Intel anunţă primele rezultate ale implementării în România a programului Intel® Galileo University Donation Program. 580 de plăci de dezvoltare Intel® Galileo au ajuns până în prezent la 15 universităţi la nivel naţional, respectiv 21 de facultăţi cu departamente tehnice. Recunoscând calitatea învăţământului tehnic universitar din România, Intel a inclus ţara noastră în primul val de donaţii europene de plăci Intel® Galileo, alături de Germania, Irlanda şi Italia.
„Accesul la platforma Intel® Galileo va permite universităților românești incluse în proiectul Intel® Galileo University Donation Program să descopere și să utilizeze noi tehnologii în cadrul cursurilor şi laboratoarelor, iar studenții vor avea posibilitatea să dezvolte proiecte inovatoare, care să răspundă provocărilor actuale”, a declarat Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager al Intel România Software Development Center.
Intel® Galileo este prima dintr-o serie de plăci de dezvoltare bazate pe arhitectura Intel, compatibile cu Arduino, construită pentru a facilita dezvoltarea de proiecte. Galileo este primul dispozitiv care folosește procesorul Intel® Quark X1000, un procesor proiectat să aibă un consum redus de energie, ideal pentru dispozitivele de mici dimensiuni, ce vor apărea în viitor.
Pentru extinderea utilizării și capabilităților, plăcile Intel® Galileo sunt dotate cu interfețe standard de intrare-ieșire, mini-PCI Express*, interfață Ethernet 10/100Mb, slot Micro SD, porturi USB și interfață serială. Galileo folosește sistemul de operare Linux, iar aplicațiile pot fi realizate și folosind Arduino. Intel® Galileo reușește astfel să combine capabilitățile avansate oferite de sistemul de operare Linux*, şi de ecosistemul său vast de aplicații, cu ușurința de dezvoltare oferită de Arduino. Intel® Galileo este prima placă de dezvoltare Intel în totalitate Open Source, compatibilă atât hardware, cât și software, aspect important pentru dezvoltatori şi în acelaşi timp pentru comunităţile de start-up-uri, care doresc să realizeze prototipuri de produse. Referitor la dezvoltarea de proiecte care necesită resurse minime, dar cu aplicabilitate în domenii vaste, Intel® Galileo este soluţia potrivită pentru mulţi dezvoltatori.
Prin programul de donaţii către universităţi, utilizarea plăcilor de dezvoltare Intel® Galileo permite abordarea unor noi domenii de cercetare, printre care tehnologii purtabile („wearables”), roboţi, dispozitive cu senzori și din domeniul „Internet of Things”. Intel® Galileo se adresează comunităţii „do-it-yourself” şi entuziaştilor care doresc accesul la facilităţi interactive şi metode de învăţare dintre cele mai stimulante. Se urmăreşte capacitatea acestora de a dezvolta gândire critică şi creativă, din care să rezulte inovaţii benefice comunităţii.
Platforma Intel® Galileo este dedicată studenţilor din toată lumea şi este gândită într-o manieră în care să încurajeze lucrul în echipă. Cu ajutorul acestei platforme-prototip studenţii îşi pot implementa ideile care necesită o execuţie rapidă într-o perioadă de timp mult mai scurtă.
Unele universități implicate în proiect utilizează deja plăcile pentru cursurile introductive de calculatoare și microcontrolere, în timp ce altele s-au axat pe folosirea acestora la un nivel mai avansat, pentru a creşte puterea de procesare în cadrul unor proiecte existente. Intel® Galileo poate fi folosită în domenii ca agricultura, medicina, mineritul, meteorologie, etc.
Cele 21 de facultăţi folosesc Galileo ca parte a cursurilor și laboratoarelor existente, iar studenții au posibilitatea să dezvolte în jurul lor proiecte de automatizare, beneficiind de avantajele tehnice oferite de platformă, precum viteza de procesare, extensibilitatea și posibilitățile de conectivitate. Galileo poate fi conectat la Internet folosind Ethernet sau WiFi, fapt care înlesnește realizarea de proiecte de monitorizare, control de la distanță sau colectare de date.
„Internet of Things” presupune o transformare tehnologică care va schimba definitiv modul în care omenirea va interacţiona. În noua paradigmă „Internet of Things”, Intel® Galileo permite realizarea de proiecte care să se integreze în viața de zi cu zi a fiecărui om, să ofere susținere în realizarea sarcinilor zilnice, să urmărească mediul înconjurător și evenimentele ce se întâmplă în jurul nostru, sau chiar să utilizeze rețelele sociale.
Universitatea Politehnică din Timişoara – Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea din Craiova – Automatică, Calculatoare şi Electronică, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi - Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, Universitatea OVIDIUS din Constanţa – Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Politehnică din Bucureşti – Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Transilvania – Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Universitatea de Vest din Timişoara – Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Matematică şi Informatică