Conferința, care este cel mai reprezentativ eveniment pentru comunitatea de Directori IT din România, se desfășoară anual începând cu anul 2013. Scopul evenimentului este de a aborda teme de interes major pentru comunitatea CIO, inclusiv aspecte din sfera afacerilor din România, noile trenduri în tehnologie și modul în care acestea sunt aplicate în lumea afacerilor, precum și provocările din domeniul securității cibernetice.
Tema centrală a acestei ediții a fost Inteligența Artificială și modul în care aceasta se aplică în business, în securitatea cibernetică și în viața de zi cu zi. Evenimentul a adunat în sală membri ai Asociației CIO Council România, CIO ai companiilor românești și internaționale, lideri din mediul de afaceri IT, precum și reprezentanți ai sectorului public și guvernamental.
Bogdan Dumea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării Inovarii și Digitalizării: “Trebuie să ne asigurăm că AI este utilizat într-un mod responsabil și etic”
Conferința a fost deschisă de către Bogdan Dumea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării Inovarii și Digitalizării, care a evocat importanța adoptării soluțiilor bazate pe Inteligența Artificială pentru mediul de afaceri dar și pentru mediul public. El a precizat că în urmă cu o lună MCID a lansat spre consultare publică Strategia Națională pentru Inteligența Artificială. “Inteligența Artificială ne revoluționează deja viața în toate aspectele ei și are potențialul de a ne îmbunătăți felul în care muncim și în care ne relaxam. Cu toate acestea, există o serie de provocări pe care am încercat să le introducem în această strategie”.
A evocat apoi provocările aduse de AI: “Trebuie să ne asigurăm că AI este utilizat într-un mod responsabil și etic. Trebuie să ne asigurăm că AI nu este utilizat pentru a crea sisteme care sunt discriminatorii sau care să ne dăuneze într-un fel. Trebuie să ne asigurăm totodată că AI este accesibil tuturor și în beneficiul tuturor oamenilor”.
Radek Moc, Partener Executiv, Gartner: “Trebuie să fim dispuși să ne schimbăm”
Cele mai importante predicții ale companiei Gartner pentru următorii ani au fost prezentate de către Radek Moc, Partener Executiv, Gartner. Conform lui Radek, Gartner consideră că spațiul de lucru va migra masiv în virtual în Metaverse, întrucât tendința angajaților este de a lucra de la distanță. În acest sens, peste 30% din investițiile în Metaverse vor adresa spațiul virtual de lucru.
Gartner mai prezice totodată că organizațiile care luptă împotriva inechităților salariale dintre bărbați și femei vor reduce ecartul cu până la 30% până în 2025, reducând totodată și presiunea pe lipsa talentelor.
O altă predicție a analiștilor Gartner aduce în discuție și perspectiva unei săbii cu două tăișuri a Inteligenței Artificiale. Până în 2025, fără practici de sustenabilitate solide, consumul energetic generat de noile implementări ale sistemelor bazate pe AI va crește cu până la 25% și vor atinge echivalentul consumului energetic al unei țări europene medii.
În sfera atacurilor cibernetice, Gartner avertizează asupra apariției fenomenului de CDoS (Citizen Denial of Service) adică al atacurilor de tip DDoS pe care cetățenii nemulțumiți le vor lansa prin intermediul dispozitivelor inteligente (gen Alexa, Siri) asupra unor portaluri web, ca o forma de activism / protest.
Ionuț Drăgoi, Senior Solutions Architect: ”AWS ne-a recomandat să creăm în siguranță aplicații AI generative și să controlăm datele cu Amazon Bedrock”
“Aplicațiile AI generative au captat atenția și imaginația pe scară largă, deoarece AI generativ poate ajuta la reinventarea majorității experiențelor și aplicațiilor clienților, poate crea aplicații noi nemaivăzute până acum și poate ajuta organizațiile să atingă noi niveluri de productivitate. Cu toate acestea, a introdus și noi provocări de securitate. Amazon Bedrock este cea mai simplă modalitate de a construi și scala aplicații AI generative cu modele de bază de la Amazon și startup-uri de IA de top”.
Adoptarea sistemelor bazate pe Inteligența Artificială în organizație
Primul panel, moderat de către Andreea Ioniță, CIO, E.ON România, a abordat diferse teme referitoare la adoptarea sistemelor bazate pe Inteligența Artificială în organizație. De la beneficiile concrete pe care AI le aduce în cadrul organizațiilor pe termen mediu și lung, până la guvernanța sistemelor AI, dar și riscurile aduse de AI precum etică, moralitate, securitate sau data privacy.
Emilia Ciurea, Enterprise Account Executive în cadrul Google Cloud a punctat o suită întreagă de beneficii pe care AI și GenAI le aduc în domenii precum sănătate, zona publică, gaming, ajutând business-urile să fie inovative, prin generarea de conținut sau imagini, eliminarea tascurilor redundante, optimizarea proceselor de producție, asistenți virtuali, Google având deja soluții implementate.
