Operațiunea ShadowHammer: noi atacuri asupra lanțului de aprovizionare amenință sute de mii de utilizatori din toată lumea

26 Mar 2019

Kaspersky Lab a descoperit o nouă campanie de tip APT (amenințare complexă și persistentă), care a afectat un număr mare de utilizatori prin ceea ce este cunoscut drept un atac asupra lanțului de aprovizionare. Cercetările noastre au arătat că autorii operațiunii ShadowHammer au vizat utilizatorii utilitarului ASUS Live Update, prin injectarea unui backdoor, cel puțin în perioada iunie-noiembrie 2018. Experții Kaspersky Lab estimează că atacul ar fi afectat peste un milion de utilizatori din întreaga lume.

Operațiunea ShadowHammer: noi atacuri asupra lanțului de aprovizionare amenință sute de mii de utilizatori din toată lumea

Un atac asupra lanțului de aprovizionare este unul dintre cei mai periculoși și mai eficienți vectori de infecție, folosit din ce în ce mai mult în operațiunile avansate din ultimii ani - după cum am văzut în cazul ShadowPad sau CCleaner. Vizează deficiențele specifice ale sistemelor interconectate ale resurselor umane, organizaționale, materiale și intelectuale implicate în ciclul de viață al produsului: de la etapa de dezvoltare inițială, până la utilizatorul final. Chiar dacă infrastructura unui producător este sigură, ar putea exista vulnerabilități la furnizorii săi, care sabotează lanțul de aprovizionare, ceea ce ar duce la o neașteptată și periculoasă breșă de date.

Atacatorii din spatele ShadowHammer au vizat utilitarul ASUS Live Update ca sursă inițială de infecție. Acesta este un utilitar preinstalat în majoritatea noilor calculatoare ASUS, pentru actualizări automate de BIOS, UEFI, drivere și aplicații. Utilizând certificate digitale furate, folosite de ASUS pentru a semna binarele legitime, atacatorii au modificat versiunile mai vechi ale software-ului ASUS, injectând codul periculos. Versiunile cu troieni ale utilitarului au fost semnate cu certificate legitime și au fost găzduite și distribuite de serverele legitime de actualizare ASUS - ceea ce le-a făcut practic invizibile pentru marea majoritate a soluțiilor de protecție.

Deși acest lucru înseamnă că, teoretic, fiecare utilizator al software-ului afectat ar fi putut deveni o victimă, autorii ShadowHammer s-au concentrat pe accesul la mai multe sute de utilizatori, despre care aveau cunoștințe anterioare. După cum au descoperit cercetătorii Kaspersky Lab, fiecare cod backdoor conținea un tabel de adrese MAC hardcoded - identificatorul unic al adaptoarelor de rețea, folosit pentru conectarea unui computer la o rețea. Odată ce rula pe dispozitivul victimei, backdoor-ul își verifica adresa MAC în acest tabel. Dacă adresa MAC corespundea uneia dintre intrări, malware-ul descărca următoarea etapă a codului infectat. În caz contrar, updater-ul infiltrat nu afișa nicio activitate de rețea, motiv pentru care a rămas nedescoperit atâta vreme. În total, experții în securitate au putut identifica mai mult de 600 de adrese MAC. Acestea au fost vizate de peste 230 de eșantioane unice cu backdoor, având diferite shellcodes.

Abordarea modulară și măsurile de precauție suplimentare luate atunci când codul este executat, pentru a preveni scurgerea accidentală de cod sau de date, indică faptul că a fost foarte important pentru autorii acestui atac complex să rămână nedetectați, în timp ce lovesc ținte bine definite, cu precizie chirurgicală. Analiza tehnică arată că arsenalul atacatorilor este foarte avansat și reflectă un nivel foarte ridicat de dezvoltare în cadrul grupului.

Căutarea de malware similar a scos la iveală software-ul de la alți trei furnizori din Asia, toți folosind metode și tehnici foarte asemănătoare. Kaspersky Lab a raportat problema către Asus și alți furnizori.

„Companiile selectate sunt ținte extrem de atractive pentru grupurile APT care ar dori să profite de vasta lor bază de clienți”, spune Vitaly Kamluk, Director of Global Research and Analysis Team, APAC, Kaspersky Lab. „Nu este încă foarte clar care a fost obiectivul final al atacatorilor și încă cercetăm cine a fost în spatele atacului. Cu toate acestea, tehnicile folosite pentru executarea codului neautorizat, precum și alte artefacte descoperite sugerează că ShadowHammer are probabil legătură cu BARIUM APT, care anterior a fost asociat cu incidentele ShadowPad și CCleaner, printre altele. Această nouă campanie reprezintă încă un exemplu privind complexitatea și gradul de periculozitate al unui atac inteligent asupra lanțului de aprovizionare, în prezent.”

Toate produsele Kaspersky Lab detectează și blochează malware-ul folosit în operația ShadowHammer.

Pentru a evita să deveniți victimele unui atac direcționat, din partea unui autor cunoscut sau necunoscut, cercetătorii Kaspersky Lab recomandă implementarea următoarelor măsuri:

Kaspersky Lab va prezenta concluziile complete privind operațiunea ShadowHammer în cadrul evenimentului Security Analyst Summit 2019, care are loc în Singapore, în perioada 9-11 aprilie.

Raportul complet despre campania ShadowHammer este deja disponibil pentru clienții serviciului Kaspersky Intelligence Reporting.

Pe blogul Securelist sunt disponibile un articol care rezumă atacul și un instrument conceput pentru a verifica dacă dispozitivele utilizatorilor au fost vizate.

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit rezultatelor financiare ale companiei în 2012, înainte de a fi auditate, profitul a crescut cu 3%, în comparație cu anul anterior și a ajuns la 628 milioane de dolari. Kaspersky Lab este în prezent cel mai mare furnizor privat de soluții de securitate endpoint din lume.  

Kaspersky Lab este o companie internaţională cu operaţiuni în peste 200 de ţări la nivel mondial. Birourile centrale se află în Moscova, Rusia, iar compania este înregistrată în Marea Britanie. Kaspersky Lab are în prezent peste 2.800 de angajaţi, cu toţii specialişti calificaţi. Compania deţine birouri locale în 29 de ţări, iar produsele şi tehnologiile Kaspersky oferă protecţie pentru peste 300 de milioane de utilizatori și peste 250.000 de companii, la nivel global. Compania furnizează o gamă variată de produse și soluții pentru diferite tipuri de clienți, punând un accent important pe marile companii, precum şi pe afacerile mici și mijlocii. 

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul