5 aspecte esențiale despre licențele software

10 mai 2021

Majoritatea dintre noi am achiziționat la un moment dat o licență software, personal sau business scope. Fie ca a fost vorba despre un program dedicat unei activități, fie o aplicație de gaming, un soft “mic” sau “mare”, achiziția licenței reprezintă cu siguranță un pas spre utilizare.

5 aspecte esențiale despre licențele software

Ce este, de fapt, o licență software?

O licență este contractul sau actul prin care se oferă dreptul de utilizare al unui soft din partea proprietarului către utilizator sau chiar de redistribuire. Ca să ne înțelegem și mai bine, utilizatorul nu a cumpărat întregul soft sau compania, ci un anumit drept asupra acestuia.

Ce e bine de știut despre licențele software?

Iată 5 aspecte, dintre cele mai importante, pe care să le avem în minte despre acestea:

1. Licența software este obligatorie

Este într-adevăr obligatorie prin lege și nu opțională. Instalarea, accesarea, utilizarea, redistribuirea unui software fără dreptul oferit de către proprietar sau autor se află în afara legii și poate avea consecințe grave.

2. Licențele software sunt de mai multe tipuri

    • Licențe free conferă drepturile gratuit, pot fi descărcate, utilizate în condiții de acest fel. De cele mai multe ori sunt restrictive comercial.
    • Licențe Careware care au la bază o donație și sunt licențe care de cele mai multe ori sprijină o cauză.
    • Licențele cu „cod deschis permit să fie studiate și chiar modificate. Scopul educațional are o pondere ridicată în aceste cazuri.
    • Licența Shareware permite utilizarea într-un timp limitat, de cele mai multe ori în scopuri de demo. O astfel de licențiere există de exemplu în cazul ERP-ului Fluentis care permite descărcarea și utilizarea variantei Fluentis Experience pentru 30 de zile în vederea testării diverselor funcționalități. După terminarea perioadei de trial se procedează la achiziția unei licențe pentru continuarea utilizării ERP-ului.

3. Orice tip de licență are “rules & regulations”

În oricare dintre cazurile de licențere de mai sus există ceea ce întâlnim de fiecare și numim “Terms of Agreement”, termeni de utilizare ai aplicației asupra căreia un utilizator își exprimă acordul la instalare. Aceștia există chiar și în cazurile freeware license și este recomandabil a fi citiți cu atenție înainte de acord.

4. Licența software are termen de expirare

Nu toate licențele sunt pentru totdeauna. Deși durata unei licențe poate fi de ordin extins, cu siguranță există și o perioadă de încheiere a acesteia.

5. Licențe software multi-user, cost effective

Din rațiuni evidente care țin de costurile licențelor, acestea pot fi achiziționate în pachete de multi-user, în special în cazul companiilor cu volum mare de utilizatori. Acestea permit reduceri de preț din partea furnizorilor de soft și economii considerabile în timp pentru bugetele alocate achiziției de software ale companiilor beneficiare.

Fluentis - the ERP ready to go liveFluentis este sistemul ERP care digitalizează afacereaFluentis este un software ERP de ultimă generație, cu conținut tehnologic avansat (realizat integral în mediul SOA - Service Oriented Architecture), soluția de management ideală pentru companiile care caută un sistem i...

Află mai multe
Aplicații software recomandate

Fluentis este un ERP de ultimă generație, cu diferite domenii de aplicare, pentru a satisface necesități funcționale diferite, chiar și în mediile multi-companii și multi-divizii.

Citește tot arrow_forward

Modulul WMS este un sotware integrat în Fluentis ERP care permite gestionarea depozitelor, de la primirea și stocarea mărfurilor primite până la expedierea către clienți.

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward