Județul Cluj va deveni, astfel, primul județ SMART din România, conform strategiei sale de dezvoltare până în 2025, prin care își propune să devină cea mai avansată instituție publică din țară din pespectiva adoptării tehnologiilor digitale în derularea activităților interne și de furnizare a serviciilor către cetățeni, compatibilă și comparabilă cu instituții similare din țările avansate economic.
Scopul proiectului „Smart Territory” este acela de a crește eficienta și de a permite cetățenilor de a interactiona mai facil si mai repede cu instituția Consiliului Județean Cluj. În cadrul proiectului vor fi realizate trei aplicații informatice intuitive – Atlasul Teritorial, Ghișeul Unic și Digitalizarea Arhivei.
Noile aplicații, care vor avea o serie de funcționalități interconectate și interoperabile, vor ușura efortul celor peste 700.000 de clujeni pentru completarea cererilor, depunerea documentelor necesare si urmărirea parcursului acestora, vor permite plata taxelor și realizarea altor operațiuni în timp rapid, electronic și în siguranță, de oriunde, fără a fi necesară deplasarea la sediul instituției. În plus vor fi create instrumentele necesare pentru maparea resurselor relevante ale județului, în manieră vizuală și interactivă. Dată fiind atribuția de coordonare a consiliului județean, aplicațiile vor permite de asemenea transmiterea de solicitări către oricare administrației publică din județ (municipiu, oraș, comună).
„Cluj – Smart Territory este un proiect care pune bazele debirocratizării în relația cetățean – instituție publică. Este cel mai important proiect de digitalizare la care participăm, după ce în ultimii doi ani echipa LIFE IS HARD a dezvoltat și implementat soluții smart city în mai mult de 30 de localități din România” spune Erik Barna, fondator si CEO al LIFE IS HARD SA.
Contractul include servicii de dezvoltare, implementare și mentenanţă a unui sistem informatic integrat, compus din cele trei aplicații informatice, iar valoarea sa se ridică la 2.897.697 lei fără TVA.
Durata proiectului este de 48 de luni, din care maxim 12 pentru dezvoltare și 36 de luni pentru update-uri, mentenanță și întreținere.