Companiile românești medii şi mari au înțeles beneficiile utilizării tehnologiei pentru depăşirea efectelor pandemiei şi nu au neglijat implementarea sau îmbunătățirea sistemelor ERP. De asemenea, în contextul lucrului de la distanță, aceste organizații s-au confruntat cu nevoia de digitalizare a activităților operaționale şi standardizarea proceselor de business. Pentru mulți antreprenori, conturarea unei crize economice a pus presiune pe automatizarea fluxurilor de lucru şi diversificarea activității, prin trecerea în online sau extindere pe alte pieţe. Aceste motive au dus la creșterea dimensiunii proiectelor de implementare SAP Business One, cu investiții suplimentare în AddOn-uri pentru verticale de business, mobilitate, funcționalități de business analytics, baze de date SAP HANA etc. Un indicator important pentru această tendinţă este numărul mediu de utilizatori ai unui sistem ERP SAP Business One, care în 2020 a ajuns la 24, dublu faţă de 2017, spre exemplu.
„Închidem anul cu o creştere de 15%, o cifră pe care nu o speram în martie, la intrarea în carantină. Deşi numărul clienților noi nu a fost diferit faţă de anii anteriori, a crescut dimensiunea acestora şi implicit complexitatea proiectelor. În 2020, numărul mediu de utilizatori a ajuns la 24, dublu faţă de acum 3-4 ani, iar cerințele clienților sunt mult mai rafinate. Activitatea online a implicat un efort de implementare mai mare, însă a compensat prin timpul câștigat cu eliminarea deplasărilor. Mai mult, am putut echilibra, între cele doua sucursale (București şi Cluj-Napoca), nivelul de încărcare al consultanților.
În acest an, majoritatea clienților au optat pentru AddOn-uri care particularizează SAP Business One pe specificul activității, dar şi pentru baze de date in memory SAP HANA, care permit procesarea rapidă unor volume mari de date. Din perspectiva surselor de finanţare, 2020 a adus şi o ușoară crestere a proiectelor derulate cu ajutorul fondurilor europene,” afirmă Ciprian Condur, Managing Partner, System Innovation Romania.
2020 a adus în premieră primele proiecte derulate exclusiv online, de la semnarea contractului, până la punerea soluției în producţie. Totuşi, pentru proiectele mari, System Innovation Romania estimează un raport 60-40 între volumul de muncă offline şi cel online. Complementar, în 2020, System Innovation Romania a lansat o aplicație mobilă pentru gestiunea depozitelor (One WMS) precum şi un robot software (hAI) dezvoltat pe o tehnologie RPA (Robotic Process Automation) proprietară. Aceste produse sunt deja funcţionale şi validate de clienţi şi vor contribui la dezvoltarea companiei pe termen lung.