Având în vedere că amenințările cibernetice nu au granițe de multe ori, Kaspersky Lab este unul dintre principalii susținători ai importanței colaborării din cadrul acestei industrii. Experții săi au cooperat în mod constant cu INTERPOL pentru a împărtăși cele mai recente descoperiri din domeniul amenințărilor cibernetice cu poliția din statele membre. De exemplu, Kaspersky Lab a participat la o operațiune inedită, care a identificat aproape 9.000 de servere de comandă și control (C2) pentru botnet-uri și sute de site-uri compromise, inclusiv portaluri guvernamentale din regiunea ASEAN.
Kaspersky Lab a participat și anterior la o operațiune coordonată de INTERPOL, Global Complex for Innovation (IGCI) din Singapore, pentru a întrerupe activitatea botnet-ului Simda, o rețea cu peste 770.000 de PC-uri infectate în întreaga lume.
Mai mult, cooperarea cu INTERPOL i-a ajutat pe experții Kaspersky Lab să testeze și să îmbunătățească un instrument gratuit open-source care permite cercetarea mai rapidă și cu mai multă ușurință a amenințărilor cibernetice. Acesta le permite cercetătorilor să reducă timpul alocat călătoriilor și, în plus, ajută organele de aplicare a legii să descopere rapid artefactele rămase în urma unui atac cibernetic.
Consolidând relația existentă între cele două organizații, noul acord formalizează schimbul de informații care poate ajuta INTERPOLUL în aceste tipuri de investigații. Scopul este transmiterea de informații de către Kaspersky Lab despre cercetările sale în domeniul amenințărilor cibernetice care pot ajuta la derularea investigației și pot opri infractorii.
”Schimbul de informații este vital în zilele noastre, în lupta împotriva amenințărilor în continuă creștere și suntem mândri să ne consolidăm cooperarea cu INTERPOL”, spune Anton Shingarev, Vice-President Public Affairs la Kaspersky Lab. ”Experții noștri sunt lideri în domeniul cercetării securității cibernetice, iar câteodată suntem singura companie capabilă să detecteze o infectare anume. Prin consolidarea relației cu INTERPOL, sperăm să sprijinim organele de aplicare a legii și mai mult, furnizându-le informații de importanță critică privind anumite situații de infracționalitate din țările respective. Ținând cont de faptul că infracționalitatea cibernetică devine din ce în ce mai complexă, iar tehnicile se schimbă rapid, sectorul privat stochează adesea informații despre malware care pot fi cheia în rezolvarea unui caz.”
”Noul acord dintre INTERPOL și Kaspersky Lab este un pas suplimentar în eforturile noastre continue de a ne asigura că organele de aplicare a legii la nivel global au acces la informațiile necesare pentru a combate amenințările cibernetice”, spune Noboru Nakatani, Executive Director la IGCI (INTERPOL Global Complex for Innovation). ”Cooperarea cu sectorul privat este esențială în combaterea eficientă a acestui fenomen global care continuă să crească în mărime și complexitate, ” a adăugat Noboru Nakatami.