Milioane de aplicații software. Cum determinăm atributele relevante obiectivelor de business?

23 octombrie 2016

Pornind de la Ciclul de Testare a unei aplicații software, ce are la bază standardele ISO 25010, privind calitatea unui astfel de produs, compania americană Abstracta a identificat cele mai importante 7 caracteristici ale unei aplicații software pentru o funcționalitate optimă.

Milioane de aplicații software. Cum determinăm atributele relevante obiectivelor de business?

Pornind de la Ciclul de Testare a unei aplicații software, ce are la bază standardele ISO 25010, privind calitatea unui astfel de produs, compania americană Abstracta a identificat cele mai importante 7 caracteristici ale unei aplicații software pentru o funcționalitate optimă.

Calitatea unei aplicații software se reflectă, în special, în modul în care aceasta întrunește sau nu obiectivele unui end-user.

Conceptul grafic propus de compania Abstracta include conceptele specifice ale testării de produs software în contextul unui cerc care înglobează și securizează calitatea aplicațiilor software. Așadar, cele mai importante caracteristici ale unui sistem software sunt:

 1. Îndeplinirea cerințelor utilizatorului

Cele 3 atribute care trebuie îndeplinite ca o aplicație software să fie eficientă funcțional sunt:

 • Existența unui set de funcționalități complet
 • 100% Funcționare
 • Relevanță

Cu alte cuvinte, o aplicație este funcțională atunci când îndeplinește toate cerințele, le acoperă corect în mod unitar și îndeplinește doar atributele care sunt necesare și potrivite realizării sarcinilor, în funcție de specificitatea condițiilor în care au fost cerute.

 1. Eficiență a performanței în condiții speciale

Un sistem software cu performanță ridicată este rapid, scalabil și stabil inclusiv atunci când numărul utilizatorilor care îl folosesc în același timp este crescut. Cele trei atribute care trebuie îndeplinite în acest context sunt:

 • timpii: timpii de răspuns și de procesare pentru îndeplinirea cerințelor;
 • utilizarea resurselor: cantitatea de resurse utilizate în timpul funcționării;
 • capacitatea: limitele maxime ale parametrilor de sistem ale unui produs pentru atingerea cerințelor.
 1. Compatibilitate

Aceasta reprezintă gradul în care un software este compatibil cu hardware-ul pentru care este proiectat, cu browser-ul, sistemul de operare etc. Aici vorbim de 2 atribute:

 • co-existență: până la ce punct un software este eficient atunci când împarte un mediu și resurse comune cu alte produse;
 • inter-operabilitate: până la ce punct două sau mai multe sisteme, produse sau componente pot schimba informații și folosi informațiile primite.
 1. Utilitate:

Utilitatea are directă legătură cu User Interface, atributele îndeplinirii acestei calități fiind:

 • operabilitate: nivelul până la care atributele sale îl ajută pe utilizator să opereze și să controleze sistemul.
 • user-error protection: cât de bine poate interfața să protejeze și să prevină utilizatorul pentru a nu face greșeli.
 1. Fiabilitate

Această caracteristică se referă la probabilitatea de operare eficientă pentru o perioadă de timp și un mediu specifice. Atributele sale de funcționare optimă sunt:

 • maturitate: gradul până la care sistemul îndeplinește cerințele de fiabilitate;
 • accesibilitate;
 • recuperare: cât de bine poate acesta să se reîntoarcă la starea necesară în cazul unei înteruperi sau a unui defect provizoriu;
 • toleranță la greșeală: cât de bine operează și se comportă în cazul unor erori de hardware sau de software.
 1. Securitate

Securitatea software-ului reprezintă nivelul până la care acesta poate proteja informația și datele astfel încât să redea utilizatorilor sau altor entități autorizația potrivită, în funcție de  gradul lor de acces la informație. Atributele care trebuie îndeplinite aici sunt:

 • confidențialitate: informația este accesibilă doar celor cu autorizație;
 • integritate: până unde se poate extinde protejarea confidențialității;
 • responsabilitate: modalitatea prin care acțiunile unei entități pot fi înregistrate și raportante numai și numai la acea entitate;
 • autenticitate: cum se poate demonstra ceea ce sunt și implică o anumită resursă sau un anumit subiect.
 1. Mentenanță

Această calitate se bazează pe cât de ușor este să întreții sistemul prin analizarea, schimbarea și testarea sa. Atributele asociate ei sunt:

 • modularitatea: schimbarea la una dintre componentele sistemului trebuie să aibă un impact minim asupra celoralalte;
 • posibilitatea de a fi analizat: cât de bine se poate măsura impactul unei eventuale schimbări, astfel încât să se poată observa deficiențele sau identifica părțile care trebuie modificate;
 • capacitatea de modificare: nivelul până la poate fi modificat sistemul, fără a fi supus la defecte sau la o degradare a calității existente;
 • testabilitatea: cât de bine pot fi stabilite criteriile de testare și cât de eficient pot fi realizate testele astfel încât să determine dacă acele crietii propuse au fost realizate.
 1. Portabilitate

Portabilitatea se referă la cât de ușor poate fi transferată o aplicație de la un mediu la altul (de la versiunea KitKat de Androit, la Lollipop, spre exemplu). Cele trei atribute care trebuie realizate sunt:

 • capacitatea de instalare: cât de bine poate fi instalată sau dezinstalată dintr-un anumit mediu;
 • capacitatea de înlocuire: capacitatea unei aplicații de a fi folosită în locul alteia, dar pentru acelați scop și în același mediu;
 • adaptabilitatea: calitatea aplicației de a se adapta la medii diferite.

Achiziția unei aplicații software este un proces complex, ce implică un set complet de etape esențiale în alegerea soluției optime și adaptată fiecărui tip de business. Pentru a determina tipologia de aplicație software potrivită companiei sau departamentului pe care îl reprezinți, completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail cu solicitarea ta pe adresa [email protected].

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Kaspersky prezintă o soluție cloud creată pentru a contracara trișatul în domeniul eSports

Kaspersky a făcut primul pas în protejarea fair play-ului în domeniul eSports: compania a introdus o versiune beta a noii sale soluții Kaspersky Anti-Cheat pentru a ajuta organizatorii să combată trișorii. Cu această nouă ofertă cloud, Kaspersky detectează în timp real tentativele de a trișa și furnizează rapoarte automate clientului, care poate apoi să ia o decizie ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

SAP Business One HANA, tranzacţional şi analitic într-o singură platformă

Dacă aveţi în plan implementarea SAP Business One, trebuie să decideţi ce versiune a sistemului ERP alegeţi. În funcţie de tipul bazei de date, aveţi două opţiuni: SAP Business One pentru Microsoft SQL (baza de date relaţională standard) sau SAP Business One pentru SAP HANA (baza de date pe tehnologie in-memory computing). 

Citește articolul arrow_forward
Softlead

De ce e nevoie de normarea industriei de robotică?

Era digitală înseamnă, printre multe altele, şi automatizarea extinsă a proceselor robotice (RPA). Tehnologia scuteşte oamenii de efectuarea unor ore nenumărate de sarcini repetitive şi secvenţiale, fără o mare valoare adăugată. Însă aceşti “boţi” care definesc automatizarea nu înseamnă şi scutirea de existenţa unor ameninţări de natură informatic...

Citește articolul arrow_forward