vieții angajaților și operațiunile generale ale companiei. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care inițiativele de automatizare devin din ce în ce mai răspândite.

Dacă doriți să aflați mai multe despre modul în care Atomatik poate ajuta afacerea dvs., programați o discuție cu echipa noastră de vânzări.

 

Atomatik este o companie de automatizare inteligenta care folosește tehnologie RPA (Robotic Process Automation) proprie, unică în România. Atomatik este o subsidiară a RightClick Solutions, un brand cu experiență de peste zece ani în automatizări pentru industria financiară globală.

 Atomatik redefinește modul de lucru al tuturor companiilor care sunt încetinite de procese manuale repetitive, mari consumatoare de timp și resurse. Platforma noastră se adresează unei game largi de utilizatori, fără ca aceștia să necesite cunoștințe tehnice avansate sau sprijinul unui specialist IT. Datorită unei platforme intuitive, bazate pe principiul drag&drop și al unei librării exhaustive de sarcini și procese, Atomatik este ușor de folosit, implementarea fiind rapidă și eficientă.

 De asemenea, Atomatik oferă o integrare perfectă cu sistemele existente, permițând o tranziție ușoară și fără probleme către un mediu de lucru mai eficient. Aceasta este o soluție ideală pentru companii de orice dimensiune, deoarece poate fi personalizată pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărei organizații.

Câteva dintre cele mai importante beneficii ale companiilor care utilizează Atomatik:

 Eficiență sporită:

Atomatik automatizează procesele, eliminând sarcinile repetitive și reducând timpul necesar pentru a le realiza. Astfel, se obține o eficiență sporită în activitățile zilnice.

Reducerea costurilor:

 Automatizarea proceselor conduce la reducerea erorilor umane și elimină nevoia de resurse suplimentare. Aceasta se traduce într-o reducere a costurilor operaționale și într-o utilizare mai eficientă a resurselor.

Timp economisit:

Prin automatizarea sarcinilor și proceselor, Atomatik permite economisirea timpului prețios. Angajații pot fi eliberați de sarcinile repetitive și pot concentra mai mult timp și energie pe activitățile cu valoare adăugată.

Rapoarte și analize în timp real:

Atomatik colectează și analizează datele în timp real, oferind rapoarte și informații relevante pentru luarea deciziilor. Aceasta facilitează monitorizarea și gestionarea eficientă a afacerii.

 Integrare facilă:

Platforma Atomatik se integrează perfect cu sistemele și aplicațiile existente, eliminând necesitatea tranzițiilor dificile sau costisitoare. Aceasta permite o adoptare rapidă și o utilizare simplă în cadrul organizației.

Personalizare adaptată:

 Atomatik poate fi adaptat și personalizat pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecărei afaceri. Funcționalitățile pot fi ajustate pentru a optimiza fluxurile de lucru și pentru a răspunde cerințelor unice ale organizației.

Coordonare și monitorizare eficientă a proiectelor:

Atomatik oferă instrumente puternice de coordonare și monitorizare a proiectelor, permițând echipelor să lucreze în mod colaborativ și să gestioneze cu ușurință sarcinile, termenele limită și resursele.

Automatizarea fluxului de lucru:

Atomatik automatizează fluxurile de lucru, asigurând o direcționare clară a sarcinilor și o distribuție eficientă a muncii în organizație. Aceasta conduce la o eficiență sporită și la reducerea riscului de erori.

Avantaj competitiv:
Prin utilizarea Atomatik, afacerea dumneavoastră poate obține un avantaj competitiv semnificativ. Eficiența sporită, reducerea costurilor și capacitatea de a adapta rapid procesele la schimbările de pe piață vă vor ajuta să vă evidențiați în fața concurenței.

Cu Atomatik, afacerea dumneavoastră poate câștiga un avantaj competitiv, fiind capabilă să inoveze și să se adapteze rapid la schimbările de pe piață. Atomatik este partenerul ideal pentru transformarea digitală a companiei dumneavoastră și pentru atingerea succesului pe termen lung.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Modernizarea aplicațiilor software și pregătirea lor pentru tehnologii AI

Creat special pentru a ajuta companiile IT să dezvolte soluții software eficiente și actuale, în același timp, evenimentul online organizat de ZITEC în parteneriat cu NOD (Network One Distribution) și cu Microsoft Azure aduce...

Citește articolul
Softlead

Webinar: App Modernization & AI Readiness

Creat special pentru a ajuta companiile IT să dezvolte soluții software eficiente și actuale, în același timp, evenimentul online organizat de ZITEC în parteneriat cu NOD (Network One Distribution) și cu Microsoft Azure aduce...

Citește articolul