Legal Tech – industria care va înregistra creșteri masive în următorii ani

23 Jul 2019

Pentru segmentul legal tech, anul 2017 a fost unul ce a stat sub semnul investițiilor masive, 61 de tranzacții cumulând peste 233 de milioane de dolari fiind alocate companiilor din această industrie.

Legal Tech – industria care va înregistra creșteri masive în următorii ani

Conform Crunchbase, start-up-urile din industria de legal au atras investiții de 1.25 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2017, în timp ce doar în prima lună a anului 2018 au fost atrase sume de 40 de ori mai mari.

Activitatea de generare de lead-uri din cadrul Softlead ne-a oferit acces la revizuirea unei piețe cu potențial uriaș în România, extrem de bine întreținută de tendințele venite în special din Statele Unite ale Americii.

Astfel, pentru segmentul aplicațiilor de tip Software as a Service (SaaS), ce au la bază o arhitectură în cloud, diferite nișe de business au depășit barierele date de lipsa încrederii utilizatorilor în mediile de stocare cloud. De exemplu, Asociația Baroului American (ABA) a analizat cu atenție toate aspectele definitorii din punct de vedere etic, legal și ethnic ale stocării și migrării datelor în cloud, toate statele membre exprimându-și dorința de a face pasul spre tehnologiile dedicate. În colaborare cu ABA lucrează, însă, și The Legal Cloud Computing Association (LCCA), care a publicat de curând protocolul de standardizare al practicii de implementare în contextul birourilor de avocatură și al entităților complementare.

Astfel, crearea unui spațiu normat, în care atât utilizatorii, cât și dezvoltatorii aleg să comunice într-un limbaj tehnic comun reprezintă un cadru favorabil creării și implementării unor aplicații software dedicate.

Care sunt aplicațiile software juridice care au crescut nișa LegalTech?

Prin definiție, aplicațiile software care au înregistrat creșteri masive și rapide au fost acelea care au rezolvat o problemă în cel mai rapid mod și care au eficientizat semnificativ procesele repetitive din companii.

Conform unui studiu Lawgeex.com, aproximativ 47% dintre entitățile juridice folosesc deja o aplicație de management a contractelor

Bazându-se pe același principiu, automatizarea managementului contractelor este una dintre activitățile pentru care cele mai multe dintre companii ar accepta să plătească un abonament lunar. O astfel de soluție integrează module de drafting, ce presupun facilitarea creării unor noi contracte sau a modificării rapide a celor existente, păstrând o versionare facilă a acestora, posibilitatea de editare și de trimitere spre aprobare, precum și fluxul de tip due diligence specific.

 

 

65% dintre avocații din SUA folosesc Dropbox

Un alt modul extrem de important este dat de managementul documentelor, pe care utilizatorii îl recunosc sub denumirea de Contract Lifecycle Management, precum și de cel de căutare, sortare și extragere a aceluia care îndeplinește anumite pasaje, atribute sau parametri.

Pentru ca procesul dedicat să fie unul facil de la prima etapă până la ultima, semnătura digitală este o caracteristică de bază în contextul eficientizării proceselor de lucru, evitând printarea, scanarea sau trimiterea documentelor prin e-mail sau prin curier către beneficiari.

eDiscovery sau Electronic Discovery este un instrument online cu rol în identificarea, colectarea și redarea unei informații stocate electronic, ca răspuns rapid la un dosar juridic sau o investigație. Conceptul este definit și bine susținut în Statele Unite ale Americii, piața soluțiilor dedicate fiind de aproximativ 18.49 miliarde de dolari.

În ultimii ani, tot mai multe case de avocatură au concluzionat faptul că aducerea eDiscovery în propriile birouri se traduce printr-o reducere masivă a costurilor de cercetare și procesare a informației. Inclusiv Microsoft a ales implementarea unei tehnologii de tip eDiscovery, beneficiind de o scădere a costurilor operaționale de peste 4.5 milioane de dolari pe an, sistemul fiind integrat cu Microsoft Office 365.

Date, predicții și litigii

Domeniul juridic este un operator semnificativ de date extrem de importante și cu volume uriașe. Astfel, se impune (pentru că recomandarea este tardivă) folosirea unor tehnologii care să analizeze și să măsoare datele introduse în aplicațiile software dedicate. Accesul la aceste date bine structurate este, însă, pasul către module de predictibilitate și de machine learning, ce “învață” să anticipeze rezultate pe măsură ce analizează și controlează volume mari de date.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare