Softlead Weekly News - 6 septembrie 2024

6 sept. 2024 6 sept. 2024
Află care sunt cele mai importante noutăți din Industria software/hardware, atât de pe plan local, cât și la nivel internațional. Un proiect special creat de Softlead.
Softlead Weekly News - 6 septembrie 2024

📍Noutăți IT din România

  1. Softlead: În ultima lună, aproximativ 20% dintre solicitările de oferte pentru achiziții și implementări software au venit din partea companiilor mari, cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. 
  2. Hypermedia Cluj-Napoca a câștigat o licitație inițiată de RAR (Registrul Auto Român pentru dezvoltarea unei platforme informatice destinată înregistrării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) realizate de către stațiile ITP și monitorizării activității acestora. Contractul se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, iar bugetul alocat este de 4.4 milioane de lei + TVA. Sursa: Profit.ro
  3. ICI București susține BNR și ASF în pregătirea reglementărilor pentru piața activelor digitale.
  4. Platforma online românească de călătorii Vola, fondată în anul 2007 de Daniel Truică, Michal Wrodarczyk și Jaroslaw Adamski, a fost cumpărată majoritar către fondul de investiții polonez Resource Partners. 
  5. Se lansează Menteno, o platformă online prin care hotelurile și aparthotelurile pot gestiona solicitările clienților lor. Investiția în platformă a fost de 100.000 de euro.
  6. Platforma românească 123FormBuilder, lansată în 2008 la Timișoara, a fost vândută către compania americană Kiteworks.
  7. Compania UPfit.cloud, lider pe piața soluțiilor software pentru cluburile de fitness, lansează platforma FitNet, care reunește mai multe săli de fitness din România și antrenori personali.
  8. Qoobiss, startup specializat în dezvoltarea de soluții de verificare la distanță a identității, folosind mijloace video, susține, totodată, că își dublează investițiile pe anul 2024. Startup-ul își bugetase la începutul acestui an investiții de 500.000 de euro, dar planurile de extindere internațională au determinat dublarea acestora, la 1 milion de euro.
  9. Marius Dosinescu lansează Adverlink.net, un serviciu inovator pentru publisheri și advertiseri.
  10. Analiză Medialine România: Impactul noilor reglementări de securitate cibernetică asupra companiilor.
  11. Scott Stratten, Tom Fishburne, Kasim Aslam și Adam Pearce sunt primii speakeri internaționali confirmați la GPeC SUMMIT 8 Octombrie
  12.  Trenduri în ecommerce: Cargus, 1,5 mil. de descărcări a aplicației mobile.

🎯 Cerința software (Lead-ul) a săptămânii

Companie de cercetare din România este în căutarea unei soluții software cu rol în managementul documentelor. Compania are o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și aproape 800 de angajați. 

Cod lead: WPMO 

Află mai multe despre cerința software: https://softlead.ro/leaduri/managementul-documentelor/cercetare/WPMO 

🏆 Aplicația software a săptămânii: Socrate BI (BITSoftware | Entersoft)

SocrateBI este o soluție de business intelligence de ultimă generație, destinată companiilor de orice mărime care doresc să aibă un sistem integrat de raportare, analiză și notificare. Dezvoltată pe baza platformei MicroStrategy, lider mondial în BI, SocrateBI oferă funcționalități avansate pentru analize inteligente și luarea deciziilor informate.

🌎 Noutăți IT – Internațional 

  1. Platforma braziliană VTEX, prezentă și în România, cumpără Weni, jucător important în furnizarea soluțiilor bazate pe AI.
  2. OpenAI (ChatGPT) ar valora peste 100 miliarde dolari, în urma unor discuții despre o rundă nouă de investiții.
  3. Salesforce a anunțat că achiziționează, cu 1,9 miliarde de dolari, un startup IT evaluat acum trei ani la peste 3 miliarde de dolari.

💻 Hardware

  • Lenovo a prezentat inovațiile sale AI pentru PC-uri la Lenovo Innovation World 2024. Compania a lansat laptopuri avansate alimentate de platforma Snapdragon X, care promit să revoluționeze productivitatea în afaceri. Cu o putere de accelerare AI de 45 TOPS (trilioane de operațiuni pe secundă), aceste dispozitive sunt concepute pentru a depăși performanțele procesoarelor tradiționale, oferind îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește performanța, cât și eficiența energetică. Printre modelele de vârf se numără ThinkBook 16 Gen 7 și Yoga Slim 7, evidențiind ambiția Lenovo de a conduce piața laptopurilor alimentate de AI, destinate nevoilor de afaceri​ (Windows Central)​ (Lenovo StoryHub).
  • Asus, la rândul său, se pregătește să facă valuri la Computex 2024 cu gama sa de PC-uri dotate cu AI. Alimentate de procesoarele Snapdragon X de la Qualcomm, aceste noi laptopuri vor contribui la tendința integrării AI direct în hardware pentru procesare locală și eficiență sporită. Produsele noi ale Asus sunt proiectate să concureze cu Intel și Apple pe piața laptopurilor de înaltă performanță​ (Windows Central).
  • În același timp, HP continuă să se concentreze pe dispozitive premium care oferă performanță într-o varietate de cazuri de utilizare. HP Spectre x360 a primit actualizări notabile, poziționându-l ca un candidat de top în spațiul laptopurilor convertibile pentru 2024. Acesta include o viață îmbunătățită a bateriei și opțiuni de afișare de ultimă generație, făcându-l foarte competitiv atât pe piața profesională, cât și pe cea creativă​ (Lenovo StoryHub).
  • În cele din urmă, Microsoft este așteptat să lanseze noi modele Surface Pro 10 și Surface Laptop 6, alimentate de procesoare ARM de tip Snapdragon X de la Qualcomm. Aceste dispozitive sunt destinate să îmbunătățească puterea de calcul AI, oferind utilizatorilor capacități de procesare AI locală fără precedent​ (Windows Central).

Ai o informație utilă, dar de care noi nu am auzit? Trimite-ne un e-mail pe adresa [email protected] 

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!