Remik Sieminski, Regional Sales Manager, SolarWinds, a punctat interesul pe care SolarWinds îl acordă Inteligenței Artificiale și preocuparea lor de a ajuta specialiștii IT cu sisteme de monitorizare bazate pe AI care aduc reacții mult mai rapide în procesele de monitorizare cibernetică.
Laurentiu Mandu, Vicepresedinte CIO Council a adus în atenție și faptul că multe trenduri din industria IT au generat emulație, dar nu au produs valoare reală pentru business. Întrebarea cheie pe care CIOs și business ul ar trebui să și-o pună: “Care este totuși valoarea de business pe care AI o aduce”, a continuat Mandu.
Răzvan Butucaru, Partener în cadrul Mazars a punctat că AI aduce nu numai beneficii, dar și riscuri evocând un caz concret de discriminare cu ajutorul AI al unor pacienți pe baze etnice. Răzvan a punctat totodată și chestiuni referitoare la data privacy pe care sistemele AI le aduc în plus, dar și de moralitate.
Iurie Cojocaru, Partener în cadrul NNDKP a abordat AI din perspectiva legalității evocând implicațiile aduse de GDPR și problematicile de protecție a datelor în cadrul implementării sistemelor AI.
Andreea Ioniță a menționat importanță colaborării bune dintre business și IT în special în generarea și implementarea proiectelor IT.
Alexandru Rusandu, Global Product Director pentru Cybersecurity Services, Eviden GDC Romania, an ATOS business, a explicat faptul că Inteligența Artificială cognitivă reprezintă viitorul securității cibernetice
“IA cognitivă este o zonă a inteligenței artificiale (IA) care încearcă să construiască sisteme capabile să emuleze procesele gândirii umane, percepția, luarea deciziilor și abilitățile de rezolvare a problemelor. Sistemele cognitive AI încearcă să imite modul în care oamenii gândesc, învață și înțeleg informațiile, permițându-le să facă sarcini care necesită raționament, interpretare și interacțiune complicate cu mediul înconjurător”.
Dacă AI este o forță transformatoare, cum ne asigurăm că este o forță pentru bine?
La această întrebare a răspuns Adrian Grigoraș, Lead Enterprise Architect & Intelligent Automation Technology Lead, EY România. “Gen AI este o tehnologie revoluționară cu potențialul de a spori eficiența, de a îmbunătăți structura costurilor și de a deschide noi oportunități în sectorul serviciilor financiare. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei forțe transformatoare, adoptarea nu este lipsită de riscuri. Pentru a asigura utilizarea responsabilă și etică a Gen AI, această sesiune va analiza modul în care companiile de servicii financiare pot stabili un cadru pentru utilizarea sa de încredere și conformă, în conformitate cu viitoarea Lege AI”.
Accelerează rezultatele inteligente peste tot cu AI
Bogdan Ștefănescu, CEE Channel Sales Specialist | Soluții de date nestructurate, Dell Technologies, ne-a explicat faptul că AI nu vine, “este deja aici, producând valoare care conduce progresul digital folosind date colectate din surse de date tradiționale, ca și de la marginea întreprinderii. Dell Technologies vă permite să identificați și să activați datele dvs. de mare valoare, astfel încât să poată crea valoare măsurabilă pentru organizația dvs. Vă ajutăm să puneți AI la lucru!”.
Gabriela Stănică, CIO Carrefour a prezentat două studii de caz prin care Inteligența Artificială a fost introdusă în cadrul companiei, îmbunătățind procesele operaționale. Gabriela a descris modul în care specialiștii Carrefour au implementat sisteme de analiză a sentimentului bazate pe AI, pentru a înțelege comportamentul consumatorilor și reacția acestora la produs. Un alt sistem bazat pe “visual AI” a fost implementat în cadrul magazinelor pentru a depista eventualele pagube provocate de scanările incomplete ale produselor, lipsa scanării unui produs, accidentală sau intenționată, fiind semnalată de sistemele AI.
Inteligența Artificială poate fi folosită și de către atacatori cibernetici
Secțiunea alocată securității cibernetice a fost deschisă de prezentarea lui Dan Cîmpean, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Specialistul a atras atenția că Inteligența Artificială poate fi folosită atât de către specialiștii IT pentru organizarea apărării cibernetice, dar în egală măsură, sau chiar cu mai bine, de către atacatori cibernetici.
Mai mult, AI poate fi utilizată ca instrument de atac, dar AI poate fi ea însăși ținta. Astfel, Dan Cîmpean a explicat că bazele și modelele de date utilizate ca sursă de către AI pot fi atacate și manipulate astfel încât rezultatele algoritmilor de AI să fie intepretate malițios.
Dan Cîmpean a explicat că atacurile cibernetice care s-au bazat pe AI sau au avut ca vector de intrare stickurile USB au crescut cu peste 8% în 2023.
Panelul din secțiunea de securitate cibernetică a fost moderat de către Yugo Neumorni, Președinte al CIO Council și expert în securitate cibernetică.
Discuțiile s-au concretizat în jurul câtorva puncte și mesaje cheie. Directiva NIS2 va acoperi o gamă mult mai mare de companii, Cristian Cucu, membru CIO Council estimând că numărul acestora va crește de la circa 1.300 la peste 15.000 de companii care intră sub incindența NIS2.
