Previziuni în securitate cibernetică pentru 2023

17 Jan 2023

Comunitatea de securitate cibernetică lucrează intens la tehnologii și soluții care vor proteja oamenii și companiile în 2023 și în anii următori. În pregătirea funcționalităților capabile să depisteze amenințările viitorului, cercetătorii de la Bitdefender fac câteva previziuni legate de evoluția acestora

Previziuni în securitate cibernetică pentru 2023

IoT: Mai multe vulnerabilități greu de reparat

Atacatorii informatici vor continua să profite de vulnerabilitățile ușor accesibile ale numeroaselor platforme și dispozitive IoT. Autentificarea defectuoasă, transferul de date neprotejat, configurarea necorespunzătoare a cloudului, atacurile de tip Remote Code Execution și Command Injection, precum și problemele de confidențialitate se numără printre cele mai frecvente și persistente probleme care necesită cooperarea între industria dispozitivelor IoT și comunitatea de securitate informatică.

Ca un prim pas în direcția cea bună, principalii producători de dispozitive pentru case inteligente au început să adopte protocolul Matter. Matter aduce la un loc cele mai bune practici în materie de securitate, iar speranța este că întreaga comunitate IoT începe să se îndrepte în aceeași direcție de interoperabilitate, simplitate și un set comun de standarde de securitate.  

Cu toate acestea, nu se așteaptă ca remedierea lentă a vulnerabilităților din prezent să se îmbunătățească drastic până când guvernele nu vor pune în aplicare diverse reglementări, cum ar fi Legea privind îmbunătățirea securității cibernetice a IoT din 2020 în Statele Unite sau Legea privind reziliența cibernetică a UE (care ar putea intra în vigoare în 2025). Acestea introduc cerințe obligatorii de securitate cibernetică pentru dispozitivele IoT.

Persistența ransomware

Ransomware va continua să afecteze în special sistemele Microsoft Windows. Cele mai noi amenințări informatice se răspândesc rapid, în timp ce atacatorii pot profita de kiturile Ransomware-as-a-Service (RaaS) pentru a construi și implementa cu ușurință și la prețuri reduse o multitudine de variante proprii. 

În 2022, grupurile de ransomware s-au adaptat la lumea în continuă schimbare, îmbunătățind tehnicile de șantaj și schimbând limbajul de programare al codului lor. BlackCat RaaS, de exemplu, a dezvoltat malware folosind Rust, considerat un limbaj de programare mai sigur decât C și C++.

În acest an, se așteaptă ca aceste grupări de criminalitate informatică să caute noi soluții tehnologice, cum ar fi tehnici noi de evitare a soluțiilor de securitate. Amenințările informatice scrise în limbaje de programare neconvenționale (pentru hackeri), precum Rust, Go sau Swift, vor deveni tot mai frecvente, iar acest lucru nu numai că ajută la evitarea detectării și îngreunează analiza pentru cercetătorii în domeniul securității, dar permite ransomware să vizeze un număr mai mare de utilizatori pe diferite sisteme de operare.

SMS-uri de la hackeri

Atacatorii vor continua să dezvolte amenințări informatice care se răspândesc prin intermediul unor linkuri primite prin intermediul mesajelor text, precum FluBot. Acest tip de amenințare pentru Android este foarte greu de stăpânit și se poate adapta cu ușurință la situația socială sau politică actuală. Amenințarea copiază și se răspândește prin toate contactele victimei și fură datele bancare stocate pe telefon. Un SMS poate informa ținta despre o livrare eșuată, poate veni cu recomandări pentru reducerea facturii de electricitate sau poate invita ținta să vadă o fotografie aparținând unui prieten.

Având în vedere că Ucraina face presiuni pentru a recupera o parte din teritoriul său de la invadatorii ruși în 2023, se așteaptă ca hacktiviștii ruși să riposteze prin atacarea continuă a organizațiilor ucrainene și occidentale cu diverse amenințări informatice. E de așteptat ca grupurile susținute de statul rus să pună la dispoziție amenințările informatice pe care le-au dezvoltat oricărui actor interesat să le obțină.

