Producătorul jeleurilor Haribo anunță probleme în producție cauzate de o implementare software

22 apr. 2020 22 apr. 2020

O lume întreagă a copiilor și adulților cunoaște gusturile, culorile și textura dulciurilor Haribo, producătorul german fiind un reper al industriei de profil la nivel global. Iată cum a afectat o aplicație software un întreg sistem de producție, transformând un obiectiv de creștere a performanțelor într-un eșec, din care compania și-a revenit cu greu.

Producătorul jeleurilor Haribo anunță probleme în producție cauzate de o implementare software

La finalul anului 2018, mai exact în luna octombrie, Haribo a decis actualizarea sistemelor software de comercializare a produselor (înlocuirea soluției Steeb SC/400), întrucât cele existente nu permiteau scalabilitate și performanță, iar procesul s-a decis a fi unul ireversibil. Cu siguranță, fiind vorba despre un producător cu tradiție, ce implica o extindere a brandului în zeci de piețe de retail, erau preconizate posibile erori în contextul implementării.

Cu toate acestea, rezultatul final a adus pierderi subtanțiale companiei, considerabil mai mari în raport cu așteptările.

Ce aplicație software a ales Haribo?

Astfel, Haribo a decis implementarea soluției ERP de la SAP /4HANA, fiind unul dintre cele mai complexe proiecte de tip ERP. Problema principală a eșecului în implementare a fost constituită de o planificare defectuoasă și nu de neajunsurile aplicației, în sine, ceea ce generează un context similar cu al altor studii de caz de profil. Însă atunci când business-ul include 16 fabrici de dulciuri din 10 țări și un brand cu notorietate creată încă din anii 1980, o soluție complexă precum ERP-ul trebuie să includă un management de proiect extrem de conștincios realizat.

80% dintre utilizatorii soluțiilor software de tip ERP nu sunt mulțumiți de alegerea făcută

Cele mai des întâlnite probleme menționate de clienți sunt date de o analiză de business incompletă sau incorect realizată, de funcționalități tehnice care nu reflectă nevoile reale ale companiei, de o planificare defectuoasă a proiectului sau de bugete care nu pot susține dezvoltarea proiectului.

De asemenea, cea mai mare parte a proiectelor de implementare a unei soluții ERP nu îndeplinesc obiectivele de tip ROI ale companiilor.

Rezultatele implementării eșuate

Altfel, așa cum a fost și în cazul Haribo, pierderile cauzate de o implementare software pot duce până la 25% din vânzări, rezultat al deficitului liniilor operaționale, direct conectate la sistemele de gestiune ale aplicației. Practic, cele mai importante linii de business ale companiei, mai exact cel de producție și cel logistic, au fost direct afectate de implementarea suitei SAP. Obiectivul era, însă, acela al eficientizării proceselor operaționale și nicidecum încetinirea, fapt ce a durat mai bine de un an, până la reluarea completă a activității.

Despre Haribo

Haribo are peste 7000 de angajați în toată lumea și produce peste 100 de milioane de jeleuri în toate cele 16 fabrici.  

Aplicațiile ERP în cifre. Ce nu știai despre implementările lor?

  • 54% dintre implementările ERP depășesc evaluarea inițială a costurilor.
  • Top 3 beneficii pe care companiile le așteaptă de la o implementare ERP: 1. Eficientizarea resurselor de timp, 2. Creșterea potențialului colaborativ, 3. Centralizarea datelor.
  • În 95% dintre situațiile în care o implementare ERP eșuează, compania-client a alocat mai puțin de 10% din buget pentru training și managementul schimbării.
  • Top 3 provocări lansate de o implementare ERP: Scalabilitate, integrare 360, flexibilitate.
  • 57% dintre proiectele ERP au o durată de implementare mai mare comparativ cu evaluarea inițială.
  • 32% dintre executivii din companiile în care s-a implementat o aplicație software nu sunt fericiți cu alegerea făcută.

Sursa: ERPfocus.com

Softlead este singurul marketplace cu rol de generator de lead-uri din România, peste 600 de soluții software fiind listate în cadrul platformei. 

Citește mai mult

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!