Directiva NIS2 va aduce costuri suplimentare pentru companii
Implementarea Directivei NIS2 va aduce costuri suplimentare pentru companii undeva între 15% și 25% conform lui Yugo Neumorni care a citat o sursă EY Poland. “Asigurarea securității cibernetice aduce costurile IT-ului la aproape 1% din veniturile companiilor ceea ce poate deveni nesustenabil mai ales pentru companiile mici și mijlocii” a continuat Yugo Neumorni.
Tot Yugo Neumorni a mentionat nevoia atragerii responsabilității furnizorilor de tehnologie în ecuația cibernetică evocând faptul că departamentele IT consumă peste 30% din resurse pentru patch management. “Furnizorii livrează sisteme care au vulnerabilități care sunt speculate de către atacatorii cibernetici. Este nevoie de mai multă reglementare și control asupra industriei software” a menționat Yugo.
Panelul a adresat și problematicile departamentelor IT referitoare la ransomware și phising precum și al guvernanței IT și gestionarea riscurilor.
Ion Ionuț Georgian, Head of OMV Petrom Global Solutions IT, a menționat că trebuie să existe o relaționare foarte bună între CIO, CISO, CRO dar și CFO, pentru asigurarea unei securități cibernetice eficiente. Acesta a menționat și faptul că Petrom susține periodic exerciții de restaurare în urma unui atac cibernetic de amploare și că sunt luate în calcul cât mai multe scenarii. “Testarea periodică a planurilor de securitate și de recuperare în urma dezastrelor ne permite să învățăm și să îmbunătățim procesul”, a menționat Ion Ionuț Georgian.
Călin Rangu: “Birocrațiile organizaționale îngreunează obținerea agilității necesare combaterii atacurilor cibernetice”
Călin Rangu, vicepresedinte CIO Council a punctat nevoia de organizare și de management mai bună în cadrul companiilor precum și importanța activităților de management al riscului. “Dacă ne uităm în zona corporate, birocrațiile organizaționale care sunt verticalele din cadrul fiecărei instituții, îngreunează obținerea agilității necesare combaterii atacurilor cibernetice, agilitate pe care o au băieții răi”.
Martin Lohnert, Managing Director Void SOC Cybersecurity Operations Center în cadrul Soitron Group a prezentat un plan concret de restaurare în urma unui atac de tip ransomware detaliind la nivel de minute, ore, zile și săptămâni activitățile pe care departamentele IT și compania trebuie să le efectueze. El a exemplificat și 4 cazuri concrete de atacuri de tip ransomware care s-au întâmplat recent, cazuri în care companiile respective au suferit pierderi majore datorită lipsei de pregătire pentru aceste tipuri de atac.
Andrei Paraschiv, Director în cadrul practicii de Consultanță, Deloitte România a vorbit în cadrul conferinței despre AI generativă: abordarea provocărilor întreprinderii în moduri noi. Sesiunea expertului a evidențiat o serie de cazuri de utilizare care pot dezvălui implementări generatoare de valoare ale AI generative în interiorul organizațiilor.
Sergiu Zaharia, Cyber Strategy Advisory Director, Deloitte România, a venit în completarea lui Andrei Paraschiv și ne-a vorbit despre inteligența artificială generativă si securitatea cibernetică. Prin discursul său și-a propus să evidențieze modul în care GenAI contribuie la consolidarea securității cibernetice, dar și maniera în care putem gestiona aceasta tehnologie din punct de vedere cibernetic.
În finalul evenimentului membrii CIO Council Gabriel Herbei, Alfred Brujba, Laurențiu Bogdan și Costel Ștefan au prezentat soluții practice pe care aceștia în calitate de CIO le-au implementat în companiilor lor.
Dragoș Stănescu, CIO Syngenta, CIO Council Member, a sustinut o sesiune despre cultivatorul de mâine și agricultura de precizie. Cum să dăm posibilitatea cultivatorilor să facă cea mai bună selecție de soi pentru fiecare câmp din fermă, pentru a maximiza randamentul, folosind o platformă bazată pe date.
Bogdan Tudor, membru în Board-ul CIO Council a prezentat conceptul D-Brain un model de clasificare al nivelului de maturitate al Digitalizarii in companii si nivelul de pregatire al acestora pentru implementarea sistemelor AI.
Evenimentul este susținut de parteneri importanți precum DELL Technologies, Intel și AWS, și beneficiază de sprijinul altor parteneri precum Google Cloud, Datanet Systems, EY Romania, OMV Petrom, NNDKP, Powernet Consulting, Solarwinds, Mazars, Eviden, Deloitte Romania. De asemenea, conferința este susținută de parteneri de networking precum Fort, msgPlaut și Tru. De asemenea, ne-au fost alături cei de la Traduce.re.
Partenerii Media: Revista HR Manager, Jurnalul de Afaceri, Biz, Doingbusiness.ro, Portal HR, HR Club, Softlead, Market Watch, Financial Intelligence, Learning Network, Spot Media, Hipo, Geeki, TechCafe, Wall-Street, Business Review.