Pentru a înţelege mai bine provocările dezvoltării şi implementării de aplicaţii mobile în companiile actuale şi viitoare, CIO Strategic Marketing Services şi Triangle Publishing Services au publicat un studiu global, finanţat de Oracle şi intitulat "Compania conectată: În ritm cu evoluţiile mobile.”
La studiu au participat 414 executivi de top din IT din toată lumea, inclusiv CIO, CTO, vice-preşedinţi, directori de IT şi profesionişti IT cu experienţă. Studiul evidenţiază factorii tehnologici esenţiali pentru succes şi situaţiile în care iniţiativele pentru tehnologie mobilă pot oferi cele mai mari beneficii de businsss, actuale şi viitoare.
Deşi rezultatele studiului arată o implicare mare în tehnologia mobilă, ele relevă de asemenea şi un consens redus în privinţa metodelor de dezvoltare şi implementare a acestor soluţii, în diverse industrii şi zone.
Studiul arată de asemenea că dezvoltarea internă a aplicaţiilor mobile este metoda preferată a companiilor participante.
Concluziile principale
- Securitatea rămâne îngrijorarea principală în adoptarea tehnologiilor mobile la nivel de companie, iar politicile Bring Your Own Device (utilizarea dispozitivelor personale de către angajaţi) amplifică această provocare. 93 la sută din repondenţi se tem de posibilitatea de a pierde date sau de a suferi alte breşe de securitate asociate dispozitiveor mobile. Politicile BYOD sunt principala sursă de îngrijorare. Organizaţiile se orientează tot mai mult către administrarea centralizată, evitând să lase securitatea în seama utilizatorilor. Repondenţii afirmă că în următorii doi ani organizaţiile lor se vor concentra mai mult pe criptarea datelor de pe dispozitive (cu 10% mai multe decât în prezent), pe administrarea şi depanarea centralizată (în creştere cu 11%), pe ştergerea de la distanţă a datelor (în creştere cu 11 procente) şi blocarea unor caracteristici (cu 18 procent mai multe companii).
- Studiul arată că deşi 29% din timpul alocat dezvoltării de soluţii IT este dedicat aplicaţiilor front-end mobile, peste 70% din timp este consumat pentru integrare, securitate, asigurarea calităţii, testare şi design.
- Aplicaţiile mobile se schimbă în permanenţă. Potrivit studiului, 35% din organizaţiile mari şi mijlocii îşi actualizează portofoliul de aplicaţii lunar, în timp ce alte 34% din companii fac această actualizare trimestrial. Mai mult de patru cincimi din repondenţi se aşteaptă ca aceste proporţii să crească în următorii doi ani.
- Cheltuielile medii per dispozitiv şi per angajat ale departamentelor de IT sunt de 157 USD în prezent. Este prognozată o creştere până la 242 USD în următorii doi ani, adică de 54%.
- Repondenţii se concentrează mai mult pe clienţii externi (34%) decât pe cei interni (27%) sau pe furnizori (15%). Accentul pus pe clienţii externi va creşte în viitor.
- Companiile participante la studiu au indicat că 44% din portofoliul lor de aplicaţii este dezvoltat intern.
- 75 la sută din repondenţi spun că soluţiile cloud/hibride sunt “parţial importante” sau “foarte importante” pentru implementarea de aplicaţii mobile. Tehnologiile cloud includ soluţii platform as a service şi mobile enterprise application platform.
- 84% din repondenţi au nominalizat departamentele de vânzări şi marketing, precum şi clienţii, ca având cea mai mare influenţă asupra aplicaţiilor mobile. Departamentele IT sunt pe locul doi, cu 82%.