Evoluția securității cibernetice

Pe măsură ce atacatorii continuă să își modifice și să își revizuiască tacticile, securitatea cibernetică se schimbă. În 2023, se preconizează că piața va continua să crească, furnizorii de asigurări cibernetice implementând verificări mai adecvate ale sistemelor și capacităților de monitorizare din companii. De aceea, serviciile de detectare și răspuns gestionat (MDR) se conturează ca un instrument cheie care ajută organizațiile să se devină eligibile pentru asemenea asigurări în noul an. 

Într-o tendință similară, tot mai multe organizații vor trece de la mecanismele tradiționale de prevenire cibernetică la mecanisme mai holistice de prevenire, detectare și răspuns. Potrivit studiului Bitdefender Cybersecurity Posture Survey din decembrie 2022, 53% dintre organizații au trecut deja la abordarea de prevenire, detecție și răspuns. Dintre cei care încă se concentrează doar pe prevenție, 12% fac teste, iar 32% iau în considerare adoptarea unei strategii de securitate cibernetică mai proactive în viitorul apropiat.

Echipele de securitate cibernetică vor continua să crească în dimensiune, dar este probabil ca preocupările legate de buget și de angajare să împingă organizațiile să aleagă soluții mai automatizate. Doar 18% dintre respondenții la sondajul Bitdefender au personal dedicat securității cibernetice în departamentele lor IT, pentru marea majoritate securitatea cibernetică rămâne una dintre numeroasele sarcini din zona IT.

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor.

Mulțumită produselor de primă clasă și tehnologiilor de ultimă generație, compania s-a extins rapid, devenind lider la nivel mondial. Bitdefender și-a facut apariția pe piața internațională o dată cu înffințarea primelor birouri deschise în Marea Britanie, SUA, Germania, Franța și Spania, dar și cu stabilirea de parteneriate strategice, fiind astfel prezentă în peste 100 de țări în întreaga lume.

La sfârșitul anului 2009, Bitdefender proteja milioane de utilizatori la nivel global și a asigurat utilizarea propriei sale tehnologii alături de mărci foarte bine cunoscute precum IBM și Virgin Media prin încheierea de parteneriate strategice.

2011 a adus cu sine o modificare fundamentală în filozofia companiei Bitdefender, organizația adoptând o nouă identitate organizațională. Acesta a fost de asemenea un an de succes, deoarece produsele Bitdefender destinate consumatorilor au fost primele care au fost votate, în mod simultan, după mulți ani, drept alegerea nr. 1 (în ceea ce privește soluțiile de securitate pentru internet) de trei dintre cele mai importante organizații de testare din lume.

Noua imagine acționează ca o legătură între rădăcinile companiei și viitorul său. Un lucru a rămas neschimbat: capacitatea Bitdefender de a oferi produse antivirus de înaltă calitate. Bitdefender oferă cea mai bună soluție antivirus utilizând aceeași tehnologie premiată pentru clienții individuali și rețelele companiilor, de la micile firme și până la companiile multinaționale, protejând toate stațiile de lucru.

Tehnologiile brevetate Bitdefender, bazate pe idei inovatoare și tendințe fruntașe în industria securității informațiilor, sunt în continuare recunoscute la nivel internațional ca cel mai bun software în securitatea internetului. Organizațiile independente care ne recompensează rezultatele remarcabile prin numeroase premii și certificări sunt: Av-Test.org, Virus Bulletin, ICSA Lab, Checkmark, PC World Top 100, acestea fiind doar câteva.

Bitdefender face tot posibilul să dezvolte constant tehnologiile utilizate pentru a fi mereu cu un pas înainte și pentru a oferi clienților cea mai bună rată de detecție combinată cu performanță și aplicabilitate flexibilă.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Economisește timp și resurse financiare cu un program salarii performant

Pentru a avea parte de o companie organizată, optimizarea proceselor administrative cu un program salarii, o aplicatie pontaj angajati sau alte tipuri de soluții software este importantă. Între operațiunile de HR importante se regăsește...

Citește articolul
Softlead

7 criterii pentru verificarea satisfacției post implementare a unei aplicații software de tip ERP

Cunoscute ca fiind unele dintre cele mai complexe soluții software dedicate creșterii eficienței și productivității în companii, implementarea aplicațiilor de tip ERP (Enterprise Resource Planning) trebuie să aducă un plus de...

Citește